Klaipėdoje teatralams bus įteikti Auksiniai scenos kryžiai | kl.lt

KLAIPĖDOJE TEATRALAMS BUS ĮTEIKTI AUKSINIAI SCENOS KRYŽIAI

  • 1

Klaipėdos dramos teatre trečiadienį vyks Auksinių scenos kryžių apdovanojimų ceremonija.

Kaip pranešė teatras, jos metu bus pagerbti per praėjusius metus geriausius profesionalaus scenos meno darbus kūrę kūrėjai.

Kaip ir kasmet, šiemet bus įteikta 16 „Auksinių scenos kryžių“, iš kurių vienas – už ilgametį indėlį į scenos meną, bei „Boriso Dauguviečio auskaras“ – už naujų sceninės išraiškos formų paieškas.

„Vertinome 93 spektaklių pasiūlymus, kurių premjeros įvyko 2023 metais visoje Lietuvoje. Nors tai pareikalavo nemažai laiko, ypač vykstant į kitus miestus, buvo be galo įdomu dalyvauti spektaklių peržiūrose, diskutuoti, važinėdami po šalį patyrėme įvairių susitikimų, nuotykių, iššūkių“, – sako komisijos pirmininkė Deimantė Dementavičiūtė-Stankuvienė.

Anot jos, išskiriant nominacijas ir nominantus, atsižvelgta į pernai scenos meno lauke išryškėjusias tendencijas, spektaklių novatoriškumą, paveikumą, išliekamąją meninę vertę, kūrėjų profesinio meistriškumo pasiekimus.

„Nemažai vyko tarptautinių, tarpdisciplininių projektų, į kuriuos aktyviai įsitraukė vaizdo ir garso meno kūrėjai. Netrūko jaunųjų menininkų aktyvumo, drąsių kūrybinių eksperimentų. Džiugu, kad teatrai drąsiai, ieškodami šiuolaikinių formų, kalbėjo aktualiomis šių dienų temomis įvairioms žiūrovų amžiaus grupėms“, – teigė ji.

„Auksinio scenos kryžiaus“ ir „Boriso Dauguviečio auskaro“ apdovanojimus įsteigė Kultūros ministerija. Laureatus išrenka Profesionaliojo scenos meno vertinimo komisija, kurią šiuo metu sudaro įvairių scenos meno krypčių, patirčių, amžiaus grupių, gyvenantys ne vien sostinėje, ekspertai: teatrologė D. Dementavičiūtė-Stankuvienė, dailėtyrininkė Raimonda Bitinaitė-Širvinskienė, muzikologė Eglė Gudžinskaitė, choreografė Lina Navardauskienė, teatrologė Goda Dapšytė, šokio kritikas ir baletmeisteris Petras Skirmantas, kompozitorius Mindaugas Urbaitis, teatrologė Elona Bajorinienė, režisierius Gytis Padegimas.

Ketvirtus metus per „Auksinių scenos kryžių“ ceremoniją „Populiariausią dramos autorių“ skelbs ir Lietuvos autorius vienijanti asociacija LATGA.

Šių metų „Auksinių scenos kryžių“ kūrybinėje komandoje – režisierius Dalius Abaris ir dramaturgas Mindaugas Nastaravičius. Vakaro kūrėjai pasakojo, kad esminis renginio motyvas – šviesa ir tamsa, atveriančios arba paslepiančios visa, kas vyksta scenoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nuomonė

Tai dugno žmonės. Nuo seno iš kokio juokongesnio baudžiauninko darydavo Zelenskio tipo klouną. Ypač smagiai juokdavosi iš Zelenskio tipo neūžaugų su moters krūtimis. Naktimis juos atiduodavo į tvartą. Kartais su pigiu mėšlinu vežimu nuvažiavo į bažnytkaimio turgų, kad ir kiti galėtų juoktis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS