Sutarta stiprinti kai kurių miškų, pelkių, slėnių „Natura 2000“ teritorijose apsaugą | kl.lt

SUTARTA STIPRINTI KAI KURIŲ MIŠKŲ, PELKIŲ, SLĖNIŲ „NATURA 2000“ TERITORIJOSE APSAUGĄ

  • 5

Valstybinių miškų urėdija (VMU) ir Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT) pasirašė sutartis dėl Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijose esančių buveinių ir jose aptinkamų gamtos vertybių apsaugos.

Sutartys pasirašytos dėl šių teritorijų: Adomiškio pelkės (Ukmergės r.), Karklėnų ežero ir jo apyežerės (Kelmės r.), Barupės slėnių (Kėdainių r.), Dabrupinės (Tauragės r.), Labūnavos (Kėdainių r.), Skilvonių (Panevėžio r.), Šilo (Jonavos r.), Vaiguvos (Kaišiadorių r.) ir Dautartų (Mažeikių r.) miškų, Gemeliškio kaimo pievų (Ukmergės r.), Nemuno slėnių ties Kalveliais (Vilniaus r.) ir Palėkiais (Jurbarko r.), Žaliųjų pievų (Anykščių r.).

Taip siekiama apsaugoti buveinėms ir paukščiams svarbias teritorijas, kurios nepatenka į nacionalines saugomas teritorijas, pavyzdžiui, draustinį, valstybinį parką ar biosferos poligoną, pranešė VMU.

„Šiuo metu Europos bendrijos svarbos buveinių ir rūšių apsauga nėra pakankama vien tik suteikus teritorijai „Natura 2000“ statusą, todėl būtina imtis realių veiksmų, sutariant dėl gamtosauginių priemonių taikymo valstybiniuose miškuose. Saugomose teritorijose ūkinės veiklos turėtų būti iš esmės kitokios“, – pranešime sakė VSTT direktorė Agnė Jasinavičiūtė.

VSTT įsipareigojo informuoti VMU apie valstybiniuose miškuose esančių Europos Bendrijos svarbos rūšių buveinių ribas, su jų apsauga ir tvarkymu susijusias rekomendacijas bei pakeitimus, teikti pagalbą įgyvendinant gamtosaugos priemones.

Tuo metu VMU įsipareigojo išsaugoti buveinių negyvą medieną, sukurti rūšims tinkamas buveines, pavyzdžiui, miško neįveisti miško pievose bei aikštėse, nekeisti hidrologinio režimo.

„Glaudesnis bendradarbiavimas su Valstybine saugomų teritorijų tarnyba praplečia miškininkystės kompetencijų ribas, leidžia įvairiapusiškiau įvertinti aplinką, kurioje vykdome veiklą“, – sakė VMU vadovas Valdas Kaubrė.

VMU iš viso prižiūri apie 70 proc. Lietuvoje patvirtintų vertingiausių Europos natūralių gamtinių buveinių – daugiau nei 400 „Natura 2000“ tinklo patvirtintų teritorijų visoje Lietuvoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Onė

Kada baigsit niokoti.kai viską iškirto pradeda saugoti.jūs kiaulės pažiūrėkit iš miškų liko tik lukštas.kur tie vadinami žalieji kur tipo kovoja dėl kiekvieno pirstelėjimo (vaidyba,kartu su valdančiai, kad kuo daugiau sugalvoti ir uždėti baudų, ) net gerai žinomo miško po metu neatpažįsti. Jau jau nieko nebelieka imasi priemonių,tipo dirba,šlykštu tas apsimetinėjimas ,atrodo žmonės durneliai.,galima mulkinti apgaudinėti,primeluoti

S.

Kur autorius rado Nemuno slėnį ties Kalveliais Vilniaus rajone?

a ką saugosim

kelmus, likusias šakų krūvas ir automobilių išmaitotą miško dangą?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS