Vaikų stovykloje įtariamas apsinuodijimo maistu protrūkis | kl.lt

VAIKŲ STOVYKLOJE ĮTARIAMAS APSINUODIJIMO MAISTU PROTRŪKIS

  • 0

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamentas liepos 27 d. pranešė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT), kad 3 vaikai buvę Vaikų kaitavimo stovykloje adresu Ramioji g. 8, Kintuose paguldyti į VšĮ Klaipėdos vaikų ligoninę įtariant virusų sukeltą žarnyno infekciją. Dar 3 vaikai buvę stovykloje taip pat pasijuto blogai, tačiau į gydymo įstaigą nesikreipė.

Klaipėdos VMVT inspektoriams atlikus patikrinimą paaiškėjo, kad stovyklai pagal sutartį buvo tiekiamas maistas iš VMVT maisto tvarkymo veiklą įregistravusios įmonės, tačiau stovyklos organizatoriai, taip pat vykdę maisto tvarkymo veiklą (gautus patiekalus dalino vaikams) jos nebuvo įregistravę VMVT.

Inspektoriai taip pat aptiko, kad atvežtas pagamintas maistas stovykloje buvo laikomas netinkamomis sąlygomis, nustatyti ir kiti pažeidimai: bendri higienos, patiekalų atsekamumo (nepateikti dokumentai, pagal kuriuos būtų galima atsekti ar vaikai valgė valgiaraštyje numatytus patiekalus), savikontrolės procedūrų vykdymo.

Tęsiant tyrimą atliktas patikrinimas ir maistą stovyklai tiekusioje įmonėje. Patikrinimo metu nustatyti bendri higienos, žaliavų atsekamumo, technologijų pažeidimai. Įmonė nustatytus trūkumus per suderintą laikotarpį turės pašalinti.  

Paimti maisto ir maisto tvarkymo aplinkos paviršių (nuoplovų) mėginiai. Tyrimas vis dar tęsimas.

Kaip tėvams įsitikinti, kad stovykla į kurią planuojama leisti savo vaikus ar jai maistą tiekianti įmonė turi reikalingus leidimus?

Gaminti ir tvarkyti maistą poilsio stovykloje galima tik tuomet, jei tokiai veiklai išduotas VMVT leidimas. Šią informaciją galima pasitikrinti VMVT interneto svetainėje skelbiamame Maisto tvarkymo subjektų registre, kurį rasite čia.

Jei poilsio stovyklų organizatorius pats neplanuoja gaminti ir tiekti vaikams maisto, tuomet galima sudaryti maitinimo paslaugų sutartis su įmonėmis užsiimančiomis šia veikla. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad sutartis galima sudaryti tik su tomis įmonėmis, kurios nėra įtrauktos į Nepatikimų maisto tvarkymo subjektų sąrašą.

Stovyklų organizatoriams primename:

* vaikų poilsio stovyklose, valgiaraščiai turi būti sudaromi pagal rekomenduojamas paros energijos ir maistinių medžiagų normas, o maisto ruošimas ir patiekalų įvairovė turi atitikti vaikų fiziologinius ypatumus bei sveikos mitybos principus. Esant poreikiui, organizuojamas pritaikytas maitinimas.

* stovyklose vaikai turi būti maitinami ne rečiau kaip 4 kartus per dieną, kas 3,5–4 valandas, pagal poilsio stovyklos vadovo patvirtintus valgiaraščius.

* jei poilsio stovykloje vaikai intensyviai sportuoja, šiems vaikams valgiaraščiai sudaromi atsižvelgiant į padidėjusį energijos poreikį. Žygio metu, vaikai turi būti aprūpinti maistu ir geriamuoju vandeniu. Į žygį draudžiama imti greitai gendančius maisto produktus (pieno produktai, mėsos, konditerijos ir kt.).

* stovyklos organizatorius privalo sudaryti higieniškas sąlygas vaikams bet kuriuo metu atsigerti geriamojo vandens.

Daugiau apie reikalavimus stovykloms VMVT pranešime.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS