Vicemerui paliepus, į jo gatvę atėjo šventė | kl.lt

VICEMERUI PALIEPUS, Į JO GATVĘ ATĖJO ŠVENTĖ

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Aleksote esančios Antanavos g. remontas gyventojus padalijo į dvi stovyklas: laiminguosius ir nuskriaustuosius. Riba pažymėta ties namu, kuriame gyvena Kauno vicemeras Vytautas Vasilenka. Būtent ties jo namais gatvės remontas baigiasi.

Aleksote esančios Antanavos g. remontas gyventojus padalijo į dvi stovyklas: laiminguosius ir nuskriaustuosius. Riba pažymėta ties namu, kuriame gyvena Kauno vicemeras Vytautas Vasilenka. Būtent ties jo namais gatvės remontas baigiasi.

Akivaizdi diskriminacija

Antanavos g. duobėmis mažai kuo skyrėsi nuo kitų Kauno miesto gatvių. Kalbama, kad ji net nebuvo įtraukta į gatvių priežiūros programą, kurioje buvo numatytos šiemet remontuojamos gatvės. Vieną gražią dieną imta šią gatvę remontuoti.

Gyventojai nudžiugo: "Pagaliau važinėsime kaip balti žmonės." Dabar džiaugtis tegali vos pusė gatvės gyventojų. Mat visai gatvei remontuoti lėšų neužteko, tačiau jų pakako iki 18-uoju numeriu pažymėto namo. "Turbūt mūsų name gyvena vicemeras, nes iki mūsų įvažiavimo gatvė sutvarkyta", – juokėsi būrelis jaunų žmonių.

"Tik jau nesakykite, kad blogai padarė remontuodami gatvę. Gal tai ir nesutapimas, kad remontuojama gatvė, kurioje gyvena V.Vasilenka, tačiau tvarkyti ją tikrai reikėjo. Kalbėjau su darbininkais, šie sakė, kad pritrūko lėšų, todėl kitą gatvės dalį remontuos kitąmet", – aiškino pusamžis vyras, nenorėjęs atskleisti pavardės.

Šis Antanavos g. gyventojas pasakojo klausinėjęs kelininkų apie gatvės remonto planus. Esą ketinta tiesti naują asfaltą tik iki vaikų darželio. Būtent kitoje darželio pusėje kaip tik ir yra daugiabutis, kuriame gyvena vicemeras. Darbininkai esą tvirtino, kad dirbdami sutaupė medžiagų, todėl buvo sutvarkyta dar viena gatvės atkarpa.

Nepasiklys tamsoje

Kauno savivaldybės administracijos direktorių Dainių Ratkelį pasiekė gana griežtas prašymas, kad būtų rasta lėšų išasfaltuoti likusią Antanavos g. dalį. Raštą pasirašė per 100 žmonių.
"Likusi Antanavos g. dalis yra gerokai prastesnės būklės nei ta, kuri yra naujai suremontuota. Mes informuoti apie lėšų trūkumą, todėl esame pasipiktinę, kad mūsų lėšomis į gerb. V.Vasilenkos kiemą įvestas net apšvietimas", – nurodoma rašte D.Ratkeliui.

"Jokiam apšvietimui nebuvo skirta pinigų, gal ten seniau buvo padaryta. O dėl Antanavos g. tai taip, daugiau lėšų ją remontuoti nėra ir likusi gatvės dalis bus baigta tvarkyti kitąmet", – dėstė D.Ratkelis.

Sukilę prieš diskriminaciją neremontuotos Antanavos g. dalies gyventojai taip lengvai nenori patikėti. "Kaip sakoma, juodais pinigais apšvietimo gatvėje neįsirengsi. Gal tai padaryta gyventojų lėšomis. Tačiau tuomet yra kažkoks projektas, suderinimai, kad gyventojai patys įrenginėja apšvietimą. Tada mes pasirengę atsiprašyti", – faktą privertusį nuskriaustus gyventojus griebtis skundų analizavo Jūratė Mackevičienė.

Žmones labiausiai ir papiktino tai, kad lėšų trūksta, tačiau apšviesti vicemerui kelią jų randama. "Nesame ekspertai, tačiau už 200 tūkst. litų, kurie buvo skirti Antanavos g. remontui, buvo galima užlopyti visą gatvelę ir nebūtų niekam skriaudos, – gyventojų vardu dėstė J.Mackevičienė. – Mes esame labai nusiminę ir supykę."

Akmenukas politikams

Gyventojai nė nenujaučia, kiek pastangų galėjo kainuoti, kad į Antanavos g. iš viso būtų atkreiptas dėmesys. Savivaldybės administracijos direktorius patvirtino, kad Antanavos g. iš pradžių nebuvo įtraukta į Kauno gatvių priežiūros programą. "Ji vėliau buvo įtraukta į programą. Kodėl taip buvo padaryta, tikrai negaliu atsakyti, bet taryba pritarė pasiūlymui tvarkyti Antanavos g.", – aiškino D.Ratkelis.

Savivaldybės administracijos direktorius kritiškai vertino sprendimą gatvę remontuoti dalimis. "Kai į tarybos sprendimus traukiame, kurias gatves tvarkyti, pritarčiau, kad jos būtų remontuojamos ne dalimis. Geriau tvarkyti mažiau gatvių, bet toks buvo miesto tarybos sprendimas", – akmenuką į politikų daržą metė administracijos direktorius.

Kokios jėgos lėmė tokį prieštaringai vertinamą sprendimą, D.Ratkelis nesiėmė spėlioti. Kartais atrodo, kad galima imti ir patikėti stebuklais, kad nedidelė, ypatingos reikšmės miesto susisiekimo mazge neturinti gatvė susilauktų išskirtinio dėmesio – ne lopymų, o kapitalinio remonto.

"Esu girdėjęs viena ausimi, kad jis ten kažkur gyvena, bet negaliu nei paneigti, nei patvirtinti, kad vien tik dėl jo įtakos", – paklaustas apie V.Vasilenkos interesus svarstė D.Ratkelis.

Buvo neabejingas

"Nujaučiau, kad klausite apie Antanavos g. remontą, – prisipažino Kauno vicemeras V.Vasilenka ir čia pat pareiškė: – Aš turiu labai daug pretenzijų dėl kokybės ir labai karštai pasikalbėjau su Pakalniškiu (Miesto tvarkymo skyriaus vedėju Aloyzu Pakalniškiu – red. past.), kodėl gatvė pradėta remontuoti nuo Sverbygalos, o ne nuo Antakalnio g.", – vicemeras tikino neturintis nieko bendra, kad remontuoti pradėta nuo tos atkarpos, kuria pats važinėja.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Jolanta Miliauskienė patvirtino, kad būtent šią atkarpą ir buvo numatyta remontuoti nuo pat pradžių, esą net nebuvo kalbos apie darbus nuo to gatvės galo, kuriame daugiau duobių.

"Žinoma, nebuvau abejingas. Paklausdavai ir seniūnės, ir per miesto tarybos posėdį, kodėl neremontuojama Antanavos g. Žmonės manęs klausdavo, kaip aš dirbu savivaldybėje ir nesugebu padaryti", – atviravo V.Vasilenka.

Vicemeras tvirtino, kad pirmą kartą gyventojų parašus dėl gatvės remonto rinko prieš dvylika metų, kai apie politiką dar net negalvojo. "O dėl apšvietimo, ten kažkas iš tinklų gyvena. Man tai buvo naujiena", – ranka numojo vicemeras.

Pažadai gauti

Klasika tapusiais vieno politiko žodžiais, kas paneigs, kad vieno ar kito veikėjo gyvenimas gretimai daro akivaizdžią įtaką aplinkai. "Žmonėms nepaaiškinsi. Jie ir piketus rengė prie durų, sakė, kad užkals", – vicemeras bandė neigti savo įtaką dėl remonto darbų Antanavos g.

Politikas apgailestavo, kad kuruoja tokias sferas kaip kultūra, švietimas, socialiniai reikalai, todėl visi ateina su ištiesta ranka prašyti, o ne duoti. "Gavau tokį neoficialų pažadą, kad kita gatvės dalis bus sutvarkyta dar šiemet", – pasigyrė V.Vasilenka.

Neremontuotoje gatvės dalyje likę gyventojai taip pat neužsnūdo po pirmojo skundo savivaldybei. Jie kreipėsi prašydami skirti lėšų bent duobėms užlopyti. "Mums paaiškino, kad kai kreipiesi, tų lėšų visada atsiranda", – kantrybe laukti atsakymų apsišarvavo J.Mackevičienė.

GALERIJA

  • Antanavos g.
  • Antanavos g.
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

kas blogai?

tai ir turi buti, juk cia KAUNAS! Apsaugok Viespatie, kad tik neuzleistu savo pozicijos su duobetomis gatvemis, auksiniais wc, apleista LAISVES aleja , lempiniais renginiais ir projektais LIETUVOJ!

manjana

Ko čia draskomės? Dabar latras bent nenusilauž kojos po partinių razborkių namo šleivodamas.

cirkas

jo, nuotrauka isduoda intelekta...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS