Į Nerį bus paleista aštriašnipių eršketų | kl.lt

Į NERĮ BUS PALEISTA AŠTRIAŠNIPIŲ ERŠKETŲ

  • 3

Elektrėnų savivaldybėje ketvirtadienį į Nerį ketinama paleisti itin retų žuvų – aštriašnipių eršketų, pranešė Žemės ūkio ministerija.

Karageliškių stovyklavietėje bus įžuvinta 5 tūkst. eršketų metinukų.

Žuvys paaugintos Žuvininkystės tarnybos Žuvivaisos departamento Vakarų regiono žuvivaisos skyriuje Rusnėje.

Ministerijos teigimu, Lietuva yra viena aktyviausių aštriašnipių eršketų augintojų Baltijos šalyse. Patvirtinus nacionalinę šių žuvų išteklių atkūrimo programą, jos auginamos nuo lervutės iki reproduktoriaus žuvivaisos skyriuje Rusnėje.

Į laisvę paleidžiami eršketai žymimi išoriniais žymekliais, suteikiančiais daug informacijos apie šias žuvis.

Per dešimt metų Lietuvos upėse jau įveista per 265 tūkst. aštriašnipių eršketų.

Šių metų pavasarį aštriašnipių eršketų metinukų papildytos Neries iš Šventosios upės. Iki spalio mėnesio pabaigos bus paleista dar 25 tūkst. eršketukų.

Jų lervutes pernai Žuvininkystės tarnybai dovanojo Vokietijos valstybinis žemės ūkio ir žuvininkystės tyrimų institutas. Kitąmet iš Vokietijos vėl planuojama atsivežti apie 100 tūkst. aštriašnipių eršketų lervučių.

Vidutinis šią savaitę į Neries upę išleidžiamų aštriašnipių eršketų svoris apie 30 gramų. Praėjus 15–20 metų, šių karališkų žuvų svoris gali siekti iki 100 kilogramų. Subrendę aštriašnipiai eršketai, tikimasi, grįš į Lietuvos upes neršti.

Ši žuvų rūšis 2011 metais įtraukta į Lietuvoje saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą bei yra įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Reiškia

Invazines žuvis galima.

na

prisimenu TSRS laikus,kiek upese ezeruose buvo zuvu,issilauzi kruma pririsi vala ir plude is kamscio ir prisigaudai kuoju,eseriu ir niekas nieko nedraude,upes ir ezerai budavo nuseti zveju.o dabar ezerus atidave tipo verslinykams kurie tinklais isgaude viska,o kazkas dabar izuvina.o paprastai pazvejoti nebegali nes reikia pirkti kazkokius leidimus.

jau toki snukeliai

aišku kad padaužos kažką sugalvojo. Tik paleiskit :D:D

SUSIJUSIOS NAUJIENOS