Kariškiai jūroje ieškojo povandeninių laivų | kl.lt

KARIŠKIAI JŪROJE IEŠKOJO POVANDENINIŲ LAIVŲ

  • 6

Lietuvos kariškiai su partneriais, dalyvaudami projekte „Ocean 2020“, išbandė naujausias bepiločių sistemų technologijas jūros stebėjimui ir kontrolei.

Pratybose dalyvavo Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų kovinių narų tarnyba ir Lietuvos karinių jūrų pajėgų patrulinis laivas „Žemaitis“.

Laive buvo sumontuota taktinių užduočių valdymo sistema, į kurią buvo integruota projekto įranga – italų kompanijos „Leonardo“ nuotoliniu būdu pilotuojamo orlaivio valdymo konsolė bei reikalinga ryšių įranga.

Įrangos integravimą atliko Baltijos pažangių technologijų institutas.

Patrulinis laivas „Žemaitis“ kartu su Lenkijos, Švedijos ir Vokietijos kariniais laivais bei 12 įvairių bepiločių jūrinių sistemų įgyvendino du pratybų scenarijus.

Pirmiausia teko ieškoti greitaeigio katerio, po to teko neutralizuoti povandeninę grėsmę.

Pratybų metu siekta pademonstruoti, kaip skirtingų projekto partnerių sukurtos autonominės ir nuotoliniu būdu pilotuojamos sistemos, veikdamos kartu ore, ant vandens ir po vandeniu, gali pagerinti jūrinės aplinkos suvokimą, perduoti informaciją jūroje ir krante esančioms vadavietėms ir padėti suvaldyti iškilusias grėsmes.

Buvo vykdomas keleto bepiločių greitaeigių pavojingų antvandeninių objektų stebėjimas, užkardymas ir neutralizavimas.

Bepilotės sistemos buvo naudojamos ir aptinkant povandenines grėsmes, tokias kaip priešiškų pajėgų povandeninių laivų veikimas minuojant jūrinėmis minomis ar sprogstamaisiais užtaisais, taip pat priešiškų specialiųjų pajėgų įsiveržimas.

Visa bepiločių sistemų gaunama informacija buvo siunčiama į laivus ir projekto Jūrinių operacijų centrą, įsikūrusį Europos gynybos fondo patalpose Briuselyje.

Tikimasi, kad Baltijos jūroje įvykę bandymai leis pagerinti operacijų vykdymą, suteiks galimybę efektyviau naudoti išteklius ir priimti sprendimus taktiniu bei operaciniu lygmeniu.

GALERIJA

  • Kariškiai jūroje ieškojo povandeninių laivų
KJP archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

tai gal ne laivų o laivą nes RUSIJOS Baltijos karo laivynas turi tik vieną veikianti povandenini laivą.

Anonimas

Ne bocmane, lietuviski dolbajobai ieskojo subinej SMEGENU ...cha cha cha .....

Bocmanas

subinej aukso ieskojo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS