„Kaulo senis ant geležinio kalno“: B. Kutavičiaus opera atsisveikins su vaikais | kl.lt

„KAULO SENIS ANT GELEŽINIO KALNO“: B. KUTAVIČIAUS OPERA ATSISVEIKINS SU VAIKAIS

  • 0

Spalio 19 d. 12 ir 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje paskutinį kartą bus galima pamatyti ir išgirsti Klaipėdos koncertų salėje pastatytą lietuvišką operą vaikams „Kaulo senis ant geležinio kalno“. Ją sukūrė vienas žymiausių ir unikaliausių Lietuvos kompozitorių Bronius Kutavičius (1932–2021) pagal poeto Sigito Gedos libretą.

„Kaulo senis ant geležinio kalno“ – tai stilizuota lietuviška pasaka, kurios pabaigoje gėris nugali blogį. Jos veikėjai – Žvirblis su Pele, Sakalas, Žmogus, trys Senutės, Sakalo seserys, Mergelė gulbė, Žmogaus sūnus, Kaulo senis ir kiti. Kūrinys yra nedidelės apimties, orientuotas į vaikų klausymosi galimybes. Originali partitūra buvo sukurta 1976 m. ir skirta atlikti vaikams. Klaipėdos koncertų salėje 2019 m. pastatytam spektakliui kūrinio partitūra buvo aranžuota profesionalių atlikėjų (kamerinio orkestro ir mišraus choro) ir vaikų ansamblio sudėčiai.

Šį operos pastatymą režisavo Birutė Mar, scenos vaizdu ir atlikėjų kostiumais rūpinosi dailininkė scenografė Indrė Pačėsaitė. Įdomu, kad šis kūrybinis režisierės ir dailininkės tendemas 2017 m. originalią programą pagal B.Kutavičiaus muziką pristatė Zalcburgo operos teatre, kai ten dirbusi pripažinta dirigentė Mirga Gražinytė-Tyla atsisveikino su meno vadovės pareigomis. Dalis operos veikėjų Klaipėdos koncertų salėje vilki tuos pačius sceninius rūbus, kuriuos vilkėjo jų kolegos Zalcburge.

Beje, M.Gražinytė-Tyla dirigavo kitą įstabų B.Kutavičiaus kūrinį „Jeruzalės vartai“ 2014 m. festivalyje „Permainų muzika“. Tada jos batutai pakluso Klaipėdos kamerinis orkestras ir Klaipėdos choras „Aukuras“, dalyvaujantys ir atliekant operą „Kaulo senis ant geležinio kalno“.

Be minėtų profesionalių Klaipėdos koncertų salės kolektyvų, atsakinga užduotis B.Kutavičiaus operoje tenka Klaipėdos Vydūno gimnazijos mokinių vokaliniam ansambliui. Solo partijas operoje atlieka aktoriai Evelina Šimelionė ir Gytis Šimelionis, taip pat operos solistė Rasa Ulteravičiūtė. Visam šiam gausiam atlikėjų būriui diriguoja Egidijus Kaveckas. Muziką vizualiai papildo Karolio Bratkausko vaizdo projekcijos.

Archajiško ir šiuolaikinio pasaulio susidūrimas, emocionali ir paveiki kūrinio interpretacija, įspūdingi sceniniai kostiumai ir vaizdo projekcijos tiek dideliems, tiek mažiems klausytojams palieka neišdildomą įspūdį. Todėl šis operos pastatymas buvo pristatytas Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimui, jis įamžintas ir LRT vaizdo įraše.

Kompozitorius B.Kutavičius 2019 m. balandį buvo atvykęs į Klaipėdos koncertų salę – į savo operos premjerą ir nuoširdžiai džiaugėsi pastatymu. Deja, tai buvo paskutinė B.Kutavičiaus kelionė į Klaipėdą... Šis operos „Kaulo senis ant geležinio kalno“ pastatymas Klaipėdos koncertų salės scenoje bus rodomas jau paskutinį kartą, minint 90-ąsias kompozitoriaus gimimo metines.

GALERIJA

  • „Kaulo senis ant geležinio kalno“: B. Kutavičiaus opera atsisveikins su vaikais
  • „Kaulo senis ant geležinio kalno“: B. Kutavičiaus opera atsisveikins su vaikais
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS