Beprecedentis atvejis: gyvybės langelyje paliktą dvimetę teko raminti, buvo daug ašarų | kl.lt

BEPRECEDENTIS ATVEJIS: GYVYBĖS LANGELYJE PALIKTĄ DVIMETĘ TEKO RAMINTI, BUVO DAUG AŠARŲ

  • 36

Kauno gyvybės langelyje palikta beveik dvejų metų mergaitė

„Darbuotoja pamatė, kad lopšelyje tilpo dvejų metų mergaitė. Ji buvo tvarkingai aprengta, įsupta plede, kad nesušaltų. Tada iškvietėme tarnybas ir perdavėme medikams. Šių namų medikų kompetencija yra naujagimių priežiūra“, – LNK reportaže sakė Kauno ligoninės atstovas Saulius Tvirbutas.

Mergaitė apžiūrai išvežta į ligoninę. Išorinių sužeidimų ar smurto žymių nesimatė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Medikai pasiėmė ją savo globon, todėl mes daugiau negalime komentuoti“, – sakė S. Tvirbutas.

Tarnybos dar tikrins informaciją, tačiau pagal artimųjų paliktą raštelį mergaitei iki dvejų metų liko dar dvi savaitės.

„Buvo palikti ir tam tikri asmeniniai daiktai. Buvo rastas ir raštelis, tačiau jokių dokumentų neradome“, – teigė Kauno policijos atstovė Odeta Vaitkevičienė.

Iki šiol vyriausias, taip pat Kaune paliktas vaikas buvo 1,7 metų.

„Ji – vyriausias vaikas mūsų gyvybės langelio istorijoje“, – sakė S. Tvirbutas.

Nuo to momento, kai vaikas paliekamas gyvybės langelyje, nesvarbu, kokio amžiaus būtų, laikomas lyg būtų ką tik gimęs. Jam gali būti parenkama kita gimimo data, kita pavardė.

„Tėvai neieškomi. Vertiname vaiko situaciją, registruojame jo gimimą. Svarbiausia – vaiko sveikatos įvertinimas, kad būtų kuo greičiau apgyvendintas šeimoje“, – kalbėjo Kauno vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Andželika Vežbavičiūtė.

Mergaitė – jau pas laikinus globėjus. Tokio amžiaus vaikas kalba ir daug ką supranta, tad šis atvejis apibūdinamas kaip itin sudėtingas.

„Tokiais atvejais emocinė būklė nebūna labai gera. Tačiau budintys globotojai stengiasi. Teko raminti vaiką, buvo daug ašarų. Tai skaudus įvykis vaikui, kurio pasekmes matysime laike. Organizuojame pagalbą pagal vaiko poreikius“, – sakė A. Vežbavičiūtė.

Tėvai per 3 mėn. gali apsigalvoti ir bandyti vaiką susigražinti, tik šie turi įrodyti, kad vaikas jų. Įprastai tarnybos neieško tėvų. Dabar geriausia būtų, jei artimieji, seneliai praneštų, kad dingo vaikas.

„Tada mes jau galėtume žiūrėti. Gal šeimoje buvo didžiulė krizė. Galbūt mamai reikia pagalbos, tačiau ji niekur nesikreipė ir gavosi tokia situacija“, – sakė A. Vežbavičiūtė.

Gyvybės langeliai skirti kūdikiams. Vaiko teisių apsaugos tarnyba sako, kad šis atvejis neturi precedento.

„Gyvybės langelis skirtas išsaugoti kūdikio gyvybę. Kūdikis yra iki vienerių metų, todėl ši situacija tokia neeilinė“, – teigė Vaiko teisių apsaugos ir įsivaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

L. Brundzos/BNS, freepik.com nuotr.

Plačiau apie šį atvejį papasakojo I. Skuodienė.

– Sekmadienį Kauno gyvybės langelyje buvo paliktas vaikas. Ar tai vyriausias paliktas vaikas iki šiol?

– Taip, tai vyriausias vaikas, kuris buvo paliktas.

– Iš kokių duomenų sprendžiama, kad vaikui dveji metai?

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Gydytojai vertina, žiūri visus duomenis, įvertina vaiko raidą.

– Kokiomis aplinkybėmis buvo palikta mergaitė? Ar buvo rasta kažkokių daiktų šalia?

– Palikus vaiką įsijungia signalizacija. Perduodamas signalas, kad žmonės, kurie dirba ligoninėje, sureaguotų. Vaikas visuomet pristatomas gydytojams. Gydytojai apžiūri. Jei reikia suteikti pagalbą, suteikia. Suteikus pagalbą, vaikas saugiai perduodamas budinčiam globotojui.

– Kokia tos mergaitės būklė? Ar ji sveika?

Situacija tikrai išskirtinė, nes vaikas jau pakankamai didelis. Mergaitė jau ir kalba, ir juda, ir turi ryšį.

– Kol kas atrodo, kad viskas jai gerai. Ji jau saugiai perduota budinčiam globotojui. Situacija tikrai išskirtinė, nes vaikas jau pakankamai didelis. Mergaitė jau ir kalba, ir juda, ir turi ryšį. Paprastai paliekami naujagimiai. Svarbu pasakyti, kad visais atvejais tėvai turi tris mėnesius, kai gali apsigalvoti. Per visą laikotarpį, kol veikia gyvybės langelis, buvo palikti 95 vaikai. Šešiolika vaikų buvo susigražinti. Svarbu pabrėžti, kad paskutiniu metu buvo daug tokių skaudžių įvykių, kai tėvai dėl įvairiausių patiriamų iššūkių rinkosi kitus kelius, kaip atimti vaikui gyvybę. Tad šį kartą galime sakyti, kad vaiko gyvybė yra išgelbėta. Mergaitė saugi, ja pasirūpins, suteiks visą reikalingą prieglobstį ir meilę. Aišku, svarbu ir tėvai. Visada sakau, kad vaikas gali augti saugiai ir laimingai tik besirūpinančioje šeimoje. Jei tėvai persigalvos, tai tikrai suteiksime visą reikalingą pagalbą, kad pavyktų įveikti krizinę situaciją.

– Kai tėvai kreipiasi dėl vaiko susigražinimo, vyksta tyrimas dėl tėvystės nustatymo. Ar tokiu atveju šeima patenka į sąrašą ir būna specialistų stebima?

– Noriu pasakyti, kad nebėra sąrašų. Iki 2018 m. buvo socialinę atskirtį patiriančių šeimų sąrašai. Dabar pagalba teikiama tada, kai šeimai to reikia individualiai. Kai šeima įveikia krizinę situaciją, atvejų vadyba būna baigiama. Niekada nežinai, kada gali įvykti krizinė situacija. Gyvenant gyvenimą įvyksta įvairūs dalykai. Gali ištikti skyrybos, liga, mirtis. Mes visi skirtingai išgyvename. Todėl svarbu kreiptis pagalbos.

– Ar kažkas gresia tėvams, kurie sunkią akimirką ryžosi taip pasielgti ir palikti vaiką gyvybės langelyje?

– Ne, nėra baudžiama. Kviečiu kreiptis į Vaiko teisių tarnybą ir pasikalbėti su specialistais, užpildyti visus reikiamus dokumentus. Tėvams bus suteikta visa reikiama pagalba.

– Ar vaiką susigražinti gali tik tas asmuo, kuris paliko, ar gali kreiptis ir kiti giminaičiai?

– Viskas prasideda nuo įstatyminių atstovų – tėvo ir motinos.

– Ar gali kreiptis seneliai, tetos?

– Kai tėvai susigražina vaiką, jiems teikiama pagalba. Jei nepavyksta įveikti iššūkių, tada seneliai, kiti giminaičiai gali pasiimti laikinąją globą.

– Kaip nustatoma gyvybės langelyje atsidūrusių kūdikių gimimo data, vardas?

– Kartais būna paliekami rašteliai su vardu. Jei raštelio nėra, tada vardas būna sugalvojamas komandoje. Medikai nustato gimimo datą. Kartais rašteliuose būna prašoma pasirūpinti vaikeliu ir nurodomos vienokios ar kitokios priežastys, kodėl mama negali auginti vaiko.

Rašyti komentarą
Komentarai (36)

XxXX

Va čia šaunus komentaras Prašau visiems ir visoms ministerijoms įsirėminti tą komentarą ir pasikabinti ant sienos. Ir mokykloms, bažnyčioms kas dien tą kaip pamoką dėstyti! !! Bent truputį mažiau kentės gimę kūdikiai, jei mamos bus, ,apsišvietusios "!!!

Besmegeniams

Kaip drįstate rašyti, ,..GALBŪT mamai reikėjo pagalbos. .." Atsakau -ne tik mamai, bet ir visiems kitiems. Vieniems -darbo ,diržo ir bado(visokioms vaikų teisių biuro darbuotojoms ) kitiems -viską atimti ir išvežti į negyvenamą salą (vaikų tėvus ).Kai patys kentės, supras, kas yra praradimo skausmas! !!

Goda

Jeigu tokį didelį jau paaugintą vaikelį paliko, vadinasi buvo svarbios priežastys. Kaip taisyklė vyrai nusiplauna ir palieka mamas vienas su vaikeliu . Na nebent , iš principo gali nervus pagadinti o šiaip jiems vaikai nereikalingi. Dažniausiai jie taip ir rujoja nuo vienos prie kitos. O kai senatvėje atsipeikėja, tai vaikai tokį tėvą jau nebegerbia ir su juo nebenori turėti jokių reikalų , tada ir prasideda kaltinimai vaikams, kokie jie negeri, anot jo -tėvui nepadeda. Bet , kad jis, kažkada , palikdamas šeimą , vaikams gyvenimus sugadino-,užmiršta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS