Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai | kl.lt

ĮMANOMA DERMĖ: GREITAI, PAPRASTAI, SKANIAI, MAISTINGAI

Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus gyvenimo malonumus lėkštėje ir žavius kasdienybės atspalvius.

Pasigenda pozityvumo

Akvilė pasakoja esanti atvira asmenybė ir stengiasi, kad pirmų kartų jos gyvenime būtų kuo daugiau. Panašiai atsitiko ir su gyvenimu Australijoje. Į tolimą šalį ji išvyko spontaniškai – tiesiog kilo tokia mintis ir pagalvojo: kada, jeigu ne dabar? Juo labiau kad niekas nestabdė,  nevaržė, tad ir nusprendė išbandyti kažką naujo, pasisemti naujų potyrių.

Išvyko su studentiška viza, dirbo įvairius darbus. „Esu smalsi, man įdomu viską paragauti, pamatyti, patirti, – pasakojo pašnekovė. – Išmėginau kelis darbus: ir aptarnavimo, ir grožio srityje, šiek tiek modeliavau, dirbau su gėlėmis. Visa tai, ką norėjau ir kas buvo man arčiau širdies.“

Prieš porą metų Akvilė grįžo į Lietuvą, tačiau neslepia – mintys vis dar sukasi apie tą saulėtą kraštą. Patiko jai ten – ir šalis, ir gyvenimo būdas, ir žmonės.

„Esu pozityvus žmogus, o grįžusi pastebėjau, kad dažnam čia trūksta pozityvumo, gyvenimo džiaugsmo, spalvų kasdienybėje, visi įsisukę savo rutinoje, – pasakoja mergina. – Tada kilo mintis sukurti instagramo paskyrą apie gyvenimo malonumus – gyvenimo būdą, jo spalvas ir maistą. Puslapio kūrimas buvo tarsi kasdienybės paįvairinimas su prasmės prieskoniu. Juk socialiniai tinklai – lyg visiems atviri mūsų albumai, mūsų galerijos. Kadangi prijaučiu fotografijai, maisto kūrimui ir žavių smulkmenų fiksavimui, kilo mintis tuo dalytis be jokio tikslo. Galima sakyti, tai kūrybinės mano pusės išraiška. Akimirkų fotografavimas – kasdienybės grožis, kurį esame užmiršę, vis ieškodami pompastikos aplink. Juk gyvenimas tuo ir žavus, kad patys turime kurti savo kasdienybės spalvas, mokytis įžvelgti grožį ir dėkingumą savo gyvenimui. Kokią energiją spinduliuojame, tokią gauname atgal.“

Gaminti – meditacija

Savo paskyrą Akvilė pavadino negali_sustot, nes gyvenimas kupinas spalvų ir negali sustoti mėgautis tuo, kas jame vyksta, visais jo teikiamais malonumais. Žinoma, mėgautis reikia sąmoningai, nes kas per daug, tas nesveika. Nors jos tikslas buvo sujungti tiek gyvenimo būdą, tiek patirtis, tiek maistą, vis dėlto kol kas daugiausia įrašų čia būtent apie maistą. Natūralu, nes tai vienas didžiausių gyvenimo malonumų.

Geriau savo noru gyventi sveikai, o ne laukti, kada gyvenimas tave to pamokys.

„Kada maisto gamyba atsirado mano gyvenime, sunku įvardyti. Visada mėgau gaminti, – sako pašnekovė. – Kai pradėjau tai daryti dažniau, pamačiau, kad man šis užsiėmimas tinka ir patinka – savotiškas atsipalaidavimas, meditacija. Niekada neturėjau su svoriu ir mityba susijusių problemų. Paauglystėje žaidžiau skaičiuodama kalorijas, bet netrukus perėjau į kitą etapą, kuriame jau dominavo ne kalorijos, o tai, kas suteikia mūsų kūnams ne tik energijos, bet ir sveikatos. Man kur kas svarbiau, kad maistas, kurį valgau, būtų gyvas, subalansuotas. Tad stengiuosi mažiau vartoti perdirbtų produktų, bet tikrai nesu kategoriškai atsisakiusi visko, kas vadinama nesveiku maistu. Geriau savo noru gyventi sveikai, o ne laukti, kada gyvenimas tave to pamokys.“

Tik išbandyti receptai

Akvilė vadovaujasi nuostata, kad mūsų kūnas – ne šiukšlinė, nereikia į jį kišti bet ko. Jos šaldytuve tikrai nėra perdirbtos mėsos gaminių, baltos duonos, padažų, gazuotų gėrimų, o visada rasi įvairių sėklų, riešutų ir datulių, kurios jai ypač skanios įdarytos.

Instagrame Akvilė dalijasi receptais, kuriuos pati kur nors atranda ir išbando. „Tradiciniai lietuviški patiekalai man ne itin patinka, nesu didelė jų gerbėja, valgau nebent tada, kai aplankau šeimą. Man labiau patinka eksperimentuoti, išmėginti naujus skonius, potyrius. Sudominusius receptus arba atkartoju, arba šiek tiek pakoreguoju, papildau, gaminu taip, kaip man atrodo skaniau ir geriau“, – sako tinklaraštininkė.

Ji pasakoja esanti maisto tausotoja – stengiasi suvartoti viską, ką nusiperka, tad perka tikslingai, iš anksto apgalvojusi, ką gamins, nusižiūrėjusi receptus. Tiesa, į jos instagramo paskyrą patenka tikrai ne viskas, ką gamina, – tik tai, ką atranda ir pagamina įdomesnio, kuo norisi pasidalyti su kitais.

„Į savo paskyrą įkeliu tuos patiekalus ir receptus, kurie man pačiai atrodo įdomesni. Svarbu ir tai, kad juos pagaminti neužtrunka ilgai. Aš savo laiką tausoju, negaminu tokių patiekalų, kuriems sugaišti pusę dienos, o suvalgai vienu prisėdimu, – sako Akvilė. – Man svarbiau, kad būtų greita, paprasta, skanu ir maistinga. Būna, kad skaitau receptą ir matau, jog išvardyta koks dešimt prieskonių. Į savo receptus prieskonius įrašau tuo atveju, jeigu matau, kad konkretus prieskonis  svarbus dėl skonio. Jeigu ne – parašau, kad tai jūsų pasirinkimas: kokius prieskonius mėgstate, tokius ir naudokite, fantazuokite, eksperimentuokite. Juk ir pati taip darau.“


Pyragas lyg šokoladinis, tik be nuodėmės

3 prinokę bananai,

100 g riešutų sviesto,

50 g kakavos,

šiek tiek džiovintų spanguolių (nebūtina),

1 šaukštelis kepimo miltelių,

1 šaukštelis cinamono (nebūtina),

1/2 šaukštelio druskos.

Visus produktus sumaišykite, dėkite į kepimo formą. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 25 min. Iškepusio pyrago paviršių patepkite medumi ir užberkite kakavos gabaliukų.

Įdarytos datulės su kokosų drožlėmis

Šviežių datulių,

kokosų drožlių,

graikiško jogurto,

išlydyto šokolado.

Datules perpjaukite išilgai, išimkite kauliukus. Sumaišykite kokosų drožles su graikišku jogurtu arba kokosų kremu (turi išeiti neskysta masė). Įdarykite datules. Apvoliokite išlydytame šokolade ir dėkite į šaldytuvą sustingti.

Riešutais įdarytos datulės

Šviežių datulių,

pekaninių karijų,

riešutų sviesto ar tahinio,

lydyto šokolado,

smulkintų pistacijų.

Datules perpjaukite išilgai, išimkite kauliukus. Susmulkinkite pekanines karijas sumaišykite su riešutų sviestu ar tahiniu. Mišiniu įdarykite datules. Apliekite jas lydytu šokoladu arba jame pamirkykite. Užberkite smulkintų pistacijų ir dėkite į šaldytuvą sustingti.

Sveikuoliški šokoladukai

1/4 puodelio (du su kaupu šaukštai) kreminio žemės riešutų sviesto (tahinio arba migdolų sviesto),

1/4 puodelio medaus (galima klevų sirupo),

keli lašai vanilės ekstrakto,

1/4 puodelio avižų,

1/3 puodelio moliūgų sėklų,

1/4 puodelio maltų linų sėmenų,

1/4 puodelio kanapių sėklų,

1/3 puodelio skaldytų migdolų,

1/3 puodelio ispaninių šalavijų sėklų,

galite įdėti ir dar įvairesnių sėklų ar riešutų, džiovintų vaisių,

pusė plytelės (arba kiek norisi) tamsaus šokolado,

šiek tiek kokosų aliejaus.

Žemės riešutų sviestą, medų ir vanilės ekstraktą sumaišykite iki vientisos masės. Tuomet suberkite sėklas ir viską labai gerai išmaišykite. Dėkite masę į formą ir stipriai suspauskite iš viršaus. Ant viršaus užtepkite 1/3 puodelio kreminio žemės riešutų sviesto (arba tahinio). Išlydykite šokoladą su kokosų aliejumi. Pilkite ant viršutinio sluoksnio (atsargiai, kad nesusimaišytų su apatiniu). Dėkite į šaldiklį valandai ar ilgiau, kad sustingtų. Išimkite, pjaustykite ir ragaukite. Šokoladukus reikia laikyti šaldiklyje.

Varškės ir avižų duona

500 g varškės,

3 kiaušiniai,

300 g avižinių dribsnių,

1 šaukštelis kepimo miltelių.

1/2 šaukštelio (6 g) druskos,

50 g linų sėmenų,

50 g saulėgrąžų,

50 g moliūgų sėklų.

Sudėkite visus ingredientus į dubenį ir maišykite šaukštu, vėliau – rankomis, kol ingredientai gerai susimaišys. Dėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir formuokite kepaliuką. Kepkite 1 val. 180 °C temperatūroje. Prieš pjaustydami atvėsinkite.

Ryžiai su riešutų sviestu

Virtų rudųjų ryžių,

riešutų sviesto,

sojų padažo,

sezamų aliejaus,

šviežių kalendrų.

Išvirtus ryžius atvėsinkite. Kitus ingredientus sumaišykite ir tuomet permaišykite su ryžiais. Kiekį reguliuokite pagal skonį. Užbarstykite  smulkintų kalendrų.

GALERIJA

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
A. Zarambaitės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tokio

sudo kap nuotraukoj net už dyka neimčiau.Maistas ligoniams

as

Smagu skaityti apie tokius zmones ! Sekmes

SUSIJUSIOS NAUJIENOS