Kauno aukcionai: nuo butų iki didelės vertės objektų | kl.lt

KAUNO AUKCIONAI: NUO BUTŲ IKI DIDELĖS VERTĖS OBJEKTŲ

Šiais metais Kauno miesto savivaldybė ant aukciono prekystalio dėjo įvairių nekilnojamojo turto (NT) objektų. Parduota dešimtys butų, nenaudojamų patalpų. Tiesa, kai kurie sandoriai sukėlė visuomenės audrų.

Didieji pardavimai

Kaunas toliau siekia atsikratyti NT, kurio nereikia miesto poreikiams. Šiais metais pavyko parduoti mažiau objektų, bet gauta pinigų suma – didesnė.

NT skyriaus vedėjas Donatas Valiukas „Kauno dienai“ nurodė, kad šiais metais viešojo aukciono būdu parduotas 91 NT objektas ir už juos gauta 4,76 mln. eurų. Praėjusiais metais per šį laikotarpį buvo parduoti 143 NT objektai ir gauta 4,25 mln. eurų. Šiemet suorganizuoti 206 NT viešieji aukcionai, iš jų – 107 pakartotini.

„Savivaldybė turi vis mažiau savo reikmėms nereikalingo NT, todėl parduotų objektų skaičius taip pat mažėja. Bendra pardavimų kaina didesnė dėl išaugusių NT rinkos kainų, parduotų išskirtinių objektų, pavyzdžiui, Sodininkų g. 2 adresu“, – komentavo D. Valiukas.

Panagrinėjus aukcione parduotus NT objektus matyti, kad už juos sumokėta suma gerokai didesnė nei savivaldybės įvardytų 4,76 mln. eurų. Tačiau specialistai aiškino, kad dalis objektų parduodami kartu su žemės sklypu. Tuomet už pastatą pinigus gauna miestas, o už sklypus sumokama valstybei.

„Objektų pardavimo kaina susideda iš statinių ir žemės sklypo pardavimo sumos. Pusė pinigų už žemės sklypus mokama į valstybės biudžetą, o kita dalis pervedama savivaldybei. Tad ne visą sumą gauna savivaldybė. Tik I. Kanto g. 13 adresu esantis objektas parduotas be žemės sklypo“, – aiškino D. Valiukas.

Pasikeitę planai

Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjo įvardytas išskirtinis objektas Aleksote, Sodininkų g. 2, aukcione parduotas už 2,8 mln. eurų. Įdomu tai, kad prieš penkerius metus miestas čia planavo įkurti Aleksoto bendruomenės daugiafunkcį centrą, tačiau dabar matyti, kad planai pasikeitė, o pastatas gavo naują šeimininką.

Persigalvojo: Sodininkų g. 2 prieš penkerius metus planuota įrengti Aleksoto bendruomenės namus, tačiau dabar pastatas parduotas už 2,8 mln. eurų. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Tuomet miesto atstovai „Kauno dienai“ dėstė, kad Aleksoto bendruomenė jau daugiau nei dešimtmetį laukia patalpų, kurioje galėtų vykdyti savo veiklas. Tąkart atrodė, kad būtent Sodininkų g. 2 esanti katilinė ir dirbtuvių pastatai yra gera alternatyva.

„Prieš beveik dešimt metų buvo planas bendruomenės centrą įrengti Europos prospekte, tačiau atsirado Vytauto Didžiojo universiteto pasiūlymas. Be to, pastebime, kad bendruomenė renkasi ne seniūnijos patalpose, o Botanikos sode. Logika sako, kad ir pinigai turėtų būti investuojami netoli šios vietos, o ne prie Valstybinės mokesčių inspekcijos“, – taip dienraščiui komentavo tuomečiai savivaldybės atstovai.

Pritaikant pastatą Aleksoto bendruomenės poreikiams svarstyta galimybė ir panaudoti europines lėšas. Dabar Kauno miesto savivaldybė jau aiškina kitaip, esą bendruomenei pastatas sudėtingai pasiekiamas.

„Svarstant apie Sodininkų g. 2 pastato paskirtį, Aleksoto atstovai teikė pastabas dėl nepatogaus susisiekimo, o tai žymiai sumažintų galimybes sukurti bendruomenei tinkamą infrastruktūrą.

Dėl šių priežasčių nuspręsta Aleksoto bendruomenės centrą įkurti kitoje rajono vietoje, o Sodininkų g. 2 įtraukti į Privatizuojamo turto sąrašą ir, tarybai pritarus, jį parduoti“, – komentavo D. Valiukas.

Kiti didieji objektai

Savivaldybės atstovai vardijo ir kitus NT objektus, kuriuos pavyko parduoti už didelę kainą. Daugiausia tokių objektų – negyvenamos paskirties.

Į brangiausiai parduoto turto sąrašą patenka Kareivinių g. 20 ir 20A pastatai, aukcione parduoti už 316 tūkst. eurų. Oficialiai tai – dirbtuvės ir sandėliai, tačiau „Kauno diena“ yra rašiusi, kad čia nuomininkas savo lėšomis iš beveik griuvėsių prikėlė paveldinius pastatus. Iš pradžių juose buvo vykdoma komercinė veikla, tačiau vėliau vienas pastatas perdarytas į gyvenamąsias patalpas.

4,76 mln. eurų – tiek šiemet gauta pinigų už aukcione parduotus NT objektus.

Šio objekto pardavimo sandoris visuomenėje buvo sukėlęs pasipiktinimo bangą, mat turtas įvertintas už 200 tūkst. eurų. Aukcione pirkėjas kainą pakėlė iki 316 tūkst. eurų. Kol pinigai nebuvo sumokėti į miesto biudžetą, pastatai skelbimuose pradėti pardavinėti už beveik 0,5 mln. eurų. Toks kainų šuolis privertė susimąstyti, ar tikrai savivaldybės turto vertintojai tinkamai atliko savo darbą ir Kareivinių g. 20 ir 20A pastatus aukcione paleido už adekvačią kainą. Galbūt miestas galėjo iš šio sandorio gauti daugiau?

Vertė: Kareivinių g. 20 ir 20A aukcione parduoti už 316 tūkst. eurų, tačiau skelbimuose iš karto pasirodė 499 tūkst. eurų siekianti suma. (Vyčio Šulinsko nuotr.)

Be to, minėtų pastatų nuomininkas buvo paliktas ant ledo. Jis 20 metų investavo į pastatus, juos sutvarkė savo lėšomis, tačiau jam nebuvo kompensuotas nė euras. Kitaip tariant, privačiomis lėšomis pastatai sutvarkyti, tačiau juos pardavus papilnėjo tik Kauno piniginė.

Dar vienas objektas, parduotas už didelę sumą, – Pušų g. 6 ir 6A. Panemunėje stovinti buvusi gydykla ir gyvenamasis namas aukciono metu pritraukė 621 tūkst. eurų pajamų.

Nebereikia: buvusios gydyklos Pušų g. 6 miestas neketino pritaikyti visuomenės poreikiams. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Kitas brangiai parduotas turtas stovi Šančiuose. A. Juozapavičiaus pr. 25A, 25L, 25K adresais esantys sandėliai ir garažai parduoti už 590 tūkst. eurų. Dar vieno objekto minėtame prospekte miestui pavyko atsikratyti už 325 tūkst. eurų. A. Juozapavičiaus pr. 25F dabar yra sandėlis ir aikštelė, o naujojo savininko planai kol kas dar nežinomi.

Apleistas: Juozapavičiaus pr. 25 pastatas buvo tapęs vaiduokliu, tačiau pardavus aukcione tikimasi, kad jis bus sutvarkytas. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Centrinėje Kauno dalyje, I. Kanto g. 13, esančios administracinės patalpos parduotos už 267 tūkst. eurų.

Populiariausi – maži butai

Šiais metais Kauno miesto savivaldybė pardavė ir 68 nugyventus butus, kurių remontas miestui buvo per brangus. Už šiuos butus miesto kišenė pasipildė 2,46 mln. eurų.

„Populiariausi buvo vieno ir dviejų kambarių butai, mažiau – bendrąja daline nuosavybės teise valdomi objektai, pagalbinio ūkio paskirties pastatų ir pastogių dalys. Labiausiai pirkėjų dėmesį patraukia mažesnio gyvenamojo ploto butai, dėl to jie pigesni. Taip pat populiarūs savo lokacija ar planu išskirtiniai objektai“, – kas traukia pirkėjų dėmesį, vardijo D. Valiukas.

Daugiausia miestui nebereikalingų butų parduota Vilijampolės, Žaliakalnio, Šančių, Gričiupio seniūnijose.

GALERIJA

  • Kauno aukcionai: nuo butų iki didelės vertės objektų
  • Kauno aukcionai: nuo butų iki didelės vertės objektų
  • Kauno aukcionai: nuo butų iki didelės vertės objektų
  • Kauno aukcionai: nuo butų iki didelės vertės objektų
  • Kauno aukcionai: nuo butų iki didelės vertės objektų
  • Kauno aukcionai: nuo butų iki didelės vertės objektų
  • Kauno aukcionai: nuo butų iki didelės vertės objektų
  • Kauno aukcionai: nuo butų iki didelės vertės objektų
  • Kauno aukcionai: nuo butų iki didelės vertės objektų
  • Kauno aukcionai: nuo butų iki didelės vertės objektų
  • Kauno aukcionai: nuo butų iki didelės vertės objektų
  • Kauno aukcionai: nuo butų iki didelės vertės objektų
  • Kauno aukcionai: nuo butų iki didelės vertės objektų
Regimanto Zakšensko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (19)

keista

,,, kad pačioj panosėj, Panemunėn, savivaldybė nepamatė, kokį turtą turi ir neskubėjo jo sutvarkyti, bet draskėsi, kad tik įkėlus koją į rajoną, kol gavo apleistą gydyklą Kulautuvoje. Tai buvo ne šiemet, ir ne pernai, bet iki šiol pastatas stovi tuščias, nenaudojamas, nors jau į jį lėšų įdėta.

>>>to <<<<SENAI LAIKAS2022 m. gruodžio 20 d. 11:34:54

Geriau rupinkis iskrypeliu paradais ir vaivorikstineis suoliukais Vilniuje. Tamstos nuomone niekam neidomi...

to <<<<SENAI LAIKAS

berašte bobute iš Žemaitijos glūdumos, neteršk eterio.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS