Vilniuje ir Kaune – komendanto valanda: ką verta žinoti? | kl.lt

VILNIUJE IR KAUNE – KOMENDANTO VALANDA: KĄ VERTA ŽINOTI?

  • 55

Vilniuje ir Kaune antradienį bus paskelbta komendanto valanda. Sostinėje – Viršuliškių ir Aukštųjų Panerių teritorijoje, Kaune – Palemono rajone. Kariai čia treniruosis kaip iš taikos pereiti į karo metą. Gyventojai raginami neišsigąsti, mat patys to nežinodami gali patekti į karinės operacijos pratybų epicentrą. Aplink aidės šūviai ir signalai. Beje, gyventojus kelyje į darbą ar iš jo gali stabdyti Karo policijos pareigūnai.

Plačiau šia tema pakomentavo Gynybos štabo karininkas Donatas Suchockis. 

– Kam reikalinga komendanto valanda? 

– Komendanto valanda gali būti įvedama ir taikos metu. Mūsų tikslas, treniruojant karo komendantus, yra duoti išbandyti turimus instrumentus. Komendantinio vieneto kariai yra jėgos instrumentas, kuris užtikrina tam tikrą kontrolę bei apsaugą. Komendanto valanda yra vienas iš tų instrumentų, suteiktų komendantui, kad galėtų užkirsti kelią diversinėms veikloms, žvalgybinėms veikloms, stabilizuoti kriminogeninę situaciją ir panašiai. Tai plačiai taikomas instrumentas ginkluotų konfliktų metu ir jo įvedimą, aktyvavimą ir praktinį įgyvendinimą yra labai svarbu pabandyti.

– Pagal kokius kriterijus buvo pasirinktos vietos? 

– Pasirinkome tas erdves, kuriose kuo mažiau trukdytume viešąją erdvę, bet kartu ir galėtume treniruotis civilinėje erdvėje. Sąveikausime kartu su Lietuvos ir Karo policija.

Iš gyventojų pusės, visa tai bus labai panašu į įprastą policijos reidą. Skirtumai tokie, kad tarp kelių policijos pareigūnų bus ir Šaulių sąjungos arba Krašto apsaugos savanorių pajėgų komendantiniams vienetams priskirti kariai.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Gyventojai matys Lietuvos kariuomenės karius su uniformomis, taip pat prie Vilniaus miesto savivaldybės budinčius karus. Tiesa, kad nereikėtų galvoti, kad galbūt kažkokia karinė situacija vyksta šalia administracinių valstybinių valdžios pastatų?

– Kiekvienu atveju, kai kariai treniruojasi reikėtų pasidžiaugti ir padėti jiems kartu tai daryti, nes Lietuvos kariuomenės tikslas yra būti pasiruošus. Negali būti pasiruošęs, jeigu nesitreniruosi blogiausioms situacijoms taikos metu.

Stengsimės kuo mažiau įsiterpti į nuolatinį gyvenimą. Turėsime simuliacines pajėgas, kurios padės treniruočių metu. Jeigu gyventojų transportas bus stabdomas, tada bus patikrinami dokumentai, o po to galės tęsti kelionę be jokių ribojimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (55)

GERAI DARO

reikia mokintis ir but pasiruosus. o durniai kas priestarauja nu tai ka gi paimsi is durniaus... po to tikriausiai rasinetu kad va kodel nepasiruose? ASILAI RASYTOJAI

Byyyy Rka DEJĘS

CHUI - KOMENDANTO VALANDA yra NETEISĖTA pagal LT Konstitucija !!!! jinai privalo būti TIKTAI KARO atveju !!!! DURNINA Bukuus žmones - GAZSDYNA :-(((( .....

TURIU SAVO GALVĄ... . VISI SAVO PROTU....

Na pamatysim kur čia šuo pakastas su šituo veiksmu per rinkimus... AUTOMATU varys išrinkti Landsbergių bendruomenei savą žmogų.... Tarp kitko eilinį kartą VĖGĖLĖ vėl melavo , sakydamas ,kad 10 procentų Lietuvos ūkininkams byloje laimėjo... . Tą bylą VĖGĖLĖ pralaimėjo... . Esmė ne ta ,kad pralaimėjo , esmė ta ,kad eilinį kartą žmonijai MELAVO... Ar tikrai tikit VĖGĖLĖS kalbomis- PAŽADAIS- LIETUVOS žmonių labui... . Nuo kada melagiais tikima? Vėgėlės naudai Janutienė " išmetė" neblogą reklamą : " Kas balsuos už Eduardą Vaitkų tas rinks Šimonytę . AŠ BALSUOSIU UŽ VAITKŲ--VIEN PROLIETUVIŠKĄ ir tegul Janutienė neknisa man smegenų.... .Kai Vaitkaus nebus , balsą atiduosiu už prezidentą Nausėdą...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS