Triukšmas vandenyno gyventojus paverčia „blogais tėvais“ | kl.lt

TRIUKŠMAS VANDENYNO GYVENTOJUS PAVERČIA „BLOGAIS TĖVAIS“

  • 0

Garsas vandeniu keliauja 5 kartus greičiau nei oru. Vandenynuose vykdomi įvairūs išteklių gavybos darbai, paieškos, laivų judėjimas sukelia kakofoniją, kuri pateikia vandens gyvūnams nemalonių pasekmių, rašoma wired.co.uk.

„Atvirame vandenyne laivų judėjimą galima girdėti šimtų kilometrų atstumu. Mėlynasis banginis girdi laivus kone ištisas 24 valandas“, – sako dr. Steve`as Simpsonas iš Ekseterio universiteto. Biologas, tyrinėjantis žmonių veiklos sukeliamų garsų poveikį gyvūnams, vieno tyrimo išvadose teigia: motorinių laivų variklių skleidžiamas garsas šalia koralų rifų taip sutrikdo žuvis, kad jos tampa „blogais tėvais“. Suaugusios žuvys dėl triukšmo nustojo tinkamai saugoti savo namus, maitintis ir užsiimti jaunikliais.

„Nature“ leidinyje anksčiau šiais metais paviešintame tyrime teigta, kad triukšmas, sukeliamas išgaunant naftą ar dujas po vandeniu, sukelia ištisų planktono grupių išnykimą. Dėl maždaug 1 valandą trunkančio triukšmo planktono toje teritorijoje sumažėja apie 60 proc.

„Jei palygintume organizmų mirtingumo rodiklius dėl povandeninių išteklių gavybos darbų, jie bus labai panašūs į nuostolius, sukeliamus triukšmo“, – lygina S. Simpsonas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS