Atsirado pinigų želdiniams | kl.lt

ATSIRADO PINIGŲ ŽELDINIAMS

Miesto želdinių atsodinimo sąskaita šiemet netikėtai pasipildė solidžia suma. Vietoj planuotų 10 tūkst. gauta 190 tūkst. litų. Tai – statybininkų kompensacija už Klaipėdoje iškirstus medžius. Tačiau neretu atveju už želdinių pašalinimą kirtėjams jokio atlygio miestui mokėti nereikia.

Miesto želdinių atsodinimo sąskaita šiemet netikėtai pasipildė solidžia suma. Vietoj planuotų 10 tūkst. gauta 190 tūkst. litų. Tai – statybininkų kompensacija už Klaipėdoje iškirstus medžius. Tačiau neretu atveju už želdinių pašalinimą kirtėjams jokio atlygio miestui mokėti nereikia.

Kompensavo už iškirstus

Mieste kasmet planuojama iškirsti dalį sutrūnijusių medžių. Už jų nukirtimą yra mokami pinigai į miesto biudžetą. Jie – tai kompensacija už želdinių atkuriamąją vertę. Šios lėšos pervedamos į specialią sąskaitą ir naudojamos tik naujiems želdiniams  mieste sodinti.
Per pirmąjį šių metų ketvirtį šiam tikslui jau yra sumokėta 190 tūkst. litų vietoj planuotų 10 tūkst.

Klaipėdos savivaldybės aplinkos kokybės skyriaus vedėja Daiva Berankienė teigė, kad tai – vėluojančios lėšos iš praėjusių metų.

"Tuos pinigus pervedė tik šiais metais sausį už naujo policijos komisariato statybos metu iškirstus medžius. Jų vertė buvo beveik trečdalis milijono litų. Dalį želdinių rangovai įsipareigojo atsodinti, o už kitą dalį į miesto biudžetą pervedė pinigus", – pasakojo D.Berankienė.

Atsodinti reikia ne visada

Teigiama, kad kiekvienąkart išduodant leidimą medžiams kirsti, numatoma, kiek vietoj jų turi būti atsodinta naujų želdinių.

"Tik vietoj pašalintų ant požeminių elektros tinklų ar labai arti pastatų augusių medžių naujų atsodinti nereikia. Nereikia atsodinti naujų sodinukų vietoj vėjovartų, supuvusių medžių. Kiekvienas atvejis skirtingas", – aiškino D.Berankienė.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus duomenimis, uostamiestyje šiemet nugenėta 918 medžių, šiuo metu vyksta naujų sodinimas, planuojama pasodinti iki 120 medelių.

Iškirstus medžius reikia atsodinti per metus ir dar trejus juos prižiūrėti.

Savivaldybės darbuotojai tikrina, kaip vykdomi šie įsipareigojimai. Buvo atvejis, kai pasodinti medžiai neprigijo pakelėje Šiaurės prospekte, todėl juos rangovai buvo priversti atsodinti dar kartą.

Tačiau didžiausia problema, pasak D.Berankienės, kad Klaipėdoje beveik nėra vietų, kur galima būtų atsodinti medžius, – beveik visas miestas išvagotas požeminėmis komunikacijomis.

Klaipėdiečiai nerimauja

Klaipėdiečių manymu, šiais metais mieste intensyviau yra kertami medžiai. Kasdien signalų dėl esą žaliųjų plotų naikinimo sulaukiama ir Aplinkos kokybės skyriuje.
Sunerimęs Kretingos gatvės gyventojas kreipėsi į D.Berankienę dėl prie šios gatvės 63 namo kertamų medžių. Klaipėdiečio įsitikinimu, jie buvo sveiki, todėl jis nesuprato, kodėl jie naikinami.

"Ten yra keli medžiai, kurie auga labai arti pastatų, trukdo namo renovacijai, o ir patys žmonės skundžiasi, kad užtamsina langus. Gyventojas pyko dėl dviejų supuvusių gluosnių. Į mus kreipėsi bendrijos vadovai ir paprašė nupjauti tuos medžius, nes renovuoja namą ir tvarko aplinką", – tikino D.Berankienė.

Vietoj tų iškirstų gluosnių esą bus pasodinti nauji. Pasak D.Berankienės, šiais metais mieste tikrai nekertami medžiai gausiau nei ankstesniais.

"Tiesiog žmonės dažniau dėl to skundžiasi ar reiškia savo nepasitenkinimą. Šiuo metu dujininkai, šilumininkai pjauna medžius, kurie auga ant tinklų. Ir klaipėdiečiai nuolatos skambina, skundžiasi. Juk dabar – pavasaris, todėl medžių kirtimo darbai intensyvesni", – tvirtino D.Berankienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

varna

rutu g. medis pasvires 45 laipsniu kampu , kasmet svirimas progresuoja .Lygiai pries menesi - kovo 17 buvo informuota savivaldybe.Deja viskas kas padaryta -pazymetas medis raudonu kryziuku .Tai toks savivaldybes poziuris i jusu pranesimus mieli miestieciai .

Gugis

Idomi pas juos buhalterija, oi idomi...

Klaipėdskas

Kažkas mėto pėdas ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS