R. Petrovo tapybos parodoje Baroti galerijoje – dekonstruoti architektūriniai peizažai | kl.lt

R. PETROVO TAPYBOS PARODOJE BAROTI GALERIJOJE – DEKONSTRUOTI ARCHITEKTŪRINIAI PEIZAŽAI

  • 0

Klaipėdos apskrities dailininkų sąjungos Baroti galerijoje šį penktadienį 18 val. bus atidaryta jaunosios kartos menininko, klaipėdiečio tapytojo Rodiono Petrovo kūrinių paroda. Joje bus pristatyta Lietuvoje retai rodoma jo tapybos darbų serija „Sąmyšis“ / „Blend“. Ekspoziciją papildys ir keli videodarbai.

Paskutinį kartą klaipėdietis menininkas savo kūrybą gimtajame mieste pristatė 2021 m. gruodį. Per beveik dvejų metų laikotarpį R. Petrovas aktyviai dalyvavo parodose užsienyje, surengė kelias personalines parodas, viena jų vyko 2022 m. galerijoje „Titanikas“ Vilniuje.

Nauji Rodiono kūriniai – tarsi prisiminimų koliažas. Šiame kūrinių cikle įprastai stipria realistine maniera nutapytų vaizdų dominavimą pakeitė abstraktūs, ekspresyvūs, dekonstruoti potėpiai, vos pastebimos lesiruotės, atsirado naujų, tapytojo kūriniams iki šiol nebūdingų spalvų. Tapybos darbuose užfiksuojamas momentas, kai, stengiantis atgaminti prisiminimus, sąmonėje susikuria vaizdų sąmyšis, o mintys ir patyrimai sluoksniuojasi vienas ant kito, taip sukurdami minčių ir prisiminimų paveikslą.

Savo kūriniuose autorius pasitelkia architektūrinį peizažą kaip kultūrinį ir istorinį kodą. Miestas – tai dirbtinė, skirtingus pavidalus ir formas skirtingais laikais įgaunanti žmonių sukurta sistema. Atpažįstamos urbanistinės scenos ir įprasti socialiniai juose matomų figūrų veiksmai sukuria kasdienės rutinos iliuziją. Į kaleidoskopinį paveikslą sujungtos istorinių ir šiuolaikinių pastatų detalės tampa nauja realybe, keliančia atminties ir laiko suvokimo, tapatybės ir globalizacijos klausimus.

Asmeninio archyvo nuotr.

Dekonstruoti architektūriniai peizažai susiję su mūsų realiais ir skaitmeniniais vaizdais perkrauta patirtimi. Dinamiškam peizažui susiliejant su intensyvaus judėjimo scenomis, informacijos ir vaizdų perteklius tampa groteskišku bandymu priimti tai kaip duotybę.

R. Petrovas (gim. 1985 m. Klaipėdoje) įgijo Vilniaus dailės akademijos dailės magistro laipsnį. Nuo 2005 m. dalyvauja jungtinėse parodose Europoje ir už jos ribų. Dailininko kūryba pristatoma ekspozicinėse erdvėse Lietuvoje (Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras, Baroti galerija Klaipėdoje, galerija „Titanikas“ Vilniuje ir kt.) ir užsienyje (galerija „Leger“ Švedijoje, „Nord Art“, Erfurto muziejus „Anger“ Vokietijoje ir kt.), taip pat tarptautinėse meno mugėse („ArtVilnius“ Lietuvoje, „Positions“, „Art Karlsruhe“ Vokietijoje). R. Petrovas surengė 15 personalinių parodų Lietuvoje, Švedijoje, Vokietijoje, jo darbų yra privačiose kolekcijose Lietuvoje ir Europoje. Menininkas tris kartus buvo Jaunojo tapytojo prizo finalininkas, laimėjo Jaunųjų Europos kūrėjų bienalės žiūrovų prizą.

Paroda Baroti galerijoje Klaipėdoje (Didžioji Vandens g. 2) veiks iki lapkričio 15 d.

GALERIJA

  • R. Petrovo tapybos parodoje Baroti galerijoje – dekonstruoti architektūriniai peizažai
  • R. Petrovo tapybos parodoje Baroti galerijoje – dekonstruoti architektūriniai peizažai
  • R. Petrovo tapybos parodoje Baroti galerijoje – dekonstruoti architektūriniai peizažai
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS