Paslaptingas tapytojos M. Rastenienės pasaulis | kl.lt

PASLAPTINGAS TAPYTOJOS M. RASTENIENĖS PASAULIS

Tapytoja Marija Rastenienė meno mylėtojus lepina savo kūryba. Kauno valstybinėje filharmonijoje veikia jubiliejinė jos akvarelių ir pastelių paroda „Paslaptys“, A. ir P. Galaunių namuose pristatyta tapybos paroda „Spiečius“, Vievio Lazdynų Pelėdos bibliotekoje – akvarelių paroda „Įspūdžiai ir nuotaikos“.

Vilniaus dailės institute (dabar – Vilniaus dailės akademiją) dailininko, tapytojo ir pedagogo specialybę įgijusi menininkė yra Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus akvarelininkų sekcijos ir Restauratorių sąjungos narė.

Autorė džiaugiasi, kad nuo pat mažens domėjosi menais ir ją nuolat supo žinomi dailės, tapybos ir akvarelės mokytojai, kurie padarė įtaką formuojantis jos kūrybinei stilistikai.

Tapytoja nuolat stebina kūrybos stilių ir formų, tematikos, daugiažanriškumo įvairove: šiose parodose menininkė pristato savo vadinamuosius kosminius paveikslus, sukurtus pastelės, akvarelės ir tapybos technikomis. Menininkė yra surengusi 22 personalines parodas ir dalyvavusi bendrose 60 tapybos, akvarelės ir pastelės parodose.

M. Rastenienės kūryboje dominuoja idėjos, užvaldančios jos mintis konkrečiu gyvenimo laikotarpiu: aplinka, gamtos ir pasaulio trapumo, žmogaus buvimo laikinumo suvokimas, kosmoso platybių judėjimas ir trauka.

Organizatorių nuotr.

Menininkės paveiksluose itin svarbus temų ir formų subtilus pasirinkimas ir spalvų paletės įvairovė. M. Rastenienės kūrybai įtakos turi metų laikai; kai trūksta šviesos, ji ieško idėjų kūrybai ar lieja akvareles, piešia pasteles.

M. Rastenienės kūrybai įtakos turi metų laikai; kai trūksta šviesos, ji ieško idėjų kūrybai ar lieja akvareles, piešia pasteles.

Pastarųjų kelerių metų dailininkės kūryboje dominuoja kosminė tematika. Autorė susitelkia į visatos ir žmogaus santykį, egzistencinių klausimų svarstymą. Tam pasirenka abstrakčiąją stilistiką, prislopintų spalvų koloristiką, formas, kurias jungia pusiausvyros ir harmonijos jausena. Intensyvaus mintijimo, svarstymo, klausymosi ir pastebėjimo menininkės kūryboje yra daug, todėl neatsitiktinai jos pastarųjų metų darbai susidėlioja į ciklus.

Visose trijose jubiliejinėse parodose autorė pristato abstrakcijas, kurtas naudojant skirtingas technikas, atskleidžiančias skirtingas nuotaikas ir temas – pasakojančias apie kosmosą, visatos virsmus, gamtos pasaulį.

Dailininkės darbai išsiskiria savita kompozicija, juose akcentuojamos detalės, kurios kartais turi abstrakčią užuominą ir signalizuoja apie svarbius ar mažiau reikšmingus mūsų aplinkos dalykus, bet visa tai sudaro vientisą, tarpusavyje susietą pasaulio ir žmogaus ryšio sampratą. Tai ir yra M. Rastenienės kūrybos išskirtinis bruožas. Harmonija, kuria išsiskiria gana sudėtingi dailininkės darbai, tampa tam tikru traukos centru, kurį žymi aiški autorės nuostata, kviečianti kurti, svarstyti, teigti optimistinę ir pozityvią pasaulio ateitį, kuri priklauso nuo mūsų visų bendrystės ir pastangų.

M. Rastenienės kūryboje svarbi koncepcijos idėja, greičiausiai tai ir yra jos kūrybos vientisumo, nuoseklumo garantas. Kone kiekvienas kūrinys kviečia diskutuoti, svarstyti ir tampa tam tikra atrama esminiams atsakymams surasti. Tai ir yra tikroji meno paskirtis.

GALERIJA

  • Paslaptingas tapytojos M. Rastenienės pasaulis
  • Paslaptingas tapytojos M. Rastenienės pasaulis
  • Paslaptingas tapytojos M. Rastenienės pasaulis
  • Paslaptingas tapytojos M. Rastenienės pasaulis
  • Paslaptingas tapytojos M. Rastenienės pasaulis
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

pas Varkalį

tokio lygio tepliones aš sukurdavau penktoje klasėje

va

"kviečianti kurti, svarstyti, teigti optimistinę ir pozityvią pasaulio ateitį"? kažkodėl šie keli paveikslai nelabai pozityviai nuteikė, gal ir gražu, bet turbūt geriausiai piešti paveikslus kosmoso tema - niekada neprašausi pro šalį :)

Lietuvoje \\\\\\...//////

dabar madinga,lanbbirginę okupaciją laikyti "laisve",vagis verslininkais (ne visus),karo kurstytojus "taikdariais",v+v,m+m "šeima",banditus vadinti nusikalsmo pasaulio "autoritetais",kyšis-"paskola",teplionė "menas" ir t.t...............................
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS