Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencija: mokiniai kviečiami į specialius kino seansus | kl.lt

PSICHOAKTYVIŲJŲ MEDŽIAGŲ VARTOJIMO PREVENCIJA: MOKINIAI KVIEČIAMI Į SPECIALIUS KINO SEANSUS

  • 5

Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimas tarp paauglių – plačiai Lietuvoje paplitusi ir svarbi problema. Su paauglių eksperimentavimu vartojant įvairias psichoaktyviąsias medžiagas susiduriama ir Kauno rajono ugdymo įstaigose. „Tai bendra visų problema – ugdymo įstaigos, tėvų, pagalbos mokiniui specialistų, tarp kurių esame ir mes – Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras (KRVSB)“, – sakė direktorius Laurynas Dilys.

Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo problema yra daugiasluoksnė. Paaugliai pradėti eksperimentuoti gali dėl įvairių priežasčių: norėjimo pritapti tarp bendraamžių, nemokėjimo atsisakyti, matomo pavyzdžio šeimoje ar artimoje aplinkoje, susidurdami su emociniais sunkumais. „Gaila, bet vis dar pastebime klaidingų jaunimo įsitikinimų, kad vartoti alkoholį, rūkyti „žolytę“ yra kieta ir madinga. Mes siūlome atsižvelgti būtent į šias sritis, laužyti klaidingus ir įsisenėjusius įsitikinimus. Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijai pasirinkome šiek kiek netradicinį, bet, tikimės, patrauklų jaunimui būdą – kino terapijos seansus“, – sakė KRVSB direktorius.

Filmų terapija plačiau taikoma JAV. Čia filmai rodomi ne tik žmonėms, turintiems problemų, bet ir kaip edukacinė priemonė siekiant įkvėpti, ugdyti sąmoningumą. Šis metodas gali stiprinti savęs vertinimą, didinti bendrumo ir vidinės harmonijos jausmą, padėti rasti ramybę ir yra skirtas asmenybės augimui.

Laurynas Dilys / Asmeninio archyvo nuotr.

„Pasirinkome du kino pavasario filmus. Vyresnius nei 13 metų mokinius kviesime į 2020 m. filmą „Tapytoja ir vagis“, o vyresnius 16 metų – į 2018 m. filmą „Gražus sūnus“. Prieš seansą ir po jo psichologė kvies trumpos refleksijos, užduos mokiniams klausimų, ves į gilesnius apmąstymus. Po kino seansų visuomenės sveikatos specialistai, išklausę specialius mokymus, su visais mokiniais, kurie stebės filmus, vykdys intervizijas, diskutuos jaunam žmogui aktualiais klausimais. Manome, kad kalbėti apie tai, ką pamatome filme, spektaklyje, apie kitų žmonių jausmus, išgyvenimus yra lengviau ir paprasčiau, net jei tai artima mums, nei bandyti prakalbinti žmogų apie jo paties jausmus ir išgyvenimus“, – įsitikinęs L. Dilys.

Prevencijai pasirinkome šiek kiek netradicinį, bet, tikimės, patrauklų jaunimui būdą – kino terapijos seansus.

Į specialius kino seansus, kurie vyks kino centre „Cinamon“, KRVSB mokinius kvies jau nuo spalio 18 d. iki gruodžio 6 d. kiekvieną trečiadienį. „Džiaugiamės, kad Kauno rajono savivaldybė atsižvelgia į aktualias visuomenei problemas, pritaria naujoms specialistų idėjoms ir siūlymams, skiria finansavimą papildomoms veikloms įgyvendinti. Daugiau informacijos apie organizuojamus užsiėmimus gali suteikti projekto koordinatorė, Kauno rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro, Vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Karolina Brazaitytė, tel. +370 678 05 419.

GALERIJA

  • Laurynas Dilys
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Liūdna ateitis laukia

Viena ranka leidža vartoti - kita draudžia. Vien morganos pasisakymai ko verti! Sorošinių darbas nenueis veltui.

Kaunietis

Pagarbos vertas filmas ir herojus''Bučiuoju,Juozas''

Jūs geriau į tuos seansus seimūnus pakvieskite

Armonaitę, Danielę (Danielienę) ir panašius „vartojusius“, kuriems „nieko tokio“.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS