Ar paukščiai pranašauja badą? | kl.lt

AR PAUKŠČIAI PRANAŠAUJA BADĄ?

Ne vienas savaitgalį sode dirbęs daržininkas rado išmėtytų ant žemės paukščių kiaušinių. Žmonės kėlė įvairias versijas – esą kiaušiniai sušalo šaltomis naktimis, todėl sparnuočiai ir išmėtė. Būta ir tokių versijų, esą paukščiai nujaučia, kad bus prasti metai, negalės išmaitinti visos vados, tad atsikrato kiaušiniais.

Daugiausiai žmonės minėjo radę varnėnų kiaušinių.

Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys tikino, kad neverta tikėti liaudies prietarais.

„Koks badas? Vadinasi, jau tūkstantį metų badas tęsiasi. Kiekvieną pavasarį tai nutinka. Ne patys paukščiai meta savo kiaušinius, o konkurentai“, – paaiškino ornitologas.

Internete žmonės svaičiojo, kad esą varnėnų kiaušinius išmeta ir šarkos.

Vadinasi, jau tūkstantį metų badas tęsiasi.

„Kokia šarka turi būti, kad į inkilą įlįstų? Varnėno patelė, padėjusi kiaušinius, iš karto nepuola perėti. Ji visą dieną gali nelįsti į inkilą. O kiaušinių niekas nesaugo. Atskrenda konkurentų pora ir išmeta kiaušinius. Varnėnų pora nori, kad tik jos vaikai išgyventų. Svetimų genų jiems nereikia“, – paaiškino V. Jusys.

Senovės lietuviai turėjo įvairiausių prietarų, bylojančių apie neva gresiantį badą. Prastus orus ir badmetį prognozuodavo iš įvairiausių reiškinių, padedančių nuspėti orus.

„Lietuviai visko prisigalvoja. Juk sakydavo, kad gegutė niekur neiškrenta, o rudenį vanagu virsta, kad nereikėtų išskristi“, – juokėsi V. Jusys.

Ventės rage V. Jusys kukuojančią gegutę girdėjo vakar.

„Kai kas jau prieš dešimt dienų matė gegutę“, – tikino gamtininkas.

Vytautas Jusys. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Paklaustas, ar vis dėlto gali būti, kad varnėnų kiaušiniai tiesiog sušalo, todėl tėvai jais atsikratė, V. Jusys patikino, kad šalnos būna tik žemės paviršiuje, inkilams jos nebaisios.

„Paukščiai nežino, ar kiaušinyje yra gyvybė, ar ne. Jaunikliai jau būna užaugę, o blogi kiaušiniai dar lieka lizde“, – teigė V. Jusys.

Jis pyksta, kai neišmanėliai feisbuke komentuoja gamtos reiškinius nieko apie juos neišmanydami.

„Kiekvienais metais vis tas pats. Viskas kartojasi. Gegužės viduryje arba antroje jos pusėje visi komentuos aptiktus kiaušinių lukštus. Jei kiaušinio lukšte skylė bus šone, vadinasi, kažkas kiaušinį suvalgė. Jei kiaušinis gražiai perpus skilęs, reiškia, jauniklis išsiritęs, o tėvai lukštus išmetė“, – aiškino V. Jusys.

V. Jusys reziumavo – aptikus išmestą varnėno kiaušinį, reikia dairytis konkurentų poros, o ne apie badą galvoti.

„Pas mus varnėnai mėgsta serenčių, saulučių žiedus nuskinti. Pasirodo, patinas gėlių patelei į lizdą neša“, – apie paukščių gyvenimo keistenybes pasakojo ornitologas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Deja - taip!

Lygiai taip is lizdu jauniklius meto gandrai. Patys,o ne "konkurentai". Beje,tiek pernai,tiek siemet,varnenu po inkilus po 3 ar net 4. Vadinasi,ispeneti pauksciuks dviems persunku! Juolab,kad pernai net nebuvo antros varnenu vados. Gamta - protingesne uz visus sexpiartus!

Alibaba

Tai gerai, kad užvakar apiplėšėme uždaromą remontui Akropolio Maximą. Dabar mums jokie badmečiai nebaisūs.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS