Prasidėjo: Kauną šokiravusio išpuolio bylai priartėjus prie finišo, pasidavė vienas iš trijų bėglių | kl.lt

PRASIDĖJO: KAUNĄ ŠOKIRAVUSIO IŠPUOLIO BYLAI PRIARTĖJUS PRIE FINIŠO, PASIDAVĖ VIENAS IŠ TRIJŲ BĖGLIŲ

  • 2

Kauno teisėsaugininkai sulaikė vieną iš trijų iki šiol sėkmingai besislapsčiusių įtariamųjų dalyvavus ne vienam šoką sukėlusiame rugpjūčio 25-osios išpuolyje Laisvės alėjoje – Roką Sipavičių. Portalo kauno.diena.lt žiniomis, ketvirtadienio pavakarę jis, lydimas advokato, pats atvyko į tądien po restauracijos oficialiai atidarytą Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą ir jau iš jo nebeišėjo. Penktadienį Kauno apylinkės teismas leido jį suimti dviem mėnesiams.

Kas ką pergudravo?

Kaip jau rašyta, šešiems R. Sipavičiaus bendrininkams, kurie yra suimti jau daugiau kaip tris mėnesius, jau pareikštas galutinis įtarimas. O šio ikiteisminio tyrimo dalis, susijusi trimis pasislėpusiais jų bendrininkais, tarp kurių buvo ir R. Sipavičius, buvo išskirta į atskirą bylą.

Minėtiems jau kelis mėnesius suimtiems įtariamiesiems yra likęs jau anksčiau pareikštas įtarimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo, apimantis ir trims iš keturių nukentėjusiųjų, kaip konstatavo teismo medicinos ekspertai, padarytus nežymius sužalojimus ne tik kumščiais bei kojomis, bet ir metaliniais strypais, kastetais, peiliais, lauko baldais bei kitais nenustatytais žalojančiais daiktais.

Pavyzdžiui, Egidijui Smailiui, kurį greitosios medikai rado įvykio vietoje be sąmonės, konstatuotas ir galimas galvos smegenų sukrėtimas.

Tačiau iš karto po įvykio suimtiesiems pareikštas įtarimas dėl nesunkaus dviejų ar daugiau asmenų sveikatos sutrikdymo ne per seniausiai perkvalifikuotas į įtarimą dėl nesunkaus Ryčio Sadausko sveikatos sutrikdymo iš chuliganiškų paskatų. Anot portalą konsultavusių teisininkų, tokia formuluotė dažniausiai reiškia, kad nusikaltimo priežastis nenustatyta arba ji buvo menkavertė.

Egidijus Smailys (kairėje) ir Rytis Sadauskas (dešinėje)

Išpuolio taikinys – aiškus

Remiantis minėtu perkvalifikuotu įtarimu, užpuolikų taikiniu vienareikšmiškai buvo R. Sadauskas. Įtarime dėl nesunkaus jo sveikatos sutrikdymo iš chuliganiškų paskatų, o tai priskiriama apysunkiems nusikaltimams, nes už tai gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų, jau konkrečiai išvardijama, kuo buvo ginkluotas ar kokius veiksmus atliko kiekvienas įtariamasis. Juozas Minkevičius ir Karolis Kavaliauskas buvo ginkluoti kastetais, tačiau pastarasis dar spardė R. Sadauską bei daužė kumščiais ir mėtė į jį restorano baldus. Edgaras Rezajevas, kaip ir vienas tebeieškomas įtariamasis, buvo ginkluotas metaliniu strypu. Kitas tebesislapstantis įtariamasis, kaip ir Vitalijus Zakrževskis, kuriam pačiam kažkas iš besiginančiųjų nenustatytu daiktu sužalojo gerklę, buvo paleidę į darbą kumščius. Lukas Ščerbinskas, kaip ir Tadas Mučinskas, neleido R. Sadauskui pabėgti, kartu su kitais bendrininkais jį apsupdami.

Ketvirtadienį sulaikytas R. Sipavičius, teisėsaugininkų duomenimis, taip pat atvyko tą rugpjūčio 25-osios vidurdienį į Laisvės alėją apsiginklavęs – su metaliniu strypu. Kaip ir kiti šio išpuolio dalyviai, jis įtariamas įžūliu elgesiu ir vandališkais veiksmais, nesilaikydamas elementarių moralės ir elgesio normų, pažeidęs tada viešąją tvarką ir dalyvavęs nežymiai sužalojant tris asmenis, sėdėjusius prie staliuko restorano „Grilintas Cinamonas“ lauko erdvės prieigose, bei nesunkiai iš chuliganiškų paskatų sužalojęs kartu su jais buvusį R. Sadauską.

Anot teismo medicinos ekspertų, šiam, vieninteliam iš nukentėjusiųjų atvykusiam pas juos, buvo suduota ne mažiau kaip vienuolika smūgių į įvairias kūno vietas. Konstatuotos ne tik muštinės žaizdos R. Sadausko kaktoje, rankose bei kojose ir sumušimai bei nubrozdinimai ir kitose kūno vietose, bet ir kairės rankos piršto sulaužymas.

Žiaurios muštynės Laisvės alėjoje: kaukėta gauja lazdomis talžė mafijos veikėjus

Justinos Lasauskaitės, skaitytojo, BNS nuotr.

Istorija kartojasi?

Pavyko portalui kauno.diena.lt išsiaiškinti ir moters, buvusios išpuolio metu kartu nukentėjusiaisiais prie vieno staliuko, asmenybę.

Panašu, kad tai gali būti Tado Petrošiaus, priskiriamo „Agurkinių“ lyderiams ir šiuo metu atliekančio bausmę Alytaus kalėjime, nors, portalo kauno.diena.lt žiniomis, kasdien oficialiai atvykstančio į darbą Kaune, o išpuolio dieną dar ir išleisto trumpalaikei savaitgalio išvykai į namus, sutuoktinė.

Kaip jau rašyta, nuo užpuolikų ji bandė apsiginti ant stalo gulėjusia šakute. Tačiau tokių ketinimų atsisakė po grasinimų sulaužyti nosį.

Minėtos moters, kuri, panašu, kad turi šioje byloje tik liudytojos statusą, vardas ir pavardė sutampa su į Teisingumo ministerijos sąrašus įtrauktos mediatorės bei tik naktimis budinčios Kauno miesto vaikų teisių apsaugos skyriaus vyriausiosios specialistės.

Belieka priminti, kad portalas kauno.diena.lt jau yra rašęs, kad, pavyzdžiui, E. Smailio, sieto su dviem nužudymais, kuris taip pat yra tarp nukentėjusiųjų per šį išpuolį, sutuoktinė taip pat buvo sugebėjusi įsidarbinti Kauno apylinkės teismo raštinėje.

Tadas Petrošius. Redakcijos archyvo nuotr.

Namų darbus atliko ne visi?

Šiuo metu, portalo žiniomis, ikiteisminiame tyrime su likusiais šešiais nuo vasaros suimtais įtariamaisiais vyksta susipažinimas su bylos medžiaga. O jos – apie penki tomai.

Po to dar bus nagrinėjami galimai po to atsiradę įtariamųjų advokatų prašymai. Ir byla jau turėtų būti perduota Kauno apylinkės teismui, nes portalo kauno.diena.lt duomenimis, ne per seniausiai Kauno apygardos teismas iš dalies patenkino E. Rezajevo bei L. Ščerbinsko advokatų skundus dėl jų suėmimo pratęsimo lapkričio pabaigoje dviem mėnesiams ir sutrumpino šį terminą perpus – iki gruodžio pabaigos.

Kaip jau rašyta, už mėnesio po išpuolio Laisvės alėjoje buvo, kaip nustatyta, tyčia padegtas vienas gyvenamasis namas pakaunėje – Vijūkuose. Neatmetama, kad tai gali būti nukentėjusiųjų kerštas, nes šis mūrinis dviaukštis – vieno iš įtariamųjų brolio šeimos.

„Kauno dienos“ šaltinių, feisbuko grupės „Romainiai - Naujieji Romainiai“ nuotr.

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, po šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl svetimo turto sunaikinimo visuotinai pavojingu būdu nėra perkvalifikuotas į pasikėsinimą nužudyti, kaip norėjo tik atsitiktinai tąnakt namie nenakvoję nukentėjusieji per šį gaisrą. Niekam dar nėra pareikštas šiame ikiteisminiame tyrime ir įtarimas.

Tačiau į klausimą, ar R. Sadauskas jame jau yra apklaustas, ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras trečiadienį teigė negalintis atsakyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

lietuvos rytas

lietuvos ryte buvo straipsnis apie sios istorijos priezastis ir advokato komentaras. susidaro toks vaizdas, kad dauguma nusikalteliu buna informatoriai policijai ir uz tai jiems leidziama daryti nusikaltimus tam tikrose ribose, bet vis tiek kenkiant visuomenes saugumui.

Saugiausi vaikučiai-agurkučiai

Pasirodo vieno iš agurkinių lyderio sutuoktinė gali būti vaikų teisių apsaugos vyriausioji specialistė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS