Baltarusijos konsulatą Klaipėdoje uždarė tyliai: pozicija kainavo pareigas | kl.lt

BALTARUSIJOS KONSULATĄ KLAIPĖDOJE UŽDARĖ TYLIAI: POZICIJA KAINAVO PAREIGAS

Baltarusijos garbės konsulas Klaipėdoje Nikolajus Logvinas, neslėpęs savo pilietinės pozicijos dėl nesiliaujančio smurto Baltarusijoje, regis, jau neteko šių pareigų. Jam apie tai iki šiol oficialiai nepranešta, nors Lietuvos užsienio reikalų ministerijai dėl to nota iš Baltarusijos ambasados atsiųsta dar rugsėjo 22-ąją.

Išreiškė pilietinę poziciją

N. Logvinas, kuris yra ir Klaipėdos baltarusių bendruomenės "Krynica" vadovas, nepabūgo išsakyti savo pilietinės pozicijos dėl įvykių Baltarusijoje, net ir suprasdamas, kad jam tai gali kainuoti garbės konsulo pareigas.

Jau antrą mėnesį nesibaigiantys protestai Baltarusijoje, kai prieš taikius demonstrantus naudojamas nepagrįstas jėgos struktūrų smurtas, kelia nerimą Klaipėdos baltarusiams, kurių nemažai artimųjų gyvena istorinėje tėvynėje.

Maždaug prieš mėnesį N. Logvinas bendruomenės vardu išplatino viešą pareiškimą, kuriame buvo teigiama, kad "šiuo įtemptu metu jie neturi teisės likti tyliais pašaliniais stebėtojais" ir reiškė užuojautą "visoms nekaltoms aukoms, nukentėjusioms nuo netinkamo šalies teisėsaugos institucijų elgesio".

Ministerijai atsiuntė notą

Šis Baltarusijos garbės konsulo Klaipėdoje požiūris negalėjo likti nepastebėtas oficialių institucijų Minske, nes į šias pareigas asmenį tvirtina Baltarusijos užsienio reikalų ministerija.

Kadangi nepalaikau Baltarusijos valdžios vykdomos politikos, jie turbūt mano, kad neturiu moralinės teisės jai atstovauti.

"Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) rugsėjo 22 d. gavo Baltarusijos ambasados Vilniuje notą, kuria grąžinta garbės konsulo Klaipėdoje N. Logvino akreditacijos kortelė pasibaigus jo įgaliojimams. Daugiau oficialios informacijos šiuo klausimu ministerija neturi", – informavo URM atstovai.

Pats N. Logvinas teigė, kad oficialiai apie atšaukimą iš pareigų jis nėra informuotas, su juo iš Baltarusijos ambasados atstovų niekas nebuvo susisiekęs.

"Tiek garbės konsulų skyrimas, tiek ir jų atšaukimas iš pareigų yra Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos prerogatyva. Suprantu, ji jau priėmė sprendimą, informavo Lietuvos URM, bet man asmeniškai niekas nieko nepranešė. Tai supratau tik iš to, kad Baltarusijos ambasados interneto svetainėje prie grafos "Garbės konsulas" apie mane čia buvusi informacija yra ištrinta", – kalbėjo N. Logvinas.

Lentelė dingo, vėliava liko

Garbės konsulo pareigos yra visuomeninės, už tai algos konsulas negauna.

Baltarusijos garbės konsulatas Klaipėdoje buvo įsikūręs Naujojo Sodo g. 12 – glaudėsi čia veikiančios baltarusių–lietuvių kapitalo įmonės patalpose.

Ant šio pastato, beje, nebeliko lentelės, liudijančios apie Baltarusijos garbės konsulatą, kabo tik Baltarusijos valstybinė vėliava.

"Kadangi nepalaikau Baltarusijos valdžios vykdomos politikos, jie turbūt mano, kad neturiu moralinės teisės jai atstovauti. Gal ambasada paskirs kokį nors naują garbės konsulą. Tačiau Klaipėdoje tam reikalui baltarusių valdžiai lojalių žmonių, kurie sutiktų jai atstovauti, nepažįstu. Kol kas žmonės man vis tiek skambina, klausinėja dėl vizų, dėl kitų dalykų, konsultuoju juos pagal savo kompetenciją", – teigė N. Logvinas.

Aliaksandro Lukašenkos režimui tyliai nušalinus Baltarusijos garbės konsulą N. Logviną, šiuo metu Klaipėdoje dirba dar dešimt garbės konsulų, kurie atstovauja Estijai, Kazachstanui, Mauritanijai, Norvegijai, Prancūzijai, Rumunijai, Suomijai, Švedijai, Ukrainai ir Vokietijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Ra

Ar negalietumėt, gerbiamieji ,užsiimti savo šalies problemomis ? Juk turite jų sočiai ,nemanau jog atėjusi į jūsų namus ,ar namus galėčiau protestuoti dėl jūsų gyvenimo būdo ar tvarkos? Be to apie politinį skaidrumą aš aplamai susilaikyčiau komentuoti ,kadangi net žodžių trūksta ,aš nesu nuskenuo pusėje ,politiškai esu neutrali ,naivu manyti ,jog kažkas iš mūsų turime įtaką rinkimuose ,gal būt palikime visus ramybėje ir pradėkim ,nuo savo šalies ,nors iš pažiūros tikrai pastebėjau ,kad žmonės gyvena daug geriau ,bet kaip rašo Vanda Juknaitė ,kas pasidarė su mumis ,mūsų vaikais ir aplamai su moralė ir kultūra ,gal būt vertėtų susirūpinti savais reikalais ? Ir gerbiamieji kandidatai mums neįdomu su kuo kada jūs permiegojot ,ar kas daugiau pavogė ,jūs tik mums duokit gyventi ramiai negąsdindami ,leiskite dirbti nesmaugdamį mokesčiais ,leiskite ir valdykite taip ,kad mes nesleptumem akių iš gėdos ,būkite mūsų atstovai kuriais galėtumėm didžiuotis

jeigu lenkaiko nors pareikalautų,

aš iš "gali būti" pradžiai pareikalausiu piniginės, o vėliau žiūrėsiu ...

Gali būti:

Jeigu tik NATO sugalvotų pasitraukti iš Lietuvos, galimai lenkai pareikalautų Vilnius krašto o vokiečiai pareikalautų Klaipėdos ir Lietuvos pajūrio iki Kaliningrado..Tada rusai pareikalautų visko.. Tada totoriai, mongolai ir Erdoganas pareikalautu duoklės ir teritoriju iš Rusijos.. Nu žodžiu, ateityje VISUR BUS KINIEČIAI.:D:D:D)))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS