Vis daugiau gyventojų išreiškia pritarimą organų donorystei | kl.lt

VIS DAUGIAU GYVENTOJŲ IŠREIŠKIA PRITARIMĄ ORGANŲ DONORYSTEI

  • 0

Didėja žmonių, suprantančių donorystės svarbą, gretos – tai liudija augantys skaičiai. Regimas ryškus sutikimų Donoro kortelei gauti augimas, visuomenės susidomėjimą organų donoryste bei transplantacija liudija ir sparčiai besiplečiantis skaitytojų bei sekėjų ratas.

Praėjusį penktadienį Respublikinėje Panevėžio ligoninėje registruotas donoras. Gavus artimųjų sutikimą medikai atliko būtinus tyrimus ir nustatė, kad inkstai bei kepenys tinkami persodinimui – atlikus eksplantaciją jie išgabenti į LSMUL Kauno klinikas. Čia savaitgalį atliktos trys transplantacijos–operacijos, net trims žmonėms kardinaliai pakeisiančios gyvenimą. Inkstai persodinti vidutinio amžiaus gyventojams, vienas kurių organo persodinimo laukė beveik metus, kitas – pusmetį. Kepenų transplantacija atlikta žmogui, Recipientų sąraše buvusiam jau daugiau nei metus.

Šiemet tai buvo pirmasis donoras, registruotas Respublikinėje Panevėžio ligoninėje. Šiais metais donorinius organus ir audinius taip pat paruošė LSMUL Kauno klinikos, VUL Santaros klinikos, Respublikinė Vilniaus universitetinė, Šiaulių, Klaipėdos jūrininkų ligoninės.

Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos siekia, kad kuo daugiau žmonių sužinotų ir suprastų, jog po mirties paaukoti organai ir audiniai kitiems žmonėms dovanoja tikimybę grįžti į pilnavertį gyvenimą.

„Matome tendencijas, kad visuomenės susidomėjimas organų donoryste bei transplantacija vis labiau auga. Antai per praėjusių metų tris pirmuosius mėnesius užpildytas 881 sutikimas Donoro kortelei gauti, o šiemet šis skaičius – gerokai didesnis: gauti net 1294 prašymai. Šiuo metu beveik 36 tūkstančiai Lietuvos gyventojų jau yra pareiškę valią po mirties paaukoti donorystei savo organus ir audinius. Mes siekiame, kad kuo daugiau žmonių suprastų, kaip tai prasminga – kad tokiu poelgiu gelbstima kito žmogaus sveikata ir gyvybė“, – teigia Nacionaliniam transplantacijos biurui prie Sveikatos apsaugos ministerijos vadovaujantis Artūras Bagotyrius.

Tai, kad visuomenė vis labiau supranta organų donorystės svarbą, liudija ir sekėjų socialiniame tinkle „Facebook“ skaičiaus augimas. Šiuo metu jų yra beveik penki tūkstančiai, per metus jų skaičius paaugo daugiau nei 20 procentų. Sekėjai ne tik prijaučia organų donorystei, dažnai tai yra patys transplantacijas išgyvenę žmonės, noriai sutinkantys dalytis savo gerąja patirtimi ir kitus skatinantys užpildyti Donoro kortelę.

„Tiesiog akimirką pagalvokite, kad donoro organo gali prireikti Jūsų vaikui, mamai, vyrui… Juk bet kurią akimirką gali nutikti nelaimė, užklupti liga, kai mylimas žmogus atsiduria prie mirties slenksčio, o gydytojai tegali ištarti, kad niekuo negali padėti, išgelbėtų tik atsiradęs donoro organas. Tik gera kitų žmonių valia lemia, kad žmogus vėl gali gyventi“, – Nacionaliniam transplantacijos biurui pasakojo panevėžietė Eglė, kurios gyvybę prieš 13 metų išgelbėjo tik atsiradęs donoro inkstas.

Užpildyti sutikimą Donoro kortelei gauti gali kiekvienas pilnametystės sulaukęs žmogus. Tai padaryti galima internetu, gydymo įstaigose, „Eurovaistinės“ vaistinėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS