Kelias dešimtis vaikų galimai subadžiusiai mokytojai teks aiškintis ir policijai | kl.lt

KELIAS DEŠIMTIS VAIKŲ GALIMAI SUBADŽIUSIAI MOKYTOJAI TEKS AIŠKINTIS IR POLICIJAI

Kauno policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Veršvų gimnazijos, Romainių pradinės mokyklos padalinio muzikos mokytojos elgesio. Tiriama informacija dėl to, kad mokytoja galimai pieštuku badė plaštakas devyniolikai vienos pradinukų klasės mokinių.

Vyksta tyrimas

Antradienį Kauno policija portalui kauno.diena.lt patvirtino, jog gautas pareiškimas, kad Kaune, Mūšos gatvėje esančioje ugdymo įstaigoje 23 metų moteris galimai pakėlė ranką prieš nepilnamečius.

„Šiuo metu Kauno apskrities vyriausiame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymus sveikatos sutrikdymo. Už tai gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų“, – portalui kauno.diena.lt nurodė Kauno policijos atstovai.

Į policiją dėl mokytos elgesio kreipėsi pati ugdymo įstaiga.

Specialistų pagalba

Minėtas muzikos mokytojos elgesys užkliuvo ir vaiko teisių apsaugos specialistams. Šie nurodė, kad bendrauja su vaikais ir jų tėvais, stengiamasi užtikrinti tinkamą pagalbą.

Ši situacija atskleidė ir tai, kad vis dar nepakankamai gebame identifikuoti smurtą konkrečiose situacijose.

„Jūsų minimame įvykyje vaiko teisių gynėjams svarbiausia buvo skubiai išsiaiškinti, kuriems vaikams ir kokia pagalba reikalinga. Mokykla bendradarbiauja, todėl jau žinome nuo netinkamo pedagogės elgesio galimai nukentėjusius vaikus.

Atskirai vertiname kiekvieno vaiko situaciją. Vykstame į šeimą, kalbamės su vaiku ir jo šeima ir inicijuojame pagalbą pagal konkretaus vaiko poreikius. Tai gali būti psichologų ar socialinių darbuotojų pagalba, medikų teikiamos paslaugos ir pan.“, – kokia pagalba teikiama, nurodė Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Andželika Vežbavičiūtė.

Ji atkreipė dėmesį, kad vaikų auklėjimo ar drausminimo priemonės turi būti pasirenkamos labai atsakingai, jos turi būti ugdančios, nukreiptos stiprinti vaiko savęs vertinimą, nepažeidžiančios vaiko ribų.

„Norimo rezultato pasieksime tik kalbėdamiesi su vaiku, ieškodami pozityvių sprendimų, o sudėtingesnėse situacijose – pasitelkus specialistų pagalbą. Ši situacija atskleidė ir tai, kad vis dar nepakankamai gebame identifikuoti smurtą konkrečiose situacijose“, – kalbėjo vaiko teisių apsaugos specialistė.

Pasak A.Vežbavičiūtės, tai, jog suaugę dažnai negeba identifikuoti smurto atvejų prieš vaikus, liudija ir vaiko teisių gynėjų praėjusių metų pabaigoje atliktas tyrimas. Jo duomenys rodo, kad nors didžioji visuomenės dalis sutinka, kad vaikystėje patirtas bet kokios rūšies smurtas palieka pėdsakus visam gyvenimui, tačiau daugelis žmonių vis dar negeba jo identifikuoti konkrečiose situacijose.

„Štai paklausus respondentų ar už nepaklusnumą, pavyzdžiui, laiku nesutvarkytą kambarį, užsukti vaikui ausį yra smurtas ir tik apie pusę respondentų (53 proc.) atsakė teigiamai. Tai rodo, kad dar pusė suaugusiųjų mūsų visuomenės narių neatpažįsta smurto“, – komentavo  Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja

Ji ragino nelikti abejingais ir kilus net menkiausiam įtarimui, kad prieš vaiką buvo panaudotas smurtas, apie tai būtinai pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112 arba vaiko teisių gynėjams skambinant į artimiausią Vaiko teisių apsaugos skyrių.

Elgesį prilygino egzekucijai

Primename, kad praėjusią savaitę muzikos mokytoja Romainių pradinėje mokykloje galimai užsirakino su ketvirtokų klase ir bandė juos auklėti sukeldama fizinį skausmą. Tokį elgesį pradinukų tėvai prilygino egzekucijai.

Atrodė kaip egzekucija, kai vaikai turi laukti eilėje, kol jiems subadys rankas.

Mama portalui kauno.diena.lt pasakojo, kad ketvirtokų klasėje mokosi 21 mokinys, incidento dieną du pradinukai buvo išleisti, o likusieji devyniolika išrikiuoti ir visiems muzikos mokytoja pieštukų į plaštakas dūrė po penkis kartus. Motyvas – esą ketvirtokai buvo labai nedrausmingi ir ji negalėjo vesti pamokos.

„Du išleido, tada užrakino klasės duris, o kitus devyniolika subadė pieštukais. Tuos pieštukus ji nudrožė ir paruošė prie vaikų. Kiekvieną taip badė po penkis kartus ir po vieną išleidinėjo iš klasės. Taip visą pertrauką juos užlaikė, kai kurie vėlavo į kitas pamokas. Vaikai nenorėjo duoti rankų, prašė, kad nedurtų. Atrodė kaip egzekucija, kai vaikai turi laukti eilėje, kol jiems subadys rankas. Mokytoja dūrė į delnus, bet kai kurie vaikai atsuko plaštakas. Mano vaikas pasakojo, kad net rankas į kumščius sugniaužė, nes labai skaudėjo, tai lūžo pieštuko širdelė“, – vaikų patirtą siaubą perpasakojo pradinuko mama.

Ji teigė, kad tai buvo momentinis mokytojos nesusitvardymas. „Juk mokytoja specialiai pasiruošė pieštukus, vaikus išrikiavo į eilę. Tai truko ne minutę. Jei būtų momentiškai, tai galbūt būtų balsą pakėlusi ar už kokio megztinio sugriebusi, o čia buvo viskas apgalvota ir spėta tam veiksmui pasiruošti“, – nurodė pradinuko mama.

Moteris pasakojo, kad po įvykio buvo susitikę su muzikos mokytoja, tačiau jos atsiprašymo nesulaukė tik išgirdo pasakymą esą ji taip norėjo parodyti, kad ir mokytojams skauda.

Asociatyvi Kauno m. savivaldybės, freepik.com nuotr.

Atleido iš darbo

Po žiniasklaidoje kilusio šurmulio priimtas sprendimas atleisti mokytoją iš darbo.

„Incidentas įvyko muzikos pamokoje, kurioje dalyvavo 18 ketvirtokų. Mokinių sužeidimai nežymūs, jų tėvai į medikus nesikreipė. Šiandien gimnazijos direktorius informavo, kad nuo 2022 m. spalio 10 d. konflikte dalyvavusi mokytoja atleista iš einamų pareigų“, – nurodė Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.

Veršvų gimnazijos direktorius Žilvinas Damijonaitis portalui kauno.diena.lt pirmadienį taip pat minėjo, kad atliekamas vidinis tyrimas, o anksčiau nusiskundimų muzikos mokytoja esą nebuvo.

GALERIJA

  • Kelias dešimtis vaikų galimai subadžiusiai mokytojai teks aiškintis ir policijai
Asociatyvi Kauno m. savivaldybės, freepik.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (72)

Jomina

Nesuprantu žmonių pasisakymų, kad vaikai blogi. Patylekite, jei mokytojai nervai neišlaiko, lai nedirba. Kita karta užrakinus duris ir peili gi panaudoti. Mes išleidžiame vaikus ir galvojame, kad saugus.

Klausimas

O kur dabar tie subadyti? Ligoninėje?

Aušra

Jei klasė buvo nedrausminga įdomu, kaip mokyklos vadovybė padėjo tvarkytis mokytojai su vaikais juk mokytojas nėra tramdytojas. O mokytojai kas nors psichologinę pagalbą suteikė???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS