Šilutės muziejaus istorija sugulė į knygą | kl.lt

ŠILUTĖS MUZIEJAUS ISTORIJA SUGULĖ Į KNYGĄ

  • 0

Ar žinote, kad valstybinio Šilutės dvaro nuomos sutartyje XVIII a. buvo nurodyta, jog kiekvienas valstietis yra įpareigotas žiemą valsčiaus valdytojui pristatyti vežimą malkų? Malkų reikėdavo vežti ne tik dvarui, bet ir alaus darykloms bei degtinės varykloms. Tai ištrauka iš naujausios reprezentacinės knygos apie Šilutės Hugo Šojaus dvarą bei jame įsikūrusį muziejų.

Knyga – plačiai auditorijai

Gruodžio pradžioje pasirodžiusi knyga „Šilutės muziejus, dvaras, parkas – verta atrasti“ – pirmasis tokios didelės apimties leidinys apie unikalią Pamario krašto vietovę. Knygoje pasakojama apie dvare įsikūrusį muziejų ir jo ekspozicijas: dvaro istoriją, išlikusius ir išnykusius komplekso pastatus, dvasinio kultūros centro „Eglutė“ veiklą, minimi ir kiti padaliniai Švėkšnoje, Žemaičių Naumiestyje, Macikuose. Trečiasis knygos skyrius skiriamas dvaro parkui bei jo įkūrimo istorijai, augalams, želdiniams, medžiams ir mažosios architektūros elementams.

Knygoje medžiaga pateikiama remiantis muziejaus archyvais, straipsniais įvairiuose leidiniuose, specialiai parašytu tekstu apie dvaro parką.

Kaip pasakojo Šilutės Hugo Šojaus muziejaus Muziejinių tyrimų skyriaus vedėja ir knygos sudarytoja Asta Bartkevičiūtė, lankytojai dažnai teiraudavosi, kur galėtų rasti daugiau informacijos apie šią unikalią vietą. Iki šiol apie šį kultūrinį objektą – Šilutės muziejų, jo padalinius ir įdomiausius eksponatus – buvo išleista tik keletas nedidelių brošiūrų.

Knygos viršelis. Partnerių nuotr.

Kas bendro tarp Šilutės ir Egipto?

Šilutės muziejus turi kuo didžiuotis – čia eksponuojami III–II tūkst. prieš Kristų akmeniniai kirvukai, bylojantys apie šių kraštų civilizaciją. Tuo pat metu Egipte buvo statoma Cheopso piramidė. Žinoma, kad ir pati Šojų šeima lankėsi Egipte, tad ušebtas, dievo Amono statulėlė, egiptietiški staliukai, vėduoklės ir kita praturtina kelionių ekspoziciją. Šilutėje galima pamatyti ir gana retus Lietuvoje eksponatus – II amžiaus romėniškas monetas, kurios greičiausiai atkeliavo prekybiniu keliu ir buvo naudojamos kaip papuošalai, nes apie tai byloja pragręžtos skylutės.

Muziejuje galima apžiūrėti etnografinę ekspoziciją, kuriai pradžią davė pats dvarininkas H. Šojus. Vienas įdomesnių eksponatų – XIX amžiaus mergvakario sietynai, atitinkantys aukštaičių šiaudinį sodą, tik šiame krašte jie buvo drožinėti, mediniai, turintys net mitologinių elementų.

Šiemet H. Šojaus muziejuje baigtas didelis atnaujinimo projektas, tad ekspozicijos papildytos kompiuteriniais terminalais, padedančiais geriau įsijausti į praeities įvykius. Didžiuliame ekrane galima pamatyti apie tūkstantį nuotraukų, pasakojančių Šilutės istoriją.

Spaustuvės dažais dar kvepianti knyga – gerokai storesnė bei solidesnė, pagal savo pobūdį skirta platesniam skaitytojų ratui. Joje taip pat pateikiama dabarties ir praeities nuotraukų. 1,3 tūkst. tiražu išleista knyga apie Šilutės muziejų, dvarą ir parką leidžiama laimėjus Kultūros paveldo departamento projektą ir gavus Šilutės rajono savivaldybės finansavimą. Knygos pristatymas numatytas 2024 m. sausio 15 d.

GALERIJA

  • Knygos viršelis.
  • Šilutės dvaras iš paukščio skrydžio.
  • Restauruojamas dvaras. 2001 m.
  • Miestiečio buities ekspozicijos fragmentas.
  • Kaltinis sietynas iš H. Šojaus kolekcijos.
  • Freskų salės puošybos detalė.
Partnerių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS