DI konkuruoja su būrėjomis: išrasta skaičiuoklė, nuspėjanti žmogaus mirties datą ir pajamas | kl.lt

DI KONKURUOJA SU BŪRĖJOMIS: IŠRASTA SKAIČIUOKLĖ, NUSPĖJANTI ŽMOGAUS MIRTIES DATĄ IR PAJAMAS

Danijos ir JAV mokslininkai sukūrė algoritmą, kuris, remdamasis žmogaus gyvenimo istorija, gali numatyti, kaip jis gyvens ir kada mirs, rašo dailymail.co.

Mokslininkai sukurtą modelį pavadino „life2vec“. Jo tikslumas vertinamas 78 proc. Skirtingai nei kiti modeliai, naujasis algoritmas veikia kaip pokalbių robotas ( angl. chat bot) .

Danijos ir JAV mokslininkai remdamiesi Danijoje surinktų duomenų kiekiu, sukūrė algoritmą. Dirbtiniam intelektui buvo pateikta informacija iš daugiau nei 6 mln. žmonių, įskaitant jų pajamas, profesiją, gyvenamąją vietą, traumas, nėštumus ir pan.

Galiausiai pavyko sukurti modelį, kuris geba suvokti žmonių kalbą ir generuoti prognozes apie ankstyvos žmogaus mirties tikimybę ar pajamas viso gyvenimo eigoje.

Buvo daroma prielaida, kad kai kurie žmogaus gyvenimo veiksniai didina ankstyvos mirties riziką: lytis – vyras, diagnozuota psichikos liga, pavojingos darbo sąlygos. Algoritmas taip pat atsižvelgė į veiksnius, galimai lemiančius ilgesnę gyvenimo trukmę: didelės pajamos, vadovo pareigos.

Į kiekvieną žmogaus gyvenimo etapą žvelgdamas kaip į spausdintą tekstą, „life2vec“ algoritmas, remdamasis iki šiol surinktais duomenimis, numato, kuria linkme pasisuks žmogaus gyvenimo istorija.

Panašiai su dirbtiniu intelektu sąveikauja ir „ChatGPT“ naudotojai, kurie prašo algoritmo atlikti tam tikrą užduotį. Mokslininkai taip pat gali užduoti „life2vec“ klausimus, pavyzdžiui: kokia tikimybė, kad X asmuo mirs per ketverius metus?

Pažymima, kad modelis buvo apmokytas remiantis 2008–2016 m. surinktais duomenimis. Remdamasis šiais duomenimis, dirbtinis intelektas daugiau nei trimis ketvirtadaliais atvejų teisingai nuspėjo žmonių, kurių duomenis turėjo, mirtį iki 2020 m.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

ir vieni ir kiti

to paties kirpimo.

Andrius

Kiek dar lendzbergeriu imperatorius gyvuos?ar aš pirmas numirsiu?

Būrėja

Burkit, burkit, sau korespondentai išsiburkit.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS