Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai) | kl.lt

KAIP ANT GROTELIŲ IŠKEPTI SULTINGĄ KEPSNĮ? (RECEPTAI)

  • 1

Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš anksto apgalvoti ir marinatą, ir mėsos rūšį.

Mėsos technologas Vidas Nadzeika dalijasi patarimais, kurie padės tiek nepatyrusiam, tiek jau daugiau patirties sukaupusiam grilintojui nedaryti dažniausiai pasitaikančių klaidų ir tobulėti.

Kepsninės – pagal poreikius

Išsikepę kepsnių, kartais patingime išvalyti kepsninę ir grilio įrankius, atidedame tai rytojui, o kartais ir visai pamirštame. V. Nadzeika primena, kad kepsninė turėtų būti laikoma po stogu, nes sudrėkusią ją iškūrenti bus nelengva.

„Jei atėjus grilinimo sezonui pirmą kartą užkursite kepsninę, iš grilio išpilkite visas senas anglis ir pelenų likučius, kruopščiai ją išvalykite ir apžiūrėkite, ar nėra įtrūkimų. Taip pat grilį reikėtų gerai pakūrenti ir išdeginti, o visa kepsninės įranga ir kepimo įrankiai turėtų būti sutvarkomi po kiekvieno kepimo“, – primena ekspertas.

Naujokams jis rekomenduoja mėsą pradėti ruošti ant paprasčiausio metalinio stačiakampio.

„Taip ne tik galėsite lengviau reguliuoti temperatūrą ar pajusti gaminimo ypatybes, bet ir susipažinsite su pagrindiniais kepimo principais. Pažengusiems kepėjams renkantis kepsnines svarbiausia atsigręžti į savo poreikius: populiarieji keraminiai griliai yra tik vienas iš daugybės galimų grilio variantų. Nereikėtų pamiršti, kad yra ir metalinių, ir dujinių kepsninių. Norintiems dūmo aromato mėsoje, derėtų rinktis tik anglimi kūrenamus grilis, o jo nenorintiems – dujinius“, – pataria V. Nadzeika.

Svarbu neperkepti mėsos

Jei rinksitės kiaulieną, kepti kepsninėje tinka daugybė jos dalių: sprandinė, šonkauliai, mentė, išpjova, šoninė. Jei norite liesesnės mėsos, rinkitės nugarinę, kumpį.

Svarbu mėsos neperkepti – pasak V. Nadzeikos, 1,5 cm storio kiaulienos nugarinės viena pusė turi kepti apie keturias minutes (priklausomai nuo kaitros), o jei rinksitės storesnį gabalėlį, jis keps ilgiau.

„Pirmiausia reikėtų apsispręsti dėl marinato pagrindo. Tai gali būti aliejus, majonezas, garstyčios, sultys, kefyras, įvairūs gazuoti gėrimai, kurie dar ir paminkština mėsą. Ją paminkština ir garstyčių milteliai, ir rūgštis, bet patarčiau naudoti citrinos sultis, o ne actą“, – siūlo ekspertas.

Jis siūlo mėsą marinuoti sandariai užsidarančiame plastikiniame, metaliniame ar stikliniame inde.

Improvizuoti su marinatais

Prieš pradedant kepti mėsą, marinatą reikia nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, nes šlapia mėsa neapskrunda.

„Taip pat svarbu prisiminti, kad mėsos kepimo trukmė labai priklauso ir nuo temperatūros. Be to, mėsa bus daug sultingesnė, jei kepsite didelį jos gabalą, o ne daug mažų gabaliukų“, – sako mėsos technologas.

Jis pataria išbandyti vieną įdomesnių marinavimo būdų: su pipirais, druska, įvairiais prieskoniais ir kiviais.

„Tik įsidėmėkite, kad naudojant kivius mėsos negalima marinate laikyti ilgai, nes tuomet ji bus per minkšta. Jei trūksta laiko marinatui paruošti, tam puikiai tiks įvairūs prieskoniai ir jų mišiniai. Įtrinkite mėsą mėgstamų prieskonių, druskos ir juodųjų pipirų mišiniu, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, palikite bent 30 minučių ir kepkite“, – pataria V. Nadzeika.


Kiaulienos nugarinės kepsniai

Kepsniams:

720 g kiaulienos nugarinės be kaulo,

2 kiviai,

ketvirtis citrinos,

1 šaukštas skysto medaus,

1 šaukštelis raudonėlių,

1 šaukštelis grūdėtųjų garstyčių,

3 skiltelės česnako,

0,5 šaukštelio maltų pipirų,

druskos – pagal skonį.

Garnyrui:

400 g smidrų,

2 raudonos paprikos,

250 g vyšninių pomidorų,

1 šaukštas aliejaus,

druskos, pipirų – pagal skonį.

Nulupkite kivių žievelę ir susmulkinkite juos. Į dubenėlį dėkite kivius, nuluptas ir susmulkintas česnako skilteles, grūdėtąsias garstyčias, įspauskite citrinos sulčių, įkrėskite medaus, suberkite raudonėlius ir pipirus. Viską sutrinkite. Kiaulienos nugarinės kepsnius įtrinkite pasiruoštu marinatu. Padėkite šaltai marinuotis ne ilgiau nei 2 val. Kepsnius kepkite ant vidutinės kaitros po 7–8 min. abi puses. Iškeptus kepsnius pagardinkite druska. Kepsnį patiekite su daržovėmis. Smidrus nuskuskite. Paprikas supjaustykite į keturias dalis, pašalinkite sėklytes. Smidrus, paprikas ir pomidorus apšlakstykite aliejumi ir kepkite ant grotelių. Smidrus ir pomidorus kepkite 2–3 min., paprikas – 5–7 min.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pirmiausia

reikia pavogti mesos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS