Žaizdų priežiūros atmintinė tėvams: kada ir kokias priemones naudoti? | kl.lt

ŽAIZDŲ PRIEŽIŪROS ATMINTINĖ TĖVAMS: KADA IR KOKIAS PRIEMONES NAUDOTI?

  • 3

Vasara vaikams – ne tik atostogos, bet ir laikas, kai nusibrozdinama ar kitaip susižeidžiama. Tačiau tėvai, atsidarę vaistinėlę, dažnai sudvejoja – kada ir kokias priemones naudoti? Sveikatos specialistai pataria, kaip teisingai pasirinkti.

Svarbu sustabdyti kraujavimą

Neretai tėvams kyla klausimas: kada sužeidimus gydyti vandenilio peroksidu, joduotu povidonu, jodu ar kalio permanganatu, o kokiais atvejais rinktis briliantinį žaliąjį ir ką reikia žinoti apie dezinfekantą bei salicilą.

Sveikatos specialistai pirmiausia pataria pamiršti senovėje dezinfekcijai neretai naudotas bet kokias po ranka pasitaikančias priemones – kvepalus, alkoholį, trauklapius. Tai gali dar labiau sudirginti žaizdą. Sužalojimams gydyti būtina naudoti tik vaistinius preparatus. Jei žaizda kraujuoja, prieš ją tvarstant, būtina sustabdyti kraujavimą. Nedidelės žaizdelės dažniausiai nustoja kraujuoti pačios per 15 minučių, tereikia vaikui ramiai pasėdėti. Jei kraujuoja stipriau, rekomenduojama prispausti sterilios marlės gabalėlį.

Kraujuoti nustojus, žaizdą būtina išvalyti ir sumažinti infekcijos riziką, būtina valyti net ir iš pažiūros nedidelius nubrozdinimus. Sužeistą vietą pirmiausia reikia nuplauti. Žaizdoms plauti tinkamiausias vandenilio peroksidas. Šis odos tirpalas yra stiprus oksidatorius, skelia antiseptinį poveikį, dezinfekuoja. Patekęs į žaizdą putodamas gerai ją išvalo. Antimikrobinį poveikį turintis vandenilio peroksidas veikia ir kai kuriuos virusus, stabdo nedidelį kraujavimą. Tirpalo negalima plakti, kaitinti, kadangi šiluma ir skysčio judėjimas skatina vandenilio peroksido irimą.

Nuo bakterijų saugo jodas

Išvalius žaizdą būtina patepti priemone, saugančia nuo bakterijų. Tam puikiai tinka joduotas povidonas, kurį galima tepti tiesiai net ant didelės žaizdos (ne aplink, kaip daugelį vaistų). Šis odos antiseptikas pasižymi plačiu veikimo spektru: naikina mikrobus, grybelius, bakterijas, virusus. Tai beskausmis antimikrobinis vaistas, naudojamas prieš chirurgines operacijas ar kitas procedūras, tinka įvairioms žaizdoms ir nudegimams gydyti.

Dezinfekuoti plačiai naudojamas ir kiekvienoje vaistinėlėje randamas jodas, kuris veikia daugelį mikroorganizmų, bakterijas, pirmuonis, virusus, sporas. Svarbu žinoti – jodu tepti reikia aplink žaizdą esančią odą. Dar viena svarbi jodo paskirtis – užlašinus jodo tirpalo ant riešo galima patikrinti, ar organizme netrūksta jodo. Jeigu ruda dėmė išnyksta greičiau nei per 24 valandas, vadinasi, organizmui jodo nepakanka. Jodo trūkumas sukelia sunkių sveikatos problemų, todėl į šį elementą vertėtų atkreipti ypatingą dėmesį. Tiesa, sveikatos specialistai perspėja, kad jodo tirpalas skirtas žaizdoms dezinfekuoti ir šiam testui atlikti, jo vartoti į burną negalima.

Kai žaizda nuplauta ir dezinfekuota, ją reikėtų aprišti bintu. Gilesnes žaizdeles – sutvarstyti, ypač tas vietas, kurios nuolat kliūva ir yra didelis pakartotinės traumos pavojus.

Jei žaizdelė vis tiek pūliuoja, skleidžia nemalonų kvapą, o aplink esanti oda parausta ar apsitraukia gelsva mase, būtina kreiptis į gydytojus dėl galimos infekcijos.

Briliantinio žaliojo nauda

Sužalojimus, net ir pačius mažiausius, gydytojai pataria stebėti. Jei žaizdelės kvapas nemalonus, ji šlapiuoja, pūliuoja, ją reikia plauti kalio permanganatu. Šis preparatas turi antiseptinį poveikį – naikina pūlinę infekciją sukeliančius mikroorganizmus žaizdose ir jų aplinkoje. Kalio permanganato kristalai terpėje, kurioje yra oksiduojamųjų medžiagų (organinių medžiagų, pūlių), sutraukia audinius, pridegina, sukelia antimikrobinį poveikį, padeda greičiau gyti ir naikina blogą kvapą.

Žaizdos gydomos 0,01 proc. koncentracijos tirpalu, kuriam paruošti reikia 0,1 g miltelių (keleto kristalų ant peilio galo), ištirpintų 1 000 ml (1 l) šilto virinto vandens. Paruoštas tirpalas turi būti švelnios rožinės spalvos. Jeigu tirpalo spalva per ryški, reikia praskiesti jį šiltu virintu vandeniu.

Žaizdoms gyti taip pat padeda briliantinis žaliasis, kurį geriausia naudoti infekcijos profilaktikai odą nubrozdinus ar įdrėskus. Briliantinis žaliasis žaizdas veikia antibakteriškai ir padeda joms gyti. Žmonių vadinama zelionka dar naudojama sergant vėjaraupiais. Daugelis tėvų vengia šios senovinės priemonės ir ieško modernesnių – nematomų preparatų. Tačiau pamiršta faktą, kad vėjaraupiai turi užkrečiamąjį periodą. Vėjaraupių karantinas yra apie dešimt dienų, tai yra dar penkios dienos po paskutinio bėrimo atsiradimo. Taigi, nenaudodami  žalio tirpalo, tėvai negali žinoti, kada atsirado paskutiniai spuogeliai ir ar jų vaikas dar gali užkrėsti kitus. Todėl pamatyti, kada atsirado paskutinis bėrimas, yra labai svarbu. Šis vaistas turėtų būti kiekvienos šeimos vaistinėlėje, nes briliantiniu žaliuoju galima tepti įvairias žaizdeles ir efektyviai gydyti netgi lūpų pūslelinę.

Žaizdas, net pačias mažiausias, gydytojai pataria stebėti. Jei žaizdelė vis tiek pūliuoja, skleidžia nemalonų kvapą, o aplink esanti oda parausta ar apsitraukia gelsva mase, būtina kreiptis į gydytojus dėl galimos infekcijos.

Dezinfekantas žaizdų negydo

Sveikatos specialistai atkreipia dėmesį, kad, prižiūrėdami žaizdas, žmonės neretai daro didelę klaidą jas dezinfekuodami dezinfekantu. Pastarasis preparatas skirtas rankoms, odai dezinfekuoti, bet ne žaizdoms gydyti. Pandemijos metu dezinfekantų galima rasti net ir prekybos centruose ar buities prekių parduotuvėse, tačiau specialistai atkreipia dėmesį, kad dezinfekantų reikėtų teirautis vaistinėse ir jis turėtų būti be priemaišų – pagamintas pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamą formulę.

Nedaug kas žino, kad profilaktiškai odai dezinfekuoti taip pat naudojama ir salicilo rūgštis. Vaistinėse esantys salicilo rūgšties preparatai puikiausiai tinka rankoms dezinfekuoti, nes jų sudėtyje yra 70 proc. etanolio. Tokios koncentracijos etanolis pasižymi virucidiniu ir antibakteriniu veikimu – naikina virusus, bakterijas ir kitus kenksmingus mikroorganizmus. Salicilas tinka ne tik rankoms dezinfekuoti ar kaip smulkių odos pažeidimų antiseptikas, bet ir labai veiksmingai gydo spuogus, todėl puikiai tiks spuoguotai paauglių odai.

Specialistai iš namų rekomenduoja neišeiti be dezinfekcinių priemonių, kurios nuo virusų padeda apsisaugoti veiksmingiau nei kaukės. Dezinfekantas ar salicilo preparatų turėtų būti kiekvieno šeimos nario rankinėje ar kuprinėje. Vykdami į gamtą su vaikais ar paaugliais tėvai visada turėtų pasiimti preparatų, reikalingų pirmajai pagalbai nuo įvairių sužeidimų: vandenilio peroksido, joduoto povidono, jodo, kalio permanganato, briliantinio žaliojo.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

iš patirties

man nėra nieko geriau negu Višnevskio tepalas.

o

geriausia ant zaizdu tai strepcotido milteliai tik jo yra tik kliniku vaistyneje tinka visiems odos uzdegimams..........

VIKA

naudingas straipsnis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS