Klaipėdietis istorikas pristatys naują savo knygą | kl.lt

KLAIPĖDIETIS ISTORIKAS PRISTATYS NAUJĄ SAVO KNYGĄ

  • 0

Kitą savaitę dr. Vasilijus Safronovas uostamiesčio bendruomenei pristatys savo naują knygą „Nacionalinių erdvių konstravimas daugiakultūriame regione: Prūsijos Lietuvos atvejis“.

Dalyvaus Klaipėdos universiteto istorikai – prof. dr. Vygantas Vareikis, doc. dr. Silva Pocytė. Renginį ves Linas Poška.

Šiemet pasirodžiusioje klaipėdiečio istoriko knygoje keliami klausimai apie dviejų kadaise kaimyninių kultūrų – lietuvių ir vokiečių – erdvines sampratas, susijusias su ta pačia, bet skirtingai sureikšminta fizine erdve – nūdien jau nebeegzistuojančiu, tačiau aistras tebekeliančiu Lietuvos regionu buvusioje Prūsijoje. Monografijoje autorius penkių šimtmečių perspektyvoje atskleidžia, kaip, kada ir, svarbiausia, kodėl šios sampratos kūrėsi, vystėsi ir transformavosi, reguliuodamos visuomenių erdvinę vaizduotę.

Daugiausia dėmesio studijoje skiriama XIX ir XX amžiui, parodant, kaip Lietuvos regionas Prūsijoje buvo pasisavintas (paverstas savu) dviejose nacionalinėse kultūrose, kaip žinios apie „savąją“ erdvę provokavo konkrečius politinius sprendimus ir kaip praėjusio šimtmečio politiniai siekiai bei iššūkiai keitė lietuvių ir vokiečių erdvines sampratas apie „savąjį“ regioną buvusioje Rytų Prūsijoje.

Monografija parengta vykdant Lietuvos istorijos instituto tiriamąjį projektą „Mentaliniai žemėlapiai ir nacionalinė erdvėkūra: Lietuvos atvejis“.

Knygos sutiktuvės – lapkričio 26 d. 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos konferencijų salėje (Herkaus Manto g. 25).

Renginys įtrauktas į pirmojo Klaipėdos mokslo ir meno festivalio „Rest-Art „programą.

GALERIJA

  • Vasilijus Safronovas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS