Klaipėdiečiai prašo paskelbti mieste ekstremalią padėtį | kl.lt

KLAIPĖDIEČIAI PRAŠO PASKELBTI MIESTE EKSTREMALIĄ PADĖTĮ

Dėl padidėjusios oro taršos sujudę gyventojai ragina Klaipėdos savivaldybę skelbti mieste neeilinę situaciją. Esą dešimtmetį nesprendžiama problema jau tapo grėsminga, o kontroliuojančios institucijos – nė kiek negelbsti.

Rinko parašus

Klaipėdos savivaldybės ūkio ir aplinkosaugos komitete skubos tvarka buvo svarstomas klausimas dėl ekstremalios padėties skelbimo mieste.

To prašo tūkstančiai klaipėdiečių, nerimaujančių dėl savo sveikatos. Esą situacija dėl oro taršos šiaurinėje miesto pusėje ir smarvės pietinėje dalyje yra nevaldoma, todėl būtina nedelsiant imtis veiksmų.

Ant oficialaus pagalbos šauksmo – prašymo spręsti šias problemas – savo parašus padėjo 4 311 gyventojų. Raštas adresuotas Klaipėdos savivaldybės administracijai, miesto merui ir tarybai.

Komitete posėdyje dalyvavusi Melnragės bendruomenės atstovė, Molo gatvės seniūnaitė Marija Kalendė aiškino, kad Klaipėdoje ir šalia miesto įsikūrusių įmonių tarša tik didėja, tuo metu reikiamų reglamentų ją suvaldyti – nėra.

"Pabėgs vaikai ir anūkai"

"Mieste padėtis yra nepavydėtina. Žmonės jaučiasi, kaip varlė puode, kuris po truputį kaitinamas ir nėra kaip iš jo iššokti. Tokia situacija ir su tarša mieste. Jos niekas negali pagauti dėl esamų reglamentų, kurie yra per silpni", – apmaudavo M.Kalendė.

Esą jei miesto valdžia ir politikai nereaguos, klaipėdiečių vaikai bei anūkai bus priversti bėgti iš miesto.

Neapsikentę gyventojai prašė Ūkio ir aplinkosaugos komiteto narių užtarimo. Esą yra pagrindo tučtuojau skelbti ekstremalią padėtį Klaipėdoje, nes miestiečiai jau daug laiko patiria nepatogumus ir diskomfortą.

Per mažai įgaliojimų?

Ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininko Audriaus Vaišvilos žodžiais, komiteto įgaliojimai yra per menki, todėl daugiau protestuoti ir dėl švaresnio oro kovoti turėtų patys gyventojai.

"Mūsų komitetas irgi gali atsakingoms instancijoms parašyti tuos pačius raštus, ką jūs padarėte, ir gauti niekinius dalykus. Aš prisipažįstu: mes esame tokie pat berankiai. Visos tvarkos eina per Seimą, per Ministeriją", – neslėpė A.Vaišvila.

Komiteto narė Lilija Petraitienė pirmininkui paprieštaravo. Esą komitetas nėra jau toks bejėgis, kaip apibūdino A.Vaišvila.

"Mes patys save tokiais padarėme. Tikrai neprisimenu, kad mes būtume spaudę savivaldybės administraciją ar politinę tarybą. Ir pastarąjį tarybos posėdį mes net nesugebėjome parašyti rašto, kreiptis į premjerą, į Aplinkos ministeriją, kad piliečiai dūsta. Labai sveikinu visas bendruomenes, kad sukilo. Mes patys nerodome iniciatyvos ir neišnaudojame savo galių", – nukirto L.Petraitienė.

Šauks komisiją

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiasis specialistas, atsakingas už civilinę saugą, komiteto nariams ir gyventojams pristatė, kokios yra galimybės mieste įvesti ekstremalią padėtį.

Valdininkas žmonėms leido suprasti, kad teoriškai tai padaryti dabartinėmis sąlygomis būtų labai sudėtinga, veikiausiai neįmanoma.

Esama situacija neatitinka ekstremalios padėties kriterijų, kurie yra labai aukšti.

"Aš jau penki metai čia dirbu, klausiau savo kolegų, niekas nepamena, kada pastarąjį kartą mieste buvo skelbiama ekstremali situacija", – pripažino specialistas.

Šį klausimą sprendžia Ekstremalių situacijų komisija, o galutinį žodį taria Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius.

Komiteto nariai nusprendė kreiptis į Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorių ir Ekstremalių situacijų komisiją bei perduoti gyventojų surinktą medžiagą.

Rašyti komentarą
Komentarai (57)

Na taip.

Petraitienė buvo pasipiktinusi ir išėjusi iš kolicijos su liberastais.Paskui pabuvo ir gryžo atgal.Dabar vėl supyko ir eis laikinai lauk?:DD))

Berankė valdžia

Vaišvila berankis, kai reikia ginti viešąjį interesą, rūpintis žmonėmis. Tačiau labai daug rankų jam išdygsta, kai užsimano kirsti medžius.Tada jo rankos (nežinia kiek), oi, kaip dirba. Į visas puse, neaplenkiant ir savo...

Skaitom tekstą

Petraitienė kalbėdama sako Mes komitetas, neįskaitėte ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS