Klaipėdos krašto dieną jaunimas vėl žygiuos su deglais | kl.lt

KLAIPĖDOS KRAŠTO DIENĄ JAUNIMAS VĖL ŽYGIUOS SU DEGLAIS

Klaipėdos krašto dieną, minint 101-ąsias Mažosios Lietuvos prijungimo prie Lietuvos metines, planuojamas šventinis jaunimo maršas su deglais miesto gatvėmis. Renginį organizuojantys aktyvistai tęsia šių eitynių sumanytojo, muziejininko ir visuomenininko, prieš pusantrų metų mirusio Dionyzo Varkalio idėją – Klaipėdos sukilimo datą paminėti kitaip.

Pirmadienį, sausio 15-ąją, 18 val., visi neabejingi jauni klaipėdiečiai kviečiami atvykti į Lietuvos piliečių sąjungos organizuojamą šventinį vakaro renginį – „Sausio 15-osios garbė – jaunimo žygis su deglais“.

Eisena pajudės nuo Klaipėdos istorinės prefektūros Sukilėlių g. 12.

Dalyviai su deglais žygiuos Turgaus, Tiltų, Liepų gatvėmis – iki Klaipėdos sukilėlių paminklo „Už laisvę žuvusiems“ Klaipėdos miesto istorinėse kapinėse (Skulptūrų parkas).

Renginyje bus prisiminta Klaipėdos krašto sukilimo istorija, dalinamasi prisiminimais, renginio dalyviai ir svečiai bus vaišinami karšta arbata.

Klaipėdos sukilimas yra išties sėkmingiausia Lietuvos istorijos dalis, kuria privalome džiaugtis.

Kasmet rengiamos šventinės eisenos tradicija gimė jaunimo būrelyje, susibūrusiame pas restauratorių D. Varkalį (1934–2022) Kalvystės muziejuje 2019 m. sausį, ir tęsiasi jau penkerius metus.

„1923 m. sausio 15 d. įvykęs Klaipėdos sukilimas yra išties sėkmingiausia Lietuvos istorijos dalis, kuria privalome džiaugtis visi šio sėkmingo likimo perėmėjai. Jei ne šito istorinio įvykio sėkmė, Klaipėdos kraštas būtų tapęs didžiųjų agresorių auka, o Lietuva būtų neturėjusi vartų į pasaulį – Klaipėdos uosto“, – įsitikinęs renginio organizatorius Benas Volodzka.

Eitynėse paprastai dalyvauja neabejingi jauni tautiečiai iš mokyklų, pilietinių organizacijų, plačiosios visuomenės dalies.

Benas Volodzka. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Eisenos pagrindiniu atributu tapę deglai simbolizuoja vis dar rusenančią patriotiškumo ir naujos energijos kibirkštėlę, sukuria autentišką istorinę miesto aurą.

„Klaipėdiečius kviečiu būti neabejingiems Klaipėdos kraštui bei Lietuvos valstybei ir ateiti į šventinį Klaipėdos sukilimo atminties žygį“, – kvietė B. Volodzka.

Šių eitynių sumanytojas D. Varkalis šiuo jaunimo maršu siekė, kad Klaipėdos žmonės kitaip, nevaldiškai švęstų Sausio 15-ąją ir pagerbtų tų įvykių didvyrių auką.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Oi, oi

jaunimas jaunimui jaunimo:D) O kai pasižiūri tai vos keli kvailiukai ir vis tie patys:D) Kas čia per vienos amžiaus grupės kėlimas virš visų kitų? Už kokius nuopelnus? Kol kas jaunimas niekur neparodė kad jie palaiko savo Tautą, kovotoja už teisybę ir nepritaria dabartinio negarbingo Lietuvos režimo valdymui. VISIŠKAI NEAKTYVUS. Niekur nedalyvauja.O tai reiškia kad mūsų visuomenei jie kolkas - tuščia vieta

tai kas

darys realiai darbus jeigu Dionizo nėr? Šitie tinginiai leftistai taigi patys nieko niekad nepajėgė susiorganizuot pasigamint igivendint jeigu tik reikia koki fizini darba konkrečia daryt Už anuos tas senukas visur ardavo. Na bent jau turi paseme ataDionyzo varda ir dar ilgai galės juo spekuliuot. Savo naudai

Smagaus žygio!

Gražu, deglai prašviesina žiemos tamsybes, ledus tirpdo lietuvininko ir lietuvio širdyje
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS