Vyriausybė apsisprendė dėl COVID-19 vakcinos pirkimo iš trečiojo gamintojo | kl.lt

VYRIAUSYBĖ APSISPRENDĖ DĖL COVID-19 VAKCINOS PIRKIMO IŠ TREČIOJO GAMINTOJO

Vyriausybė trečiadienį apsisprendė dėl COVID-19 vakcinos pirkimo kartu su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis jau iš trečiojo gamintojo –  kompanijai „Johnson & Johnson“ priklausančios įmonės „Janssen Pharmaceutica NV“.

Sutartį su šia kompanija praėjusią savaitę pasirašė Europos Komisija. Patvirtinus, kad vakcina yra saugi ir veiksminga kovojant su COVID-19, pagal šią sutartį valstybėms narėms numatytos dozės 200 mln. žmonių.

EK atstovybė Lietuvoje BNS informavo, jog šis susitarimas yra įpareigojančio pobūdžio ir šalys privalo įsigyti visą sutartą vakcinų kiekį – Lietuva iš šio pirkimo galėjo pasitraukti per penkias dienas.

Kaip Vyriausybės posėdyje sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Lietuva pagal sutartį turėtų įsigyti vakcinų, kurių pakaktų 1,24 mln. gyventojų paskiepyti, „nebent būtų galima sumažinti įsigyjamos vakcinos kiekį iki kiekio, pakankamo vakcinuoti 700 tūkst. Lietuvos respublikos gyventojų“.

„Vakcinos formatas yra toks pat, kaip ir pirmosios, „AstraZeneca“ vakcinos, t. y. nesidauginantis adenovirusas su įterptu koronaviruso baltymo genu. Yra pirmi du klinikinės fazės tyrimai atlikti, kurie parodė teigiamus rezultatus. Vertinant klinikinių tyrimų prasme, šita vakcina ir pirmoji vakcina yra toliausiai pažengusios tarp kitų adenovirusinių, t. y. DNR viruso pagrindu sukurtų vakcinų“, – pabrėžė A. Veryga.

Anot jo, ši vakcina gali būti saugoma 2-8 laipsnių temperatūroje, tad nereikalaus didesnių išlaidų logistikai.

„Ministerija, atsižvelgdama į esamą ir numatomą situaciją dėl COVID-19 valdymo šalyje ir plitimą (...) siūlo pritarti vakcinos nuo COVID-19 ligos įsigijimui iš farmacijos kompanijos „Janssen Pharmaceutica NV“ pagal išankstinę pirkimo sutartį“, – teigė jis.

Lietuvos Vyriausybė yra nusprendusi, kad Lietuva su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis dalyvaus įsigyjant visas kuriamas COVID-19 vakcinas, dėl kurių derasi EK. Komisija jau yra pasirašiusi sutartis su „AstraZeneca“ ir „Sanofi“-GSK bei sėkmingai užbaigė parengiamąsias derybas su „CureVac“, „BioNTech“-„Pfizer“ ir „Moderna“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Mano nuomone

Perkant vakcinas, nereiketu politikaut, o ziureti tik vieno - saugoti zmoniu gyvybes. Reikia pirkti geriausia ir saugiausia vakcina, o ne ziuret, kuri salis ja pagamino.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS