Dėl populiarumo – rizika | kl.lt

DĖL POPULIARUMO – RIZIKA

Sveiku protu nesuvokiamus dalykus vien dėl žiūrovų dėmesio darantis Laurynas, socialiniuose tinkluose žinomas kaip Laurynas Maybach, savo veikla tiesiog didžiuojasi. Šiuo metu internete jį seka tūkstančiai lietuvių, kurie su pasimėgavimu žiūri į tai, ko patys niekada neišdrįstų daryti.

Aliejų maukia buteliais

Iš užsienio atkeliavusia manija save filmuoti ir gyvai transliuoti internete masiškai užsikrečia ir lietuviai.

Norėdami patraukti žmonių dėmesį socialiniai veikėjai yra pasiryžę bet kam. Net ir patiems šlykščiausiems ir gyvybei pavojingiems savo sekėjų įnoriams.

Prabangaus automobilio vardu "Maybach" prisistatantis 26-erių Laurynas per pastaruosius kelis mėnesius vienu ypu įveikė 100 putpelių kiaušinių, dorojo kačių bei šunų maistą užsigerdamas pienu, išmaukė butelį alyvuogių aliejaus.

Ypač daug peržiūrų jis sulaukė suvalgęs pakuotę sviesto ir išgėręs 20 šviežių vištų kiaušinių.

Net ir porą valandų trunkančius Lauryno šou feisbuke vienu metu žiūri po keliasdešimt tūkstančių internautų. Vieni tam, kad pasijuoktų, kiti – iš smalsumo.

Pats Laurynas atvirai mėgaujasi savo virtualiais nuotykiais ir prisipažįsta jau seniai svajojęs apie tokį populiarumą.

Esą staiga užgriuvęs dėmesys jį pavertė kitu žmogumi.

"Pats pirmas mano "live'as" (tiesioginė transliacija – I.L.) nufilmuotas kovo 22-ąją. Seniai apie tai svajojau, seniai norėjau. Kai atsirado galimybių, įsigijau normalų telefoną ir išdrįsau. Iš pradžių labai jaudinausi. Pirmas blynas buvo prisvilęs", – neslėpė pašnekovas.

Pirmuosius kartus Lauryną Maybach stebėjo palyginti nedaug žmonių, tačiau sulig kiekvienu iššūkiu didėjo ir auditorija.

"Žiūrovus traukia mano "bajeriai", – neabejojo pašnekovas.

Prašo išgerti žiurkių nuodų

Kiekvienąkart sugalvoti naują užduotį nėra lengva. Vaikinas pasakojo, kad gerų idėjų mesteli jo žiūrovai, kurių fantazija – beribė.

"Ką pats norėjau, viską padariau. Dabar pildau žmonių norus. Sulaukiu ir keistų, ir juokingų, ir žiaurių pasiūlymų. Pavyzdžiui "Super Moment" klijais susitepti kojas ir užsimauti kojines, arba į nosį įtraukti prezervatyvą. Žiurkių nuodų irgi nenorėčiau valgyti", – atmetė jis.

Rimtų sveikatos sutrikimų dėl savo gyvenimo būdo jis kol kas neturi. Gal kiek prasčiau jautėsi išgėręs litrą aliejaus, skrandį graužė ir po sojos.

Socialinių tinklų veikėjas tikino, kad ši veikla jam nėra pagrindinis pragyvenimo šaltinis, veikiau hobis. Šiuo metu 26-erių jaunuolis gyvena iš pašalpos ir vienkartinių darbų statybose.

Užgriuvęs populiarumas, tikėtina, padės ne tik susirasti mėgstamą darbą, bet ir merginą, kurios Laurynas ieško jau penktus metus.

"Duok Dieve. Jau pradedu viltį prarasti", – tarstelėjo jis.

Vietoj alkoholio – soja

Iš pirmo žvilgsnio Laurynas atrodo savimi pasitikintis, drąsus jaunuolis. Tačiau toks jis buvo toli gražu ne visada.

"Šie "live'ai" dovanoja man tokį gyvenimą, apie kokį svajojau penkerius metus. Nesijausti vienišam, atstumtam ir niekam nereikalingam. Žmonės prašo nesustoti, sako, kad pakeliu jiems nuotaiką, įkvepiu. Sulaukiu ir kritikos. Būna, grasina, kad užmuš, į namus laužiasi", – atviravo jaunas vyras.

Ir pridūrė anksčiau gyvenęs nelabai pavyzdingai – nuolatinės girtuoklystės su draugais jam buvo kone kasdienybė.

"Vaikščiodavau girtas, kaip padugnė. Tada visi "knisdavo" protą, kiek aš galiu gerti. Dabar baigiau, nė lašo alkoholio, nė dūmo cigaretės. Tik sėdžiu namie ir gaminu video-. Ir vis tiek kažkam užkliūva. Juk sveikatai jokios žalos nedarau. Jau geriau sojos butelį išgerti, nei narkotikus vartoti", – įsitikinęs Laurynas.

Sūnaus veiklai nepritaria ir Lauryno tėvai. Mama įvairiais būdais bandė savo vaikui uždrausti filmuotis, bet jos pastangos nuėjo perniek.

"Man neįdomu. Žinau, kad jokios nusikalstamos veiklos nedarau, internetas yra prieinamas visiems, feisbuką galima susikurti nemokamai, filmuoti save nedraudžiama. Taigi įstatymų nepažeidinėju. Tik sėdžiu, valgau, gaminu, žvengiu, šneku su sekėjais. Kas čia blogo?" – klausė vaikinas.

Tiesa, tam tikrų institucijų priekaištų Laurynas galėtų sulaukti dėl šiurkščių rusiškų keiksmų. Tačiau, kaip pats sakė, ir jų stengiasi mažinti.

Tokių socialinių veikėjų, kaip Laurynas, Lietuvoje atsiranda vis daugiau.

Kai kurie žmonės tai darydami netgi neblogai uždirba iš reklamų.

Save įvairiausiose gyvenimiškose situacijose filmuojantys ir tuos vaizdus platinantys viešojoje erdvėje veikėjai vadinami "jutuberiais".

Šie entuziastai dėl populiarumo daro keisčiausius dalykus.

Štai prieš porą metų žaibiškai išplito moterų mada internete pasidalyti gimdymo vaizdo įrašu, pasaulį taip pat pašiurpino "prezervatyvų iššūkis".

Jo esmė – pokštininkai prezervatyvus pripildo vandeniu ir tiesiog numeta žmogui ant galvos.

Šiais metais prezervatyvus pasaulio paaugliai it išprotėję jau pradėjo įtraukinėti į nosį.

Pavojingos jaunuolių fantazijos privertė ne vieną jų atsidurti ligoninėje.

"Tuštybių tuštybė"

Psichologas Vytautas Čepas neslėpė, kad ir pats yra matęs dalį šių kvailysčių, kurios gali baigtis tragiškai.

"Tikriausiai labai stebėtis nereikėtų, nes kvailių ar priekvailių visais laikais buvo ir bus. Su jais mes susiduriame kiekvieną dieną. Kita vertus, technologijos atveria naujų galimybių, ir jaunas žmogus viską bando. Be to, yra tam tikros bjaurios mados, plintančios po pasaulį. Viena jų – išsidirbinėjantys "jutuberiai". Vienas kitam makiažą darantys užsieniečiai vyrai sulaukė net penkių milijonų peržiūrų. Vieną kartą mačiau valgant skalbimo kapsules. Tai pavojinga gyvybei. Tačiau tiek dėmesio sulaukęs žmogus pasijunta pasaulio piliečiu, jam tai – savotiškas gyvenimas būdas", – kalbėjo V.Čepas.

Pašnekovo manymu, jaunam ir savo vertybinių orientyrų dar neturinčiam žmogui toks populiarumas yra labai reikšmingas.

"Sako, "aš turiu 50 tūkstančių draugų", nors nė vieno jų nėra matęs. Man, kaip psichologui, paskutiniai plaukai nuo galvos krinta. Trys realūs draugai jau yra labai daug, o tūkstančiai internetinių bičiulių tėra paprasčiausia statistika. Man nesuprantamas Monikos Šalčiūtės fenomenas. Sakykite, ką ji gero yra padariusi? Tuštybių tuštybė", – kritikos negailėjo pašnekovas.

Tarsi savotiškas žaidimas

Visai gali būti, kad internetinio populiarumo bet kuria kaina siekia ir žmonės, turintys bendravimo sutrikimų, negalintys normaliai užmegzti santykių arba patiriantys "narcizo kompleksą".

"Bet kuriuo atveju, tai yra masinis reiškinys, įtraukiantis vis didesnę jaunuomenės dalį. Jiems tai savotiškas žaidimas, o pagavus azartui sunku sustoti. Įsivaizduokite, mane mėgsta Niujorke, Londone, aš – populiariausias žmogus pasaulyje, vos ne prezidentas", – ironizavo psichologas.

Esą visos mados yra laikinos ir anksčiau ar vėliau nuslops, todėl neverta manyti, kad šiandien populiarus reiškinys bus mėgstamas ir rytoj.

"Nusiritus vienai bangai, ateina kita. Sunku prognozuoti, ką koks veikėjas iš Pumpėnų vėl sugalvos ir paleis. Reikia taikytis, kad gyvename tokiame pasaulyje, kuris mums kartais sunkiai suvokiamas ar net pavojingas. Neužtvenksi upės bėgimo ir visą laiką "Suk, suk rateli" nedainuosi", – apibendrino V.Čepas.

GALERIJA

  • Šiurpu: prieš porą metų pasaulį apskriejęs „prezervatyvų iššūkis“ vėl tapo madingas. Dabar šį guminį maišelį jaunuoliai traukia į nosį.
  • Rekordas: beveik 12 tūkst. žmonių tiesiogiai stebėjo 100 putpelių kiaušinių geriantį Lauryną Maybach. Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Brock Lesnar

Followinkit maybach420

Irena Irena.

Pritariu psichologui-neužtvenksi upės bėgimui.

Smith

zmogelis taigi neturi ka veikti !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS