Parodoje „Sapnų geometrija“ kiekvienam paveikslui – po eilėraštį | kl.lt

PARODOJE „SAPNŲ GEOMETRIJA“ KIEKVIENAM PAVEIKSLUI – PO EILĖRAŠTĮ

  • 0

Šį penktadienį 16 val. artėjančių Velykų proga Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje Klaipėdoje (Didžioji Vandens g. 2) bus atidaryta dailininkės, liaudies meno kūrėjos Jolantos Gegelevičiūtės naujausių tapybos darbų paroda „Sapnų geometrija“.

Dalyvaus autorė ir jos kūrybą pristatysianti dailėtyrininkė Deima Žuklytė-Gasperaitienė. Parodos atidaryme-kūrybos vakare skambės menininkės eilės, sukurtos specialiai kiekvienam paveikslui, bus galima įsigyti J.Gegelevičiūtės knygą „Geometrija“.

J.Gegelevičiūtė – šiuo metu Vilniuje gyvenanti menininkė, gimusi 1966 m. Lukštinių kaime Rokiškio rajone. 1984–1989 m. studijavo Valstybiniame dailės institute (dabar Vilniaus dailės akademija). 1989–1992 m. Lietuvos kultūros fondo įmonėje ,,Krėva” dirbo dailininke, kūrė tautinių drabužių projektus. Šiuo metu dirba dizaino srityje. Aktyviai užsiima kūrybine veikla, o nuo 2008 m. tapo Lietuvos dailininkų sąjungos grafikų sekcijos nare, jai suteiktas meno kūrėjos statusas. Yra surengusi personalines parodas šv. Jonų gatvės galerijoje ir galerijoje „Kairė – Dešinė“ Vilniuje, dvi parodas Rokiškio krašto muziejuje, nuolat dalyvauja jungtinėse parodose.

Visai dailininkės kūrybai būdingas lietuvių liaudies ornamentų leitmotyvas, įvairiose medijose perteikiamas skirtingais pavidalais. „Ilgai dirbusi pastelės ir skaitmeninės grafikos technikomis, J.Gegelevičiūtė perėjo prie aliejinės tapybos. Vis dėlto tapyboje darbų motyvai nepasikeitė, – pastebėjo dailėtyrininkė D.Žuklytė-Gasperaitienė. – Tai išsilieję peizažai, dažnai praradę konkrečias, tikslias linijas, bet turintys gamtinį koloritą. Kartais J.Gegelevičiūtės peizažai visiškai abstraktūs, jungiami su lietuvių liaudies ornamentika ar konstruojami naudojantis ataudų ir metmenų kryžiavimosi konstrukcija. Kitais atvejais jie fiksuoja gamtos nuotaiką, tvyrančią šaltą žiemą, lietingą vasarą ar audringą dieną prie jūros. Švelnūs peizažai ar abstraktus spalvų šėlsmas papildomi geometrinėmis formomis, vis išnyrančiomis šalia gamtos pavidalų. Griežtos linijos ir minkštas tapybiškumas darniai kontrastuoja ir kartu atrodo kaip šiurkštus ir netobulas žmogaus bandymas suklasifikuoti visą mus supantį aplinkinį pasaulį. Vis dėlto pasaulis nesileidžia taip lengvai suprantamas, tad belieka bandyti jį užčiuopti, ieškant tūkstančio atspalvių kasdienybėje ir tai perteikiant ant drobės, taip pat surasti jiems derantį žodžių žaismą. Tad parodoje greta tapybos darbų J.Gegelevičiūtė pristato ir savo eilėraščius, sukurtus specialiai kiekvienam paveikslui. Eilės papildo tapybos darbus, o šie suteikia erdvės skrieti minčiai. Atskirai reikia paminėti autorinę J.Gegelevičiūtės knygą „Geometrija“. Tai nėra parodos katalogas, nors aprėpia daugumą eksponuojamų kūrinių. Tai atskiras meno kūrinys – albumas, kurį sudaro ne tik tapyba, bet ir skaitmeninės grafikos darbai. Vaizdai derinami su poezija, knyga išraiškingai apipavidalinta, todėl ją vartyti ir skaityti – tikras malonumas.“

Paroda veiks iki birželio 2 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS