Nidoje – aviacijos šventė | kl.lt

NIDOJE – AVIACIJOS ŠVENTĖ

Jau rugsėjo 8-ąją Kuršių nerijoje prasidės tris dienas truksianti aviacijos šventė, skirta Nidos sklandymo mokyklos bei S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą 90-mečiams. Viešosios įstaigos „Nidos oro parkas“ vadovo Broniaus Zaronskio teigimu, laukiama per pusės šimto lėktuvų, tad žiūrovai turės galimybę pasigėrėti parodomaisiais skrydžiais.

Taip jau sutapo, kad buvusiai Nidos sklandymo mokyklai ir legendiniam skrydžiui per Atlantą sukanka po 90 metų.

Ta proga Nidoje bus surengtos Sklandymo mokyklos technikos bei Lietuvos aviacijos muziejaus parodos.

Vyks Nidos sklandymo mokyklos jubiliejui skirta konferencija, bus demonstruojamas filmas „Skrydis per Atlantą“, organizuojami apžvalginiai skrydžiai, surengta dviejų dalių aviacinė programa, koncertuos Neringos meno mokyklos auklėtiniai.

„Šventė vyks net tris dienas, nes datos – neeilinės, du dideli jubiliejai. Būtina paminėti trankiai. Planuojame, kad bus pora šimtų dalyvių, o lėktuvų – per penkiasdešimt. Panašu, kad orų prognozės mums labai palankios, žadami išskirtinai geri orai savaitgaliui“, – džiaugėsi renginio organizatorius B. Zaronskis.

Aviacijos šventės Nidoje organizuojamos jau ketvirtus metus iš eilės.

Šiųmetė šventė išskirtinė, nes Nidos sklandymo mokykla – vienintelė ir seniausia Lietuvoje.

Lygiai prieš 90 metų, 1933 m. rugsėjo 3-iąją, Nidos sklandymo mokykla buvo oficialiai atidaryta.

Po dešimties dienų, pučiant rytų vėjui, Bronius Oškinis sklandytuvu T-1 įvykdė C piloto normatyvus, jis tapo pirmuoju šį piloto vardą įgijusiu Lietuvoje.

Lietuviai pilotai čia sklandyti mokėsi iki 1939-ųjų, kol kraštą perėmė Vokietija.

„Viskas ir prasidėjo nuo šios Sklandymo mokyklos. Čia sklandytojai, gavę A, B arba C piloto klasės licenciją, jau galėdavo stoti mokytis toliau, į Karo mokyklą. Tai buvo pirmas laiptelis į profesionalią aviaciją“, – pabrėžė B. Zaronskis, kuris pats su aviacija susijęs jau 50 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

sekantis žingsnis :

keturračių lenktynės mirusiose kopose. Prikels iš mirusių ne tik kopas ...

Klaipėdietis

Nidos valdžia užsimanė pasipiningauti Žiūrovai tai neatskris, turės susimokėti ir ekologinį ,ir įvažiavimo ,ir pagalvės mokesčius.

kaip faina,

šiaip tai, tais puikiais laikais, Nidoje buvo tyliai sklendžiančių sklandytuvų sklandymo mokykla, bet ne birbiančių ir dūmaias spjaudančių lėktuvų festivalių vieta. Nors šiais keistais LGBT laikais, gal ir gerai į Kuršių Nerijos Nacionalinį parką atburgzti su 50 lėktuvų ir virš draustinių, ir rezervatų gerai pagriaudėti, ir padūmyti, įvaryti nuomarį paukšteliams ir žvėreliams ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS