Aplinkosaugininkai stveriasi už galvų: mažėja drugelių monarchų | kl.lt

APLINKOSAUGININKAI STVERIASI UŽ GALVŲ: MAŽĖJA DRUGELIŲ MONARCHŲ

  • 3

Nepaprasto grožio drugelių monarchų jų žiemojimo vietose Meksikoje mažėja taip sparčiai, kaip niekada anksčiau. Šiemet daugiausia įtakos tam padarė karšti orai.

Atrodytų, kad drugelių čia begalė, tačiau ekspertams taip neatrodo. Jų teigimu, šiemet drugelių monarchų jų žiemojimo vietovėse Meksikoje sumažėjo kone 60 procentų.

„Daug kas susiję su klimato kaita, sausromis ir aukštomis temperatūromis veisimosi vietose, buveinėse, esančiose migracijos kelyje“, – kalbėjo Saugomų gamtos teritorijų komisijos vadovė Gloria Fermina Tavera Alonso.

Yra ir dar viena metų metus nesikeičianti problema – miškų naikinimas.

„Kita problema, kuri nekontroliuojama ir didėja – didelis herbicidų ir pesticidų naudojimas“, – teigė Gloria Fermina Tavera Alonso.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Kiekvieną rudenį drugeliai monarchai palieka Šiaurės Amerikos vasaros veisimosi vietas Kanadoje ir Jungtinėse Valstijose, kad nukeliautų 4000 kilometrų į Meksiką.

Kasmet skaičiuojant drugelius, vertinamas ne atskirų drugelių skaičius, o jų užimamas plotas, kai jie susitelkia ant medžių šakų kalnų pušynuose ir eglynuose į vakarus nuo Meksikos.

„Drugelis monarchas nėra rūšis, saugoma pagal nykstančių rūšių įstatymą, todėl nesiimama ypatingų priemonių. Ar tai gali būti įmanoma ateityje, negaliu pasakyti. Tai priklausytų nuo dviejų dalykų – ar bus nustatyta, kad įtraukimas į nykstančių rūšių akto sąrašą iš tiesų yra pagrįstas, o jei taip, kokia su šiuo sprendimu susijusių reguliavimo taisyklių apimtis“, – šnekėjo biologas Ryan Drum.

Ši drugelių migracija laikoma gamtos stebuklu. Tiesa, nė vienas drugelis visos kelionės neišgyvena.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kodėl aš nesistebiu

visur pilama druska, visur pilami chemikalai

Niūrūs faktai -

drugeliai monarchai Meksikoje, lietuvių LT mažėja, o Afrikos gyventojų pastaruoju metu sparčiai daugėja. Tai labai neramina, ir taip jų visur daug, dar dauginasi kaip triušiai.

V,L

O kad mažeja Lietuvos gyventoju tai matomai niekas nesistveria už galvos.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS