Dėl sukirmijusių grybų – nusivylimas | kl.lt

DĖL SUKIRMIJUSIŲ GRYBŲ – NUSIVYLIMAS

Grybautojams šiųmetis sezonas pažėrė nemalonių staigmenų. Rinkėjai skaudančia širdimi išmeta pilnus krepšius sukirmijusių miško gėrybių. Specialistų teigimu, grybai kirmija esant šiltam ir drėgnam orui, kuriam įsivyravus esti palankios sąlygos veistis grybiniams uodukams.

Grybautojams šiųmetis sezonas pažėrė nemalonių staigmenų. Rinkėjai skaudančia širdimi išmeta pilnus krepšius sukirmijusių miško gėrybių. Specialistų teigimu, grybai kirmija esant šiltam ir drėgnam orui, kuriam įsivyravus esti palankios sąlygos veistis grybiniams uodukams.

Vietoje 3 kibirų – 3 litrai

Pusdienį miške praleidęs užkietėjęs grybautojas Pranas nustėro. Klaipėdietis pririnko tris didžiulius kibirus baravykų, tačiau daugiau nei pusę jų teko išmesti. Mat pradėjus juos valyti ir pjaustyti paaiškėjo, kad dauguma grybų – netinkami maistui.

Nuo mažumės uostamiesčio apylinkėse grybaujantis vyras sakė tokio atvejo jau seniai neprisimenąs, esą sukirmiję net ir patys mažiausi grybai.

"Ketvirtadienį grybavau rajone esančiuose miškuose, pririnkau tris apie 15–20 litrų talpos kibirus. Deja, iš tokios gausos pavyko išvirti tik 3 litrus. Nemenkuose grybinguose plotuose pavyko rasti vos po vieną kitą sveiką baravyką. Išviriau tik didžiuosius", – nusivylimo neslėpė pašnekovas.

Pranas pasakojo, kad praėjusią savaitę grybai dar buvo sveiki, esą situacija pasikeitė po lietaus ir perkūnijos: "Grybai sukirmijo žaibiškai.  Kiek teko bendrauti su kitais rinkėjais, jie sako tą patį. Praėjusiais metais derlius buvo sveikas, žiemai atsidėjau apie 50 litrų grybų, kuriuos iki šiol su šeima valgome".

Pašnekovas miško gėrybėmis neprekiauja, o jas renka savo malonumui. Tačiau net ir dėl pramogos grybaujantis Pranas nusiminė, kai iš pažiūros gražių grybų teko atsikratyti.

Puola vabzdžiai

Šiųmetis grybų derlius nuvylė ne vieną grybautoją. Klaipėdietis Vytautas neslėpė iš miško grįžęs su nevalgomomis gėrybėmis.

Vyras sakė panašių atvejų pastaraisiais metais nepamenantis.

"Gerus prisiminimus sukelia 2006-ieji, tuomet buvo labai daug ir sveikų grybų. Žiemai atsidėjau daugiau nei pusę šimto litrų. Taip pat geras derlius pasitaikė 2010-aisiais, na ir pernai buvo neblogas. Dabar net širdį skauda, kai reikia kone viską išmesti", – atsiduso Vytautas.

Dauguma raudonikių, anot grybautojų, yra sveiki, esą labiausiai kirmija baravykai, rudmėsės. Kaip nurodė specialistai, labiausiai nukenčia baravykai, nes juose yra daugiausia grybienos.

Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato direkcijos vyresnioji biologė Asta Uselienė komentavo, esą grybų kirmijimui įtakos turi oro sąlygos.

"Grybus puola vabzdžiai, vadinamieji grybiniai uodukai, nes dabar itin palankios sąlygos jiems veistis. Drėgna ir šilta. Yra buvę tokių vasarų ir anksčiau, rodos, prieš kelerius metus grybai ypač kirmijo. Jų viršutinis sluoksnis atrodo geras, tačiau nusiviliama prapjovus", – teigė biologė.

Pašnekovė grybautojų svarstymus, esą jų kirmijimą lėmė perkūnija, paneigė. Specialistės žodžiais, tai veikiau – liaudiški spėliojimai nei tiesa.

"Juk naktys šiltos, drėgnos, labai tinkamos veistis vabzdžiams, todėl jie intensyviai dauginasi. Tai sutapo su grybų dygimu. Paprastai rudenį, kai orai vėsūs, miško gėrybės būna sveikos", – kalbėjo A.Uselienė.

Grybavimas – lyg loterija

Grybautojams šiemet gali tekti pavargti. Nes būdų, kaip iš šalies atpažinti sukirmijusius grybus, faktiškai nėra, todėl jų rinkimas – savotiška loterija.

Dažniausiai pastebėti sukirmijusį grybą įmanoma tik prapjovus jo vidų. "Kartais dar galima suprasti paspaudus, jei jauti minkštą kotą, tačiau geriausiai yra matyti prapjovus", – sakė grybautojai.

Biologė A.Uselienė sakė, kad sukirmijusių grybų neverta bijoti, o užsienyje jie net ir naudojami.

"Kai kuriose šalyse sukirmiję grybai yra superkami, na, kad ir miltų gamybai. Ne visi jų prisibijo. Tremtiniai, politiniai kaliniai man pasakojo, kad būtent tokie grybai jiems padėjo išgyventi Sibire. Mat organizmas iš jų pasisavindavo reikiamą baltymų kiekį", – aiškino pašnekovė.

Specialistė patikino, kad suvalgius sukirmijusį grybą rimto pavojaus sveikatai nekyla.

GALERIJA

  • Dėl sukirmijusių grybų – nusivylimas
  • Dėl sukirmijusių grybų – nusivylimas
  • Dėl sukirmijusių grybų – nusivylimas
  • Dėl sukirmijusių grybų – nusivylimas
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Zenonas

aš ir japonai kurie gyvena berods ilgiausiai, valgau tik kirmijančius grybus.

jonas

...tigi spirgiu nereiks...

zzzzzzzzz

sako grybauti reikia kai buna jaunas menulis tuomet grybai nesukirmija idomu ka aie tai gali pasakyti gamtininkai/
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS