Klaipėdos abiturientai renkasi kolegijas | kl.lt

KLAIPĖDOS ABITURIENTAI RENKASI KOLEGIJAS

Daugelio laikytų egzaminų rezultatų dar nesulaukę abiturientai suskubo teikti prašymus studijuoti universitetuose ir kolegijose. Prašymus studijuoti jau pateikė beveik tūkstantis mokyklą bebaigiančių Klaipėdos regiono abiturientų. Daugiausia norinčiųjų mokytis pritraukė uostamiesčio kolegijos.

Prašo priimti studijuoti

Nuo birželio pradžios Klaipėdos abiturientai jau gali teikti prašymus studijuoti pasirinktose aukštosiose mokyklose.
Visi šiais metais baigusieji mokyklą prašymus studijuoti teikia internetu, prisijungę prie Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) tinklalapyje esančios informacinės sistemos.

"Šiuo metu sistemoje užregistruoti 802 stojančiųjų prašymai iš Klaipėdos regiono", – informavo LAMA BPO atstovė Aldona Steponavičiūtė.

Tiems, kurie mokyklą baigė vėliau nei 2010 metais, jokių papildomų veiksmų atlikti nereikia, duomenys apie išlaikytus egzaminus į sistemą perduodami automatiškai.

Reikės įvesti duomenis

"Nuo birželio 2 dienos iki liepos 21-osios 17 val. stojantieji, įgiję vidurinį išsilavinimą 2010 metais ir vėliau, brandos atestatų duomenis turi įkelti patys į LAMA BPO informacinę sistemą iš valstybinių duomenų bazių, skiltyje "Atestatas ir pažymos" paspausdami mygtuką "Įkelti/atnaujinti", kai jau turės išduotą brandos atestatą", – dėstė pašnekovė.

Kai kuriems vien užsiregistruoti informacinėje sistemoje bei ten įkelti reikiamus duomenis nepakanka.
Tiems, kurie vidurinį išsilavinimą įgijo 2009 metais ar dar anksčiau, arba tai padarė užsienyje, arba įgijo tarptautinio bakalauro diplomą, arba yra išlaikę tarptautinį užsienio kalbos egzaminą ir pageidauja, kad šio įvertinimas būtų priskaičiuojamas prie bendro konkursinio balo, arba stoja į sporto ir sporto pedagogikos programas ir turi sportinių pasiekimų bei pageidauja, kad įvertinimai būtų įtraukti skaičiuojant bendrą konkursinį balą, turi apsilankyti artimiausiame LAMA BPO padalinyje ir pateikti įrodančius dokumentus.

Uostamiestyje veikia vienas LAMA BPO padalinys. Jis įsikūręs Klaipėdos universitete – Herkaus Manto g. 84.

"Tai gali padaryti ir stojančiojo įgaliotas asmuo – jam reikalingas raštiškas stojančiojo įgaliojimas. Notaro patvirtinimo nereikia", – aiškino pašnekovė.

Du priėmimo etapai

Palyginti su praėjusiais metais, informacinė sistema nebuvo atnaujinta, tačiau pačioje priėmimo eigoje naujovių esama.

A.Steponavičiūtė pabrėžė, kad šiemet pagrindinis priėmimas jau neskaidomas į etapus.
Bendrąjį priėmimą sudarys pagrindinis ir papildomas priėmimai. Pagrindinis priėmimas tęsis iki liepos 25 dienos, o papildomas prasidės rugpjūčio 1-ąją ir truks penkias dienas.

Pašnekovės teigimu, siekiant sudaryti palankias stojimo į valstybės finansuojamas vietas sąlygas išeiviams ir lietuvių kilmės užsieniečiams, kurie išsilavinimą užsienio institucijose liudijančius dokumentus gauna jau pasibaigus bendrajam priėmimui į Lietuvos aukštąsias mokyklas, LAMA BPO įpusėjus rugpjūčiui organizuos papildomą priėmimą į tas studijų programas, kur dar yra likusių laisvų vietų.

Populiariausia – kolegija

Moksleiviai prašymus studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose teikia jau daugiau nei dvi savaites.
Šiuo metu pradeda aiškėti, kurios uostamiestyje veikiančios aukštosios mokyklos yra populiariausios.

Nors rezultatai dar gali keistis, šiuo metu jau aiškėja, kad labiausiai moksleivius domina Klaipėdos valstybinės kolegijos studijų programos, o mažiausiai – LCC tarptautinio universiteto. Šiame kol kas užregistruota tik 20 pageidavimų į visas siūlomas specialybes.
Antrasis pagal populiarumą šiuo metu yra Klaipėdos universitetas.

Čia užregistruota 2270 pageidavimų į įvairias siūlomas studijų programas, nuo Klaipėdos valstybinės kolegijos universitetas atsilieka 31 pageidavimu.

Trečioje uostamiesčio aukštųjų mokyklų populiarumo vietoje galima įrašyti Socialinių mokslų kolegiją. Čia pageidavimų studijuoti užregistruota 1129.

Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje abiturientai pateikė 579 prašymus studijuoti, o Lietuvos verslo kolegijoje – 258.

Pagrindinio priėmimo metu stojantysis į prašymą studijuoti gali įtraukti iki 12 pageidaujamų programų.
Prašymą pateikti ir jį koreguoti galima iki liepos 21 dienos 17 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS