Klaipėdos koncertų salės parke eksperimentai suvienijo skirtingų žanrų atlikėjus | kl.lt

KLAIPĖDOS KONCERTŲ SALĖS PARKE EKSPERIMENTAI SUVIENIJO SKIRTINGŲ ŽANRŲ ATLIKĖJUS

  • 0

Klaipėdos koncertų salės rengiamo Vasaros koncertų ciklo pabaigą žymės styginių tembru praturtintas šiuolaikinis džiazas ir eksperimentinė muzika. „Sheep Effect“ (Simonas Šipavičius), meistriškai valdantis saksofoną ir elektroniką, kartu muzikuos su didžiulę patirtį sukaupusiu styginių kvartetu „Chordos“. Koncertas parko estradoje šalia Klaipėdos koncertų salės vyks rugpjūčio 3 d. 19.30 val.

Su „Sheep Effect“ pseudonimu

S. Šipavičius gimė Kretingoje, mokėsi Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (Petro Vyšniausko saksofono klasėje). Jis yra gerai pažįstamas džiazo ir alternatyviosios muzikos gerbėjams: saksofonininkas, be solo projekto „Sheep Effect“, yra grupių „Sheep Got Waxed“, „Baroque Contempo“ ir „Vilnius Jazz Ensemble“ narys, bendradarbiauja su akademinės ir populiariosios muzikos kūrėjais, pasirodo Lietuvos, Europos ir Azijos scenose.

Saksofonininkas kuria garsinį pasaulį, įkvėptą džiazo, eksperimentinės ir elektroninės šokių muzikos. 2019 m., pasislėpęs po „Sheep Effect“ pseudonimu, jis išleido debiutinį albumą „Saxual Harassment“, kuriame „kankinamą“ saksofoną Simonas „įvilko“ į elektroniką, kurioje yra ir drum’n’basso, ir techno, ir minimal, ir net IDM apraiškų: tai skirta džiazas klubams ir vakarėliams. Gyvo pasirodymo metu saksofono melodiniai vingiai keliauja per garso efektų įrangą ir patenka į įrašymo programą. Susluoksniavęs garsus, Simonas gyvai groja nebe instrumentu, o įrašytomis muzikinėmis mintimis.

Styginių kvartetas „Chordos“

Styginių kvartetas „Chordos“ pernai šventė 25-metį. Per visą gyvavimo laikotarpį jis liko ištikimas pagrindinei savo misijai – naujausią lietuvių muziką pristatyti užsienyje ir Lietuvos publiką supažindinti tiek su mūsų šalies, tiek su pasaulyje pripažintų XX–XXI a. kompozitorių kūriniais. Šis kvartetas pirmasis Lietuvoje atliko žinomų šiuolaikinių kompozitorių M. Feldmano, G. Ligeti, G. Crumbo, T. Riley’io, S. Reicho, G. Bryarso ir kitų kūrinius styginių kvartetui. Per ketvirtį amžiaus „Chordos“ tapo kokybės ženklu šiuolaikinės muzikos scenoje ir kartu – laisvės bei įkvėpimo šaltiniu daugybei kompozitorių ir klausytojų.

Styginių kvartetas „Chordos“. „Chordos“ archyvo nuotr.

Nors „Chordos“ koncertines programas sudaro išskirtinai šiuolaikinės muzikos repertuaras, tačiau jis pasižymi stilių, žanrų, temų ir koncepcijų įvairove. Kvartetas dažnai dalyvauja netradiciniuose ir inovatyviuose projektuose – nuo bendrų kūrybinių koloboracijų su chorais iki koncertų su Lietuvos populiariosios scenos ar džiazo žvaigždėmis. Kvartetas nuolat kviečiamas koncertuoti Lietuvoje rengiamuose šiuolaikinės muzikos festivaliuose ir kituose renginiuose. Lietuvių muziką jis pristato užsienio festivaliuose ir koncertiniuose turuose.

Kvartete šiuo metu groja Ieva Sipaitytė (I smuikas), Vaida Paukštienė (II smuikas), Robertas Bliškevičius (altas) ir Arnas Kmieliauskas (violončelė).

Žada potyrių įvairovę

„Chordos“ kvartetui, sukaupusiam tikrai didelę muzikavimo patirtį šiuolaikinės muzikos srityje, ne kartą pavyko sugriauti nusistovėjusį klasikinį kvarteto įvaizdį. Aktyviai siekdamas dalyvauti šiandienos kultūros procesuose, „Chordos“ šįkart į Klaipėdą atvyks kartu su efektingai šiuolaikinį džiazą ir eksperimentinę muziką jungiančiu saksofonininku S. Šipavičiumi, kuris kaip kūrėjas dar žinomas „Sheep Effect“ pseudonimu.

Jų pasirodymas bus tarsi atsipalaidavimo sesija chaotiškuose garsų epizoduose, kurie susipins su minimalistiniais ritmais ir melodijomis. Bus atliekami kūriniai iš „Sheep Effect“ albumų, taip pat kelios naujos, dar negirdėtos kompozicijos.

Programa žada potyrių įvairovę: nuo minimalizmo iki chaoso, nuo šilto styginių tembro iki šokių muzikos ritmų.

GALERIJA

  • Styginių kvartetas „Chordos“.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS