Pakaunės tvenkiniai vaduojami nuo dumblo ir vandens augmenijos | kl.lt

PAKAUNĖS TVENKINIAI VADUOJAMI NUO DUMBLO IR VANDENS AUGMENIJOS

Pakaunėje patrauklesnis taps dar vienas vandens telkinys – netrukus prasidės Babtų tvenkinio valymo darbai. Tiesa, jiems pasibaigus, tai nebus maudynių ar rekreacijos vieta, tačiau projektas leis pagerinti šalia esančio daugiabučio gyventojų gyvenimo sąlygas.

„Vandens telkinyje yra susikaupusių nuosėdų, dalis jo apaugusi žolėmis. Tvenkinys ant Teškupio upelio anksčiau yra valytas, todėl susikaupusias sąnašas ir nuosėdas planuojama šalinti neliečiant mineralinių gruntų. Projekte numatyta remontuoti nesaugius užtvankos elementus, pašalinti pylime augančią augmeniją, neteisėtai įkastą vamzdį, sutvarkyti pylimo šlaitus“, – darbus vardijo Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėja Jurgita Rakauskaitė.

Tvarkys trimis etapais

Tvenkinio ant Teškupio upelio išvalymo ir pakrančių sutvarkymo projektas bus vykdomas trimis etapais. Pirmiausia ketinama sutvarkyti pakrantės ir paties vandens telkinio želdynus, pašalinti vandens telkinio ir priekrantės zonos augmeniją.

Projekte numatyta remontuoti nesaugius užtvankos elementus, pašalinti pylime augančią augmeniją, neteisėtai įkastą vamzdį, sutvarkyti pylimo šlaitus.

Atlikus šiuos darbus, iš vandens telkinio bus šalinamos nuosėdos. „Tai bus daroma per šachtinę pralaidą išleidus vandenį. Rangovas, prieš nuleisdamas tvenkinį, turi gauti leidimą, o žuvis, esančias tvenkinyje, perkelti į Teškupio upelį. Tvenkinio valymo darbai negali būti vykdomi nuo balandžio 1 iki liepos 1 d.“, – pabrėžė Aplinkos skyriaus vedėja.

Nuosėdos bus kasamos į kaupus formuojant laikinus nusausinimo kanalus, o vėliau ekskavatoriumi perkeliamos ant kranto, kad išsausėtų, ir tik tuomet bus vežamos į ūkininko laukus. Antrame darbų etape numatyti tvenkinio dugno planiravimo darbai.

Paskutiniame etape numatyta suremontuoti tvenkinio pylimą, gelžbetoninę kaušinę pralaidą, pylimo išplovą, įrengti ištekėjimo dalies srovės mažinimo priemones, atkurti erozijos paveikto upelio šlaitą. Visus darbus planuojama baigti iki lapkričio 1 d.

Jurgita Rakauskaitė. Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Teršėjo nustatyti nepavyko

„Kol kas darbai dar neprasidėjo, reikia palaukti, kol bus mažiau drėgmės“, – sakė Babtų seniūnas Gediminas Pupinis.

Vienoje tvenkinio pusėje žemė yra privati, kitoje – sklypas nesuformuotas. „Mes pabandysime žemę paimti visuomenės poreikiams. Paprasta nebus, nes dalis sklypo – miško žemė, ten daug ko negalima daryti. Manau, kad seniūnijai pavyks suderinti visus niuansus ir turėsime gražią vietą pasivaikščioti“, – planais dalijosi G.Pupinis.

Pasak seniūno, prie šio tvenkinio neįmanoma įrengti net ir nedidelio paplūdimio ar maudynių vietos, nes visa tai būtų priešais netoliese esančio daugiaaukščio langus: net netikslinga tai daryti, nes netoli teka Nevėžis ir karštą vasaros dieną Babtų gyventojai turi kur išsimaudyti.

„Kyla daug nerimo, nes iki šiol nepavyko nustatyti teršėjo. Upelis yra kanalizuotas, apie 2 km teka vamzdžiu. Į upelį sueina ir drenažo linijos. Greičiausiai teršėjas nuotekas perpumpuoja naktimis. Dėl tokio neatsakingo elgesio kenčia daugiabučio gyventojai, nes ypač vasarą iš tvenkinio sklinda bjaurus tvaikas. Gal, kai pamatys, kad vyksta tvenkinio tvarkymo darbai, jam prabus sąžinė“, – vylėsi seniūnas.

Laukia tinkamo oro

Pernai rugpjūtį prasidėję Ramučių tvenkinio ir jo pakrančių tvarkymo darbai jau gerokai pasistūmėję į priekį. Čia numatyta pašalinti apie 2,3 tūkst. kub. m dumblo ir vandens augmenijos.

Darbus atliekanti bendrovė „Hidrum“ pašalino menkaverčius krūmus, kurie trukdė privažiuoti technikai, ir įrengė laikiną keliuką. Šalia tvenkinio auga medžiai, nutiestos komunikacijos, todėl išsiurbtas nuosėdas nuspręsta sėsdinti laikinu pylimu atitvertoje tvenkinio dalyje.

Šiuo metu Ramučiuose jau pastatyti sėsdintuvai, atlikti kiti parengiamieji darbai, iš tvenkinio išsiurbtas dumblas. „Jeigu bus palankios meteorologinės sąlygos, bus atliekami grunto išvežimo, o išvežus dumblą – aplinkos tvarkymo darbai“, – sakė J.Rakauskaitė.

Netoli baigiamo rekonstruoti Ramučių daugiafunkcio centro esantis tvenkinys nedidelis, vos 0,5 ha, tačiau vietos bendruomenė su juo sieja dideles viltis. Baigus tvenkinio išvalymo darbus, prasidės apželdinimo, urbanistinio sutvarkymo, apšvietimo ir laisvalaikio infrastruktūros kūrimo darbai. Čia turėtų atsirasti patogių pėsčiųjų takų, vaikų žaidimų aikštelių, vieta renginiams.


Komentaras

Mantas Rikteris

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas

Pandemijos laikotarpiu buvo pastebimas gyventojų noras būti gamtoje, miškuose, parkuose ir kitose rekreacinėse teritorijose. Tai paskatino didesnį dėmesį skirti viešosioms erdvėms, jų pritaikymui gyventojams. Gyvenvietėse esantys vandens telkiniai bus prikelti naujam gyvenimui, bus tvarkomos teritorijos šalia jų. Verta paminėti, kad prie Neveronių tvenkinio bendruomenės iniciatyva ir savivaldai prisidedant bus tvarkoma teritorija, kuri tarnaus gyventojų laisvalaikiui. Parengtas projektas ir šiais metais prasidės Kačerginės kraštovaizdžio prie Nemuno tvarkymo darbai. Tikimės, kad sutvarkytos teritorijos prie Ramučių telkinio, Babtų tvenkinio ir kitose teritorijose sukurs papildomas aplinkas gyventojų judumui ir poilsiui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS