Mugė Laisvės alėjoje – dar gausesnė | kl.lt

MUGĖ LAISVĖS ALĖJOJE – DAR GAUSESNĖ

Trim dienom nuo penktadienio į Kauną susirinks ūkininkai, tautodailininkai, amatininkai ir susiveš įdomiausio, skaniausio, gražiausio, ką turi. „Kauno mugė. Pavasaris 2024“ žada įspūdžių, reginių, unikalių dirbinių, gaminių ir užkandžių.

Vilniaus g. ir Laisvės al.

Penktadienio rytą Laisvės alėjoje nusidrieks 600 amatininkų, ūkininkų, prekybininkų stalų ir palapinių. Mugė vyks ir į Vilniaus gatvėje.

„Į mugę – ne tik apsipirkti, bet ir pabendrauti, pasižmonėti, prisiragauti, sužinoti, smagiai praleisti laiką“, – sakė konkursą organizuoti šią mugę laimėjusios įmonės „Sukurta LT“ vadovas Darius Straigis.

Šiemet dėmesys bus sukoncentruotas į tradicinius amatus ir kulinarinį paveldą.

Senųjų amatų puoselėtojai, tautinio paveldo ir tautodailės meistrai įsikurs jiems skirtoje erdvėje arčiau fontano. Ten tris dienas vyks įvairios demonstracijos, edukacijos. Savo veiklą ir darbo specifiką pristatys kalviai, juostų audėjai, pynėjai iš vytelių, juvelyrai ir kt. Dalis amatininkų dirbinių bus ir Vilniaus gatvėje.

„Turime išskirtinių dalykų. Lenkiame senąsias Europos muges. Daugelis jų yra milžiniškos, bet netekusios savo autentiškumo, nes tapo komercinėmis prekių prasme. Lietuvos mugių lankytojai vis dar gali grožėtis ir įsigyti tradicinių gaminių, kuriuos pagamina liaudies meistrai, laikydamiesi tradicijų ir papročių. Mugėse jie net ir rengiasi pagal savo atstovaujamą amatą ir laikotarpį, naudojasi ir senaisiais įrankiais“, – kalbėjo D. Straigis.

Nuo E. Ožeškienės gatvės iki Maironio gatvėje esančio savivaldybės pastato drieksis maisto zona. Joje – ir tautinis kulinarinis paveldas. Atkarpa nuo Maironio gatvės iki Miesto sodo atiduota asociacijai „Meistrų kūrėjų respublika“. Kiti amatininkai – drabužių, aksesuarų, rankų darbo kosmetikos, suvenyrų, interjero puošmenų ir kitokių įdomybių gamintojai, šurmuliuos iki Soboro, jų rasite ir Vilniaus gatvėje.

Mugėje dalyvaus ir visas būrys Latvijos meistrų, jie taip pat pristatys savo tradicinius gaminius ir savo ūkiuose sukurtus patiekalus. Net iš Zakopanės atvyksta sūrių meistrai, tradicinių riestainių kepėjai.

Sodinukų ieškokite ūkio zonoje, kuriai skirta vieta prie A. Mickevičiaus gatvės.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Populiariausia – duona

„Nežinau, kas tai lemia, bet populiariausi yra duonos gaminiai. Sekmadienio rytą duonos jau sunkiai begausi – viskas išperkama penktadienį ir šeštadienį“, – perspėjo D. Straigis, paraginęs nepamiršti, kad mugė – vieta, kurioje galima ir būtina derėtis.

Nepraleiskite progos ne tik paganyti akis po pasiūlos margumyną, bet ir išragauti įvairius produktus. „Visi vaišina, noriai dalijasi patarimais, receptais, kas su kuo skaniausia. Pasakoja, kaip gamina, kaip sekasi“, – apie mugės atmosferą kalbėjo D. Straigis.

Niekada neragavote sūrio su įdomesniais priedais ar kumpio, rūkyto pagal specialų receptą? Puiki proga išbandyti. Jei patiks, ir įsigyti.

Kvapams pažadinus skrandį bus galima vietoje suvalgyti šilto maisto. „Veiks šešios tradicinių lietuviškų patiekalų virtuvės, kuriose bus verdama, kepama, troškinama“, – anonsavo pašnekovas.

Į mugę suvažiuoja išradingieji mažieji alaus, giros gamintojai iš visos Lietuvos ir iš toliau. „Parduotuvėse tokių gaminių negautum. Kur daugiau pamatysi tradicinio amato?“ – retoriškai klausė D. Straigis.

Mugės renginių programos dalis – „Lietuvos tradicinė virtuvė“. Mugėje dalyvaujančios maitinimo įstaigos pristatys Lietuvos regionų patiekalus, o lankytojai išrinks patį skaniausią, įdomiausią patiekalą ir labiausiai patikusią virtuvę, balsuodami socialiniuose tinkluose.

Kultūrinė programa

Kokia mugė be muzikos? Penktadienį ir šeštadienį 11–20 val. prie Dramos teatro, Centrinio pašto, S. Daukanto gatvėje, prie fontano, prie „Romuvos“ kino teatro vyks gatvės muzikantų, folkloro ansamblių, muzikos grupių pasirodymai.

Penktadienį 17 val. nugriaudės mugės atidarymo koncertas, kuriame – visiškai skirtingų žanrų muzika. Toną renginiui užduos populiariosios muzikos atlikėja Vytautė Tamutytė, senosios muzikos grupė „Hansanova“ ir rokeriai „Mėnulio fazė“. Primename, kad scena iškils prie Miesto sodo.

Turime išskirtinių dalykų. Lenkiame senąsias Europos muges. Daugelis jų yra milžiniškos, bet netekusios savo autentiškumo.

Šeštadienio rytą pradės vaikų ir jaunimo solistai ir ansambliai. Po pietų scena bus užleista bendruomenių kolektyvams, chorams, vokaliniams ansambliams. Į vakarą – liaudiška muzika atliekama Kauno folkloro ansamblių, o vakarą užbaigs liaudiška vakaronė. Ji įtrauks ir pajudėti nusiteikusius šventės žiūrovus. Norintys bus pamokyti šokių, jau mokantys galės trepsėti su patyrusiais šokėjais. Prie scenos šeštadienį nuo 12 val. vyks burbulų pūtimo akcija. Prisijungti ir pūsti burbulus kviečiami visi mažieji su tėveliais.

Šeštadienį tarp pasirodymų scenoje vyks Tautinio ir kulinarinio paveldo meistrų, kitų mugės dalyvių prisistatymai, drabužių, amatų demonstravimas.

Savanoriška organizacija „Chillin’ street“, burianti jaunimą, organizuojanti jiems veiklas, užsiėmimus, pasirūpins įvairiomis kitomis veiklomis. Jų ieškokite greta Kauno m. savivaldybės, šalia Vytauto paminklo.

„Pas mus atvykęs jaunimas galės pažaisti krepšinį, išmokti taisyklingai lenkti ranką, pasidaryti apyrankę, laikiną tatuiruotę, sukurti palinkėjimą mamai artėjančios Mamos dienos proga, padaužyti bokso kriaušę ar pavažinėti riedlentėmis. Viskas bus nemokamai, o už išbandytas minėtas veiklas skirsim prizus, nes mums nesvarbu, kad jūs nemokate važiuoti riedžiu ar lenkti rankos, mums svarbu, kad jūs įveiksite save ir pabandysite“, – teigė „Chillin’ street“ veiklų koordinatorė Lėja Snapkauskaitė.

Sekmadienis – Vaikų muzikos diena, skirta jaunųjų atlikėjų pasirodymams scenoje.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Paukščių paroda

Vaikams ir ne tik skirta naminių paukščių paroda. Laisvės alėjoje giedos gaidžiai, girgsės žąsys. Čia bus galima pajodinėti poniais.

Mugės metu labdaros organizacijos vykdys lėšų rinkimo akcijas Ukrainai. Dalyvauti ketina net trys pelno nesiekiančios įmonės, ketinančios nustebinti ukrainiečių sukurtais suvenyrais, pažintinėmis veiklomis, tradiciniais patiekalais.

Greta Miesto sodo tarptautinio projekto CreArt 3.0 partnerio Kaune VšĮ „Artkomas“ palapinėje vyks keramikos, ebru, juvelyrikos ir kitų veiklų edukaciniai užsiėmimai, kūrybinio mąstymo ir bendradarbiavimo dirbtuvės „Pasaulį kuriame kartu!“.

Mugėje savo gaminius pristatys ir nemažai senjorų bei jaunimo. Renginys tęsis iki sekmadienio 18 val. „Paskutinės valandos – geriausios derėtis. Šis džemperis įsigytas nusiderėjus mugėje“, – pastebėjo mugės kultūrinės dalies vadovė Ona Peičiūtė.

Tvarkymas ir transportas

Organizatoriai kauniečių ir miesto svečių atsiprašo dėl nepatogumų, nes dėl mugės bus uždarytos dvi Laisvės alėją kertančios gatvės: Maironio ir A. Mickevičiaus gatvė nuo Kęstučio iki K. Donelaičio.

„Prašome automobilius palikti namie ir atvykti viešuoju transportu“, – skatino D. Straigis.

Mugės organizatoriai atkreipia dėmesį, kad sunkiausia su Laisvės alėjos dangos apsauga ir priežiūra. Po renginio paprastai lieka įvairių dėmių, nes šiurkšti danga labai tepli. Bet po renginio grindinys bus atidžiai apžiūrėtas ir kuo greičiausiai profesionaliai išvalytas.

GALERIJA

  • Mugė Laisvės alėjoje – dar gausesnė
  • Mugė Laisvės alėjoje – dar gausesnė
Regimanto Zakšensko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (36)

Bitė

Kas gali norėti per lietų vaikštinėti.Liūdna,kad pasitaikė nevykęs oras

Vėl žurnalistė Šakienė susimaišė.

Tai kad rodoma ne šiandieninė mugė.Šis paveikslėlis iš ankstesnių metų vykusių mugių.Meluoti negražu.

Mugistas

Pijokeliu dvokianciu ,kaip ir vatnyku nera mugeje!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS