Galvosūkis dėl senų lempų | kl.lt

GALVOSŪKIS DĖL SENŲ LEMPŲ

Klaipėdietė susidūrė su galvos skausmu – kur dėti panaudotas dujošvytes lempas? Pavojingomis atliekomis buitinių konteinerių nenorinti užteršti moteris mėgino dairytis specialių konteinerių, tačiau uostamiesčio centre tokių nerado.

Klaipėdietė susidūrė su galvos skausmu – kur dėti panaudotas dujošvytes lempas? Pavojingomis atliekomis buitinių konteinerių nenorinti užteršti moteris mėgino dairytis specialių konteinerių, tačiau uostamiesčio centre tokių nerado.

Nėra, kur išmesti?

Teigiama, kad per metus į Lietuvos rinką patenka apie 350 tonų dujošvyčių lempų. Tačiau nėra aišku, kokius kiekius pavojingų atliekų pavyksta surinkti.

"Mašinoje jau visą mėnesį vežiojuosi keturias pailgas dienos šviesos lempas. Akimis vis ieškau, gal kurioje nors parduotuvėje rasiu vietą, kur tokias lempas galėčiau saugiai atiduoti", – paieškų patirtimi dalijosi klaipėdietė.

Pačiame Klaipėdos centre įsikūrusios įmonės darbuotojai taip pat susidūrė su klausimu, kur dėti tokias lempas. Neoficialiai už ūkinę dalį atsakingam darbuotojui vadovybė nurodė šiomis lempomis atsikratyti stiklui skirtame konteineryje.

"Ranka nekyla taip pasielgti. Juk jose yra gyvsidabrio. Kam tuomet rūšiuoti ir kaupti jas, jei nėra, kur jų dėti? Sąmonėje jau turime susiformavusias nuostatas, kad nevalia teršti aplinkos", – kalbėjo įmonės darbuotojas.

Reikalavimų paiso ne visi

Elektronikos platintojų asociacijos direktoriaus pavaduotojas Linas Ivanauskas tikino, kad šalyje yra trys tūkstančiai vietų, kur galima atiduoti tokias pavojingas atliekas.

"Mūsų asociacijos nariais yra tapę didieji prekybos centrai, tokie kaip "Rimi", "Maxima", IKI. Todėl manau, kad Klaipėdoje dujošvytes lempas galima atiduoti bet kurioje šių tinklų parduotuvėje. Klaipėdiečiams patarčiau į savo mobilųjį telefoną atsisiųsti išmaniąją aplikaciją "Rūšiuoklis". Kelių mygtukų paspaudimu bus galima matyti lokacijas, kur arčiausiai galima šias lempas išmesti. Ten bus surinkimo vietų adresai ir darbo laikas", – tikino L.Ivanauskas.

Prekybos centro "Senukai" atstovė žiniasklaidai Olga Malaškevičienė patikino, kad uostamiestyje esančiame prekybos centre klaipėdiečiai tikrai gali rasti tokius specialiu ženklu pažymėtus konteinerius, kur galima atsikratyti dujošvytėmis lempomis.

"Taupiųjų lempučių taip pat geriau nemesti į bendruosius konteinerius. Reikėtų pažymėti, kad ir baterijos turi būti rūšiuojamos ir atiduodamos tinkamam perdirbimui. Pasitaiko atvejų, kai įmonėse ne visur paisoma šių reikalavimų. Tačiau užsienio kompanijos, besirinkdamos partnerius Lietuvoje, dažnai atkreipia dėmesį į tai, koks šių įmonių požiūris į socialinę atsakomybę", – pastebėjo L.Ivanauskas.

Jis tikino, kad specialiame konteineryje žmogus gali palikti bet kokį kiekį lempų ar baterijų.

"Ir niekas žmogui neturi priekaištauti, net jei jis atsineš daugiau nei vieną lempą. Tam šie konteineriai ir skirti. Jei nutiktų priešingai, mes norėtume apie tai sužinoti", – pabrėžė L.Ivanauskas.

Gresia baudos

Klaipėdos miesto agentūros vedėjas Romualdas Dužinas pastebėjo, kad vertėtų priekaištauti tiems, kas dujošvytes lempas meta į buitinių atliekų konteinerius.

"Už tai numatyta administracinė atsakomybė ir ji nėra maža. Galima sulaukti baudos nuo 86 iki 173 eurų. Jei tik pagausime už rankos", – pagrasino aplinkosaugininkas.

Prieš kelerius metus krūva sudaužytų dujošvyčių lempų buvo rasta prie kelio netoli Dituvos. Šiais metais tokių pranešimų nebuvo.

"Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras yra įrengęs tris aikšteles uostamiestyje, kur galima išmesti ne tik dienos šviesos lempas, bet ir baterijas, panaudotą alyvą, akumuliatorius, atliekas, kuriose yra gyvsidabrio. Tačiau žmonės vis tiek nesilaiko reikalavimų. Šią savaitę važiavome apžiūrėti buitinių atliekų konteinerio, į kurį kažkas supylė panaudotus tepalus. Viskas išsiliejo ant žemės, teko kviesti ugniagesius teršalams surinkti. Dar aiškinamės, kieno tai darbas", – teigė R.Dužinas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

klausimas

Kur tos aikštelės?

AK

Straipsnis būtų kur kas naudingesnis, jei galiausiai būtų aiškiai paskelbti tie paslaptingi taškai, kur lempas galima palikti.

kl

tokias lempas surenka jais prekiaujančiose parduotuvėse, kaip ir elementus,reikia tik nuvežti. surenka nemokamai ir vėliau utilizuoja

SUSIJUSIOS NAUJIENOS