Klaipėdoje grieš vienas ryškiausių šiandienos smuikininkų | kl.lt

KLAIPĖDOJE GRIEŠ VIENAS RYŠKIAUSIŲ ŠIANDIENOS SMUIKININKŲ

  • 0

Smuiko virtuozas Nikita Borisoglebskis (Boriso-Glebsky) atvyksta į Lietuvą ir kitą savaitę koncertuos Klaipėdoje.

Mūsų šalies muzikos gerbėjai turės išskirtinę progą jį taip pat išgirsti koncertuose Vilniuje ir Kaune. Virtuozinę kamerinės muzikos programą smuikininkas atliks drauge su vilniečiu pianistu Kasparu Uinsku. Bendrus jų pasirodymus Lietuvoje organizuoja VšĮ „Naujoji muzikų karta”.

Apdovanotas konkursuose

N.Borisoglebskis gimė 1985 m. Volgodonske Rusijoje. Vaikystėje mokėsi vietinėje muzikos mokykloje, taip pat Rostovo menų mokykloje. Vėliau studijavo Maskvos P.Čaikovskio konservatorijoje, mokėsi pas geriausius Karalienės Elžbietos muzikos koledžo Belgijoje ir Kronbergo akademijos Vokietijoje smuiko pedagogus.

Neteko ilgai laukti, kol N.Borisoglebskio muzikalumas ir unikalus virtuoziškumas pakerėjo pasaulį. Tai patvirtina ir dvejonėms vietos nepalieka apdovanojimai bene aštuoniuose svarbiausiuose pasaulio konkursuose. Tarp jų – pirmoji vieta tarptautiniame Jeano Sibelijaus konkurse Helsinkyje (Suomija), kurio laimėtojais praeityje tapo tokios žvaigždės kaip Leonidas Kavakosas, Elisabetha Batiashvili, Nikolajus Znaideris ir kiti. Smuikininkas taip pat buvo pirmas F.Kreislerio konkurse Vienoje (Austrija), pelnė antrąją vietą tarptautiniame P.Čaikovskio konkurse Maskvoje (Rusija), tapo laureatu Karalienės Elžbietos konkurse Briuselyje (Belgija). 2013 m. N.Borisoglebskis laimėjo pagrindinį prizą „Monte Carlo Violin Masters“ konkurse Monake, vykstančiame tik kas ketveri metai ir išrenkančiame vienintelį laimėtoją. Prizą jam įteikė Monako kunigaikštystės princas Albertas II.

2009 m. N.Borisoglebskis buvo įvertintas Metų smuikininko prizu. Šį apdovanojimą jam skyrė tarptautinis Majos Plisetskajos ir Rodiono Ščedrino fondas (JAV). 2011 m. smuikininkas gavo du svarbius prizus: „Virtuoso”, kurį įteikė italų Antonio Stradivari fondas, ir J.Sibelijaus medalį, įsteigtą J.Sibelijaus fondo Suomijoje.

Su garsiausiais orkestrais

„N.Borisoglebskis išsiskiria savo muzikinės minties gilumu, nepriekaištinga technika bei reta elegancijos, natūralumo ir be kompromisų griežto atlikimo derme”, – apie jį rašė „La Libre Belgique“.

„N.Borisoglebskis pagrojo nuostabiai – su retu stiliaus pojūčiu ir kartu nuoširdžiai, ekspresyviai, bet skoningai, neperlenkdamas, demonstruodamas ne save, o muziką“, – taip apie jo koncertą su Sankt Peterburgo Marijos teatro simfoniniu orkestru, diriguojant V.Gergijevui, festivalyje „Baltųjų naktų žvaigždės“ atsiliepė „Novoje ruskoje slovo“.

Šiandien N.Borisoglebskis kviečiamas koncertuoti su garsiausiais pasaulio orkestrais, įskaitant Vienos radijo simfoninį, Briuselio filharmonijos, NDR, Gotenburgo ir Pekino simfoninius, Helsinkio ir Maskvos filharmonijos, Londono kamerinį, Karališkąjį Valonijos kamerinį orkestrą, „Sinfonia Varsovia“ bei daugelį kitų.

Nuo 2011 m. smuikininko karjera rūpinasi viena didžiausių agentūrų pasaulyje „IMG Artists“. N.Borisoglebskis išleido dvi kompaktines plokšteles: Trečiąjį Henri’o Veiuxtepmso smuiko koncertą su Lježo „Royal Philharmonic“ orkestru ir Edouardo Lalo monografijų albumą su „Sinfonia Varsovia“, smuikininku Augustinu Dumay ir pianistu Jeanu Philippe’u Collardu. Pastaroji kompaktinė plokštelė buvo apdovanota penkiomis muzikos žvaigždėmis prancūzų žurnale „Diapason”.

Duetas su K.Uinsku

Smuikininkas N.Borisoglebskis ir pianistas K.Uinskas pažįstami jau keletą metų. Kaip duetas jie debiutavo koncertų ture Brazilijoje, vėliau koncertavo Norvegijoje ir Belgijoje. Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos melomanai turės galimybę išgirsti subrandintą šių dviejų atlikėjų pasirodymą.

„Su Kasparu išbandėme vienas kitą ekstremaliausiomis sąlygomis. Brazilijoje koncertavome po 32 valandų skrydžio, man turint aukštą temperatūrą ir lauke esant 95 proc. oro drėgnumui”, – įspūdžiais dalijosi N.Borisoglebskis.

„Nikita – puikus smuikininkas, turintis ypatingą jautrumą atliekamai muzikai. Didelis malonumas su juo groti. Tikiu, kad rezultatas bus puikus”, – sakė „Naujosios muzikų kartos” lyderis K.Uinskas, artėjant bendram pasirodymui trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose.

Čia duetas atliks vienas gražiausių Franciso Poulenco ir Césaro Francko sonatas smuikui ir fortepijonui. Taip pat skambės Edvardo Griego Sonata smuikui ir fortepijonui Nr. 3 op. 45, Dmitrijaus Šostakovičiaus 4 preliudai smuikui ir fortepijonui iš 24 preliudų op. 34: Nr. 10; Nr. 15; Nr. 16; Nr. 24 ir... Balio Dvariono „Prie ežerėlio“.

Klaipėdos koncertų salėje smuikininko N.Borisoglebskio ir pianisto K.Uinsko koncertas vyks kovo 21 d. 18 val. Bilietai – po 11,43–44,44 Eur (39,47–153,44 Lt), moksleiviams, studentams, senjorams ir žmonėms su negalia taikoma 15 proc. nuolaida.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS