Keturkojis apkandžiojo vaiką – kas toliau? | kl.lt

KETURKOJIS APKANDŽIOJO VAIKĄ – KAS TOLIAU?

Balandžio pabaigoje šuo užpuolė gatvėje žaidusius vaikus. Aplinkybes aiškinasi policija, įsijungė ir kitos tarnybos, bet nukentėjęs kaimynas atsakingus pareigūnus kaltina vangumu.

Įvykis nenustebino

Į „Kauno dieną“ kreipėsi Kauno rajono Teleičių kaimo gyventojas, pasakojęs apie kaimynystėje kylančius iššūkius dėl šuns. Buvo užpilti vaikai, vienas sužalotas, bet tarnybos, kauniečio teigimu, į tai reaguoja vangiai.

„Sužalojimai rimti, prireikė medikų. Pats nemačiau, vėliau apie tai sužinojau. Pakalbėjau su žmona. Ji sakė tą penktadienį girdėjusi, kaip lauke kažkur toli vaikai rėkė lyg būtų pjaunami. Garsas buvo nežmoniškas. Tai tikriausiai tada ir buvo užpulti vaikai“, – pasakojo vyras, patikslinęs, kad sužalotasis – ne jo atžala.

Nelaimė įvyko Teleičių g. Joje yra improvizuota krepšinio aikštelė – prie pat važiuojamosios dalies pastatytas krepšinio stovas.

Vieta: šuo vaikus puolė prie improvizuotos krepšinio aikštelės. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Vyras pasakojo, kad sužinojęs apie šį įvykį, nenustebo. Nelaimė, anot jo, buvo tik laiko klausimas. „Stebiu kaimynų Vyturių g. šunį. Belgų aviganis. Jis jaunas žvėris. Agresyvokas“, – dėstė gyventojas. Yra matęs, kad šuo iš kiemo ištrūksta į gatvę. Pašnekovo žiniomis, šuns savininkas yra jaunas vyras, kuris augintinį buvo palikęs čia gyvenantiems savo tėvams.

Pribloškė reakcija

Vyras pasakojo, kad apie nesaugią situaciją yra kalbėjęs ir su pačiu savininku. Šis, išgirdęs pasiteiravimą, kaip planuoja reaguoti į vaikų užpuolimą, jam neva atsakęs, kad „kažką galvos, kažką darys“.

Tuomet teigė, kad išsivežti augintinio neplanuoja, nes laikyti jį savo būste neturi galimybių.

Kaip reaguotų, jeigu jų pačių vaiką kažkieno kito šuo sužalotų? „Mes vaikų neturėsim“, – atsakymą pacitavo Kauno rajono gyventojas.

„Šitas pasakymas mano taip nukirto. Vadinasi, žmogui nerūpi, kas nutiks su kitais. Vadinasi, jam nesvarbu, kad jo gyvūnas užpuolė žmones, nesvarbu, kad tikriausiai puls ir toliau. Tvora nesaugi, voljero neturi“, – vardijo gyventojas, skaičiavęs, kad aplink gyvena daug šeimų su mažais vaikais, tad jis pagrįstai baiminasi dėl jų saugumo.

Pašnekovas išsiaiškino, kad policija pradėjo tyrimą, bet negauna atsakymų, kokių priemonių imamasi, kad būtų išvengta tokių nelaimių. „Ar tas šuo paimtas, ar jis ir toliau patikėtas savininkui?“ – svarstė vyras.

Skambutis: vaiką apkandžiojęs keturkojis buvo laikomas viename šios gatvės namų. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Kitokie atsiliepimai

Nuvažiavę nurodytu adresu, sutikome, kaip supratome iš pokalbio, šuns savininko tėvą. Vyras sutiko pasikalbėti apie incidentą.

Pasak jo, kalti yra patys vaikai. Jis mano, kad kažkuris netyčia atkabino vartelius, tada šuo ir išbėgo į gatvę. Pasiekęs sankryžą keturkojis turėjo dar pabėgėti Teleičių g. Savininko tėvas sakė pats įvykio nematęs, tačiau mano, kad vaikai šunį bandė erzinti.

Vadinasi, žmogui nerūpi, kas nutiks su kitais. Vadinasi, jam nesvarbu, kad jo gyvūnas užpuolė žmones, nesvarbu, kad tikriausiai puls ir toliau.

Savininko tėvas tvirtino, kad šuns pas jį jau nebėra. Kur yra augintis nepatikslino.

Užkalbintos dvi kaimynės, kurias sutikome netoli krepšinio stovo, sakė žinančios apie įvykį, nors jo ir nemačiusios. Moterys pasakojo pažįstančios sužalotą vaiką. Jų žiniomis, vargšiukui net prireikė operacijos.

Kaimynės teigė, kad buvo nustebusios, kai sužinojo, kuris šuo užpuolė vaiką. Moterų teigimu, gyvūnas buvo paklusnus, ne kartą yra mačiusios, kaip savininko tėvas važiuoja dviračiu, o šuo drausmingai bėga greta. Jos minėjo mačiusios, kad keturkojui kieme savininko tėvas buvo prigalvojęs visokių užsiėmimų, veiklos, žaidimų – šuo neva turėjo, kur išsikrauti.

Su sužaloto vaiko tėvais susisiekti nepavyko.

Aiškinasi aplinkybes

Kauno policijos atstovai „Kauno dienai“ patvirtino, kad minėtame kaime užfiksuota nelaimė.

„Buvo gautas pranešimas, kad balandžio 21 d. apie 18.30 val. dešimtmečiui įkando šuo. Pirminiais duomenimis, šuo išbėgo iš kiemo ir įkando krepšinio aikštelėje žaidusiam mažamečiui. Mažametis buvo pristatytas į gydymo įstaigą, po apžiūros buvo išleistas gydytis ambulatoriškai. Apie šį įvykį taip pat informuoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovai. Šio įvykio aplinkybes aiškinasi Kauno rajono policijos komisariato pareigūnai”, – nurodė policija.

Daugiau pranešimų, susijusių su šiuo šunimi ar jo savininku, nėra gauta.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kokybės vadybos ir komunikacijos skyriaus Visuomenės informavimo specialistė Vilda Bajoriūnienė komentuodama nurodė, kad gydytojas, suteikęs asmeniui, kurį apkandžiojo, apseilėjo ar apdraskė gyvūnai, įtariami sergantys pasiutlige, būtinąją medicinos pagalbą, užpildo Pranešimą apie nustatytą (įtariamą) susirgimą ir apkandžiojimo, apseilėjimo ar apdraskymo atvejį ir jį pateikia NVSC.

Centras, gavęs tokį pranešimą, atlieka atvejo epidemiologinę diagnostiką ir, jei gyvūnas žinomas, praneša teritorinei Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) apie privalomą gyvūno stebėjimą keturiolika dienų, dėl įtariamo / patvirtinto gyvūno pasiutligės ligos atvejo.

Teritorinė VMVT, gavusi iš NVSC informaciją apie gyvūną, įtariamai sergantį pasiutlige, po keturiolikos dienų privalomo gyvūno stebėjimo informuoja NVSC apie gyvūno būklę, pateikdama Informacinį pranešimą apie įtariamą / patvirtintą gyvūno pasiutligės atvejį, o jei gyvūnas stebėjimo laikotarpiu pabėga ar krenta – per 2 val. nuo informacijos gavimo.

Įspėjimas: tokios ir panašios lentelės puošia dažną nuosavo namo tvorą. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Su pasu ir ženklintas

VMVT Viešųjų ryšių skyrius „Kauno dienai“ nurodė, kad VMVT Kauno departamentas iš Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato gavo pranešimą, kad dešimtmečiui Teleičių k., Kauno r. įkando šuo. Apie atvejį tarnybą informavo ir NVSC.

„Kaip ir yra įprasta tokiais atvejais, gavus šių institucijų pranešimus, VMVT atlieka patikrinimą dėl galimo pasiutligės atvejo. VMVT Kauno departamento specialistai apžiūrėję gyvūną, klinikinių pasiutligės požymių nenustatė. Šuns savininkai pateikė augintinio pasą, nustatyta, kad gyvūnas ženklintas mikroschema, registruotas gyvūnų augintinių registre ir vakcinuotas nuo pasiutligės. Gyvūno laikytojui buvo rekomenduota stebėti gyvūno elgesį ir sveikatos būklę, ir, kilus įtarimams, pranešti VMVT“, – teigė tarnybos atstovai.

VMVT dėl to, kaip yra laikomasi gyvūnų laikymo savivaldybės teritorijos gyvenamojoje vietovėje taisyklių, nukreipė į tai prižiūrinčią ir kontroliuojančią, tokias taisykles patvirtinusią, šiuo atveju, Kauno rajono savivaldybę.

GALERIJA

  • Keturkojis apkandžiojo vaiką – kas toliau?
  • Keturkojis apkandžiojo vaiką – kas toliau?
  • Keturkojis apkandžiojo vaiką – kas toliau?
Justinos Lasauskaitės, interneto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (38)

kas kas

šeimininkus "šunų teisės" užtampys, o šunį "ant kepurės" :)

Beprotybės grimasos

Antsnukis - baisus šūnų teisių pažeidimas. Šuo pririštas prie budos - baisus šunų teisių pažeidimas. Šuns apkandžiotas vaikas - tėvų kaltė, gręsia vaikų teisių specialistų persekiojimas ir vaiko atėmimas.

keturkojis apkandžiojo

O kas būtų, jei vaiką būtų apkandžiojęs trikojis?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS