Gydomosios Palangos galios: pacientus džiugina ir tirpstantys kilogramai | kl.lt

GYDOMOSIOS PALANGOS GALIOS: PACIENTUS DŽIUGINA IR TIRPSTANTYS KILOGRAMAI

  • 5

Jau ne vieną šimtmetį Palangos šlovę kuria ne tik kurortinio poilsio galimybės. Gausybėje mieste veikiančių sanatorijų, sveikatingumo centrų iki šiandien pagarbiai puoselėjamos ilgametės gydymo bei sveikatinimo tradicijos, kurios derinamos su reikšmingais medicinos pasiekimais. Unikalūs gamtos ištekliai, laiko patikrintos procedūros, modernios technologijos ir patyrusių specialistų rūpestis – visa ši išvien veikianti sinergija leidžia pasiekti stulbinamų sveikatos gerinimo rezultatų.

Vertybė – nešabloninis požiūris

Kaip pasakojo vienos iš populiariausių kurorto gydyklų, kasmet sulaukiančios apie 4 tūkst. pacientų, direktoriaus pavaduotoja medicinai, reabilitacijos klinikos vadovė Judita Daratienė, sveikatos problemų spektras – labai platus: nuo nesunkių raiščių, sąnarių traumų iki rimtų galvos, stuburo sužeidimų. „Tačiau daugiausia kreipiamasi dėl skausmų nugaroje. Ši viena aktualiausių nūdienos problemų – tai mūsų nejudraus gyvenimo būdo pasekmė“, – pripažino medikė.

Įstaigoje teikiamos ne tik tradicinės, bet ir specifinės reabilitacijai skirtos paslaugos, tokios kaip smūgio bangos ar didelio galingumo lazerio terapija. Pašnekovės teigimu, pacientai čia nuolat sugrįžta dėl individualizuoto, tik jiems skirto gydymo. „Ligoninėje nėra šabloninių procedūrų rinkinių bendrai visiems – siekiame profesionaliai pažvelgti į kiekvieną situaciją“, – pabrėžė J. Daratienė.

Specialistė taip pat primena: reabilitacijos profesionalų pagalba svarbi ne tik jau užklupus sveikatos problemoms ar joms įsisenėjus, bet ir profilaktiniais tikslais – laiku pastebėjus ir pašalinus nedidelį funkcinį sutrikimą, galima užkirsti kelią rimtai ligai. Skirdami deramą dėmesį dubens ir kojų raumenims, išvengsime ar atitolinsime sąnario endoprotezavimą, stiprindami nugaros raumenis galėsime išvengti skausmų, o nenumodami ranka į nuovargį – perdegimo sindromo ar net sunkių susirgimų, vardijo medikė.

„Mūsų klimatas ne visada lepina malonia šiluma ir saulėtu dangumi, todėl įvairūs masažai, kineziterapija, vandens bei kitos procedūros prastesniu oru taps ne tik puikia alternatyva, bet ir padės atgauti jėgas, sustiprinti organizmą. Rudenėjant, žiemos metu ypač malonu pasilepinti haloterapija, kuri pagerina sergančiųjų kvėpavimo sistemos ligomis būklę, stiprina imunitetą, puikiai tinka peršalimo ligų profilaktikai bei joms gydyti“, – patarė J. Daratienė.

Išvengia chirurginio įsikišimo

O štai vienos seniausių kurorto sanatorijų, skaičiuojančios jau penktą dešimtmetį, ergoterapijos ir kineziterapijos padalinio bei vidaus medicininio audito grupės vadovė Aušra Petrikienė atkreipė dėmesį, jog net ir solidžią reputaciją turinčiai įstaigai būtina nuolat investuoti į paslaugų kokybę ir neatsilikti nuo pažangių medicinos sprendimų.

Ištekliai: įvairioms vonioms naudojamas mineralinis vanduo turtingas žmogui svarbių elementų gausa. „Gradiali“ nuotr.

„Kaip ir daugelis šios srities atstovų, siūlome tradicines reabilitacijos paslaugas, tačiau neabejotinas mūsų išskirtinumas – vadinamoji IDD terapija. Pažangų amerikiečių kompanijos aparatą stuburo problemoms spręsti įsigijome pirmieji Lietuvoje – juo gaunami statiniai, kintami ir cikliški kryptingi tempimai, mažinantys spaudimą į specifines stuburo struktūras, kurios sukelia skausmus. Šios terapijos rezultatai stulbinantys, stiprius pokyčius pajaučia net apie 90 proc. pacientų – po jos ženkliai pagerėja žmonių gyvenimo kokybė, o kai kada net pavyksta išvengti chirurginio įsikišimo“, – pasakojo pašnekovė.

Specialistės teigimu, didžiąją reabilitacijos centro svečių dalį sudaro su konkrečių ligų diagnoze atvykstantys pacientai – tokiu atveju veiksmingiems sveikatos pokyčiams pasiekti prireiks ilgesnio laiko. „Tačiau, žinoma, labai mėgstami ir savaitgalio, kelių dienų pasiūlymai – žmonės nori tiesiog pailsėti, sutvirtėti, atsigauti nuo streso, nuovargio, perdegimo darbe“, – vardijo specialistė.

Anot A. Petrikienės, po gydymo kurso džiaugiamasi ne tik pagerėjusia savijauta. „Kadangi kai kuriems mūsų svečiams pritaikomas specialus, dietinis maitinimas, neretai pacientės prisipažįsta, jog sulieknėjo bent keletu kilogramų, – šyptelėjo pašnekovė. – O mus pačius labai džiugina tai, kad suaugusieji vis dažniau atvyksta kartu su savo atžalomis – skirti deramą dėmesį sveikatos stiprinimui turėtume jau nuo mažumės. Tikėtina, kad vaikai, matydami gerą tėvų pavyzdį, juo seks ir toliau“.

Kūno ir minčių higiena

Didžiausios Vakarų Lietuvos regione sanatorijos verslo ir organizacijos vystymo vadovė Ineta Bukelevičė pastebėjo – kokybiško gydymo bei sveikatinimo paslaugų pageidaujantiems kurorto svečiams ne mažiau svarbios ir kitos pridėtinės atvykstamosios reabilitacijos vertės, kaip turiningos pramogos, edukacijos ir pan.

„Pavyzdžiui, sanatorijoje ne tik siūlomos tiek medicinos gydytojų paslaugos, tiek įvairiausios procedūros, leidžiančios suderinti gydymo, sveikatinimosi ir poilsio poreikius vienu metu. Svečius kviečiame ir į susitikimus su patyrusiais sveikos gyvensenos specialistais, kurie dalijasi savo patirtimi, į populiariausių šalies atlikėjų koncertus, savaitgaliais vyksta nemokami muzikiniai vakarai, taip pat didžiuojamės lietuviško restauruoto kino iniciatyva. Tai yra orientuojamės į kompleksą įvairių paslaugų, kurios aprėpia platesnius nei medicininiai poreikius“, – sakė pašnekovė.

Į klausimą, kokios sveikatos stiprinimo paslaugos sulaukia didžiausio populiarumo, sanatorijos atstovė išskiria Pilateso mankštas, gamtos terapiją, purvo įvyniojimus, mineralines, perlines vonias, gintaro procedūras ir, žinoma, masažus. „Be to, pastebėjome, kad pastaruoju metu labai išpopuliarėjo sauso povandeninio masažo procedūros. Tai yra puikus sprendimas žmonėms, kurie nemėgsta ilgo kontaktinio masažo – sauso povandeninio masažo procedūra suteikia maksimalų efektą per trumpą laiką“, – sakė pašnekovė.

Šviesos terapija, nėščiųjų mankštos, miego gerinimo programos moterims ir vyrams, hamamo ritualai, kurie patikėti profesionalui iš Egipto, – tai tik maža dalis paslaugų, kuriomis siekiama kurti sanatorijos išskirtinumą. Svečių pamėgtoms procedūroms taip pat naudojami natūralūs gamtos resursai – jau minėtas gintaras, gydomasis purvas bei iš 570 m gylio vietos gręžinio išgaunamas mineralinis vanduo, kuris tyvuliuoja ne tik voniose, bet ir baseine.

„Savo ruožtu pastebime, kad mūsų svečiai tampa ne tik reiklesni, bet ir edukuoti, labiau domisi savo sveikata ir supranta, kad masažas nėra vien pasilepinti skirta procedūra – tai ir vadinamoji kūno higiena. Kaip ir pasikalbėti su psichologu – tai jau būtų mūsų minčių higiena. Vien jau išeidami į gamtą, skirdami dėmesio sąmoningam buvimui joje – kvėpavimui, judesiui, pakeitę rutininius, tradicinius įpročius, savo sveikatai suteiksime didžiulę naudą“, – neabejoja I. Bukelevičė.

Išsamią informaciją apie sanatorinio gydymo galimybes Palangoje rasite: www.visit-palanga.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

??

Kaip nuteikia Kapiniu klubas ir Pelenai?

ar tirpstantis piniginės turinys

irgi džiugina?

seip

ir as noreciau su staciu ten vidury pagulet
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS