Neįvertino stumbrų perkėlimo sudėtingumo: galvojome, pažaisime indėnus | kl.lt

NEĮVERTINO STUMBRŲ PERKĖLIMO SUDĖTINGUMO: GALVOJOME, PAŽAISIME INDĖNUS

  • 2

Kėdainių ir Panevėžio rajonuose padidėjusios stumbrų kaimenės pradėjo daryti didžiulę žalą vietiniams ūkiams. Spręsdami šią problemą gamtininkai stengsis stumbrus perkelti į Dzūkiją, kur žemės ūkis yra ne toks intensyvus.

Pasak Valstybės saugomų teritorijų tarnybos Apsaugos ir tvarkymo skyriaus vyriausiojo specialisto Laimučio Budrio, stumbrų perkėlimo sudėtingumas nebuvo pakankamai įvertintas. 

„Galvojome, kad pažaisime indėnus su didelėmis skrybėlėmis ir stumbrus nuvarysime kelis šimtus kilometrų, tiksliau, pervešime. Iš pradžių galvojome, kad daugiausiai pastangų reikės įdėti įrengiant voljerus, infrastruktūrą. Bet pasirodo, kad pagrindinis dalykas yra jų sugavimas ir užmigdymas gamtoje“, – pripažįsta L. Budrys.

Stumbrai – didžiausi Lietuvoje gyvenantys gyvūnai. Pašnekovo teigimu, patino svoris gali siekti ir vieną toną, tad norint jį užmigdyti reikia didžiulių pastangų. Priešingai nei Belovežo girioje, Lietuvoje prie stumbrų priartėti yra sudėtinga, nes nuolat nuo ūkių vejami laukiniai gyvūnai tapo baikštūs.

Išsamiau – įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

h

butu laikas pradet dyrbt o jie dar vis galvoja artistai

Nx

N x jie reikalingi dzūkijoj. Namo vežkitės, asilai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS