Klaipėdos rajono naujienos | kl.lt

KLAIPĖDOS RAJONO NAUJIENOS

  • 0

Klaipėdos rajone lankėsi Moldovos ambasadorius

Savaitės pradžioje prie Klaipėdos rajono savivaldybės suplevėsavo Moldovos Respublikos vėliava. Tai – pagarbos ir draugystės simbolis atvykusiam Moldovos ambasadoriui Emil Druc bei konsului Radu Dan. Vizito metu jie siekė artimiau susipažinti su Klaipėdos rajonu, čia veikiančiu verslu. Susitikę su Klaipėdos rajono meru Broniumi Markausku jie domėjosi rajono ir regiono ekonomine situacija, planais, galimybėmis bendradarbiauti.

„Jau ne vienus metus palaikome draugiškus ryšius su Moldovos ambasada Lietuvoje. Mūsų istorija panaši, abi tautos – tiek lietuvių, tiek moldavų – kentėjo sovietines represijas, patyrė trėmimus. Tad kaip niekas kitas suprantame ir labai vertiname šios šalies norą ir ryžtą tapti Europos Sąjungos dalimi bei esame pasiruošę padėti, dalintis patirtimi, kad integracija būtų kuo sklandesnė. Esu įsitikinęs, kad draugiški ir šilti tarpusavio santykiai gali virsti ilgalaikiais projektais ir nuoširdžiu bendradarbiavimu“, – sako Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Su Moldovos ambasadoriumi taip pat susitiko Lietuvos Respublikos Seimo narė, priklausanti Tarpparlamentinių ryšių su Moldovos Respublika grupei, Ligita Girskienė, Klaipėdos rajono vicemerė Violeta Riaukienė bei vizitą inicijavusi Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narė Monika Vasylienė.

Po vizito Savivaldybėje ambasados atstovai išvyko į Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmus. Jie taip pat lankysis asociacijoje „Klaipėdos regionas“, Drevernos mažųjų laivų uoste bei moderniame šeimos versle, palaikančiame verslo santykius su Moldova, – Petro Vasiliausko ūkyje.

Nuo liepos 1-os dienos – daugiau susisiekimo galimybių Klaipėdos rajono gyventojams

Klaipėdos rajono savivaldybė, bendradarbiaudama su Šilutės rajonu bei Klaipėdos keleiviniu transportu, siekia, kad gyventojams susiekimas tarp skirtingų savivaldybių būtų patogesnis. Tad jau nuo liepos 1 d. pradeda kursuoti naujas autobusų maršrutas Klaipėda–Priekulė–Kintai–Ventė. Maršrutą finansuoja Klaipėdos rajono ir Šilutės rajono savivaldybės.

Naujasis maršrutas Klaipėdos rajone stos Dumpių, Spengių, Mickų, Dituvos, Derceklių, Lingių, Priekulės geležinkelio stoties, Priekulės, Mėželių, Venckų, Kalviškių bei Lankupių stotelėse.

Maršrutas Klaipėda–Priekulė–Kintai–Ventė darbo dienomis važiuos tris, savaitgaliais ir švenčių dienomis – du kartus. Ženkli trasos dalis sutampa su irgi tik šiemet pradėto 45-ojo maršruto trasa Klaipėda–Priekulė–Dreverna–Svencelė ir Klaipėda–Priekulė–Venckai, todėl nuo liepos 1 d., derinant prie naujojo maršruto, bus koreguojamas vienas šio keleivinio maršruto reisas.

Maršrute galios įprastas kokybės standartas: e. bilietas, išorės dizainas, stotelių pranešimas, tvarkaraščiai internete ir stotelėse. Reguliariai važiuojantys galės įsigyti terminuotąjį 30 dienų bilietą, kuris suteikia teisę neribotai tą laiką važiuoti tiek šiuo, tiek ir kitais pirktos zonos bei Klaipėdos miesto maršrutais.

Naujojo maršruto grafiką rasite: 

http://senoji.klaipedatransport.lt/maps/zoniniai_bilietai_2023.html

Liepos 6-ąją kviečiame burtis „Tautiškai giesmei“ ir dalintis giedojimo akimirkomis

Valstybinę Mindaugo karūnavimo dieną visą šalį lydės „Tautiškos giesmės“ skambesys. Ja kviečiame apjuosti ir Klaipėdos rajoną.

„Liepos 6-oji – tai diena, kuri sutelkia lietuvius, skatina jų bendruomeniškumą, puoselėja vertybes, pilietiškumą, meilę savam kraštui. Didžiuojamės gimę lietuviais ne tik valstybinių švenčių, bet ir kitomis dienomis, tačiau šią ypatingą dieną vienybė – ypač svarbi. Juk „Tautiška giesmė“ yra mus visus jungianti gija. Tad nesvarbu, ar Lietuvos himną giedate su šeima, ar kartu su bendruomene, galbūt savo miestelio aikštėje, užsienyje, o gal kalno viršūnėje, – pasidalinkite šiomis akimirkomis. Tegul „Tautiška giesmė“ skamba ne tik per visą rajoną, bet ir visur, kur tik yra Klaipėdos rajono gyventojų“, – sako vicemerė Violeta Riaukienė.  

Liepos 6-ąją, 21 val., aukštai iškėlę Lietuvos valstybės vėliavas savo kiemuose, bendruomenėse, seniūnijose ar bet kuriame pasaulio kampelyje, burkitės gražiai tradicijai. Jos minėjimo akimirkas kviečiame fiksuoti, o nuotraukomis, kuriose Klaipėdos rajono gyventojai gieda Lietuvos himną, pasidalinsime su visais.

Liepos 6-osios dienos minėjimo momentus siųskite el. p. laura.jankute@klaipedos-r.lt.

Nuo 2024 metų Klaipėdos rajone keisis žemės mokestis

Finansų ministerijos duomenimis, šiuo metu Klaipėdos rajono savivaldybės žemės mokesčio tarifai tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims yra mažiausi Lietuvoje, nors žemės vertė – viena didesnių ir yra 9 pozicijoje tarp visų 60-ies savivaldybių. Taip pat, ministerijos skaičiavimais, žemės mokesčio dalis savarankiškai surenkamose savivaldybės pajamose yra viena mažesnių šalyje, o tarp kaimyninių savivaldybių – pati mažiausia – apie 7 proc. Nuo 2024 m. daliai žemės savininkų mokestis keisis, o papildomai surinktas lėšas planuojama panaudoti sodininkų ir ūkininkų rėmimo programoms didinti bei melioracijos būklei rajone gerinti.

Skaičiuojama, kad už 1 ha žemės ūkio paskirties žemės kitąmet bus mokama vidutiniškai 1,7 Eur daugiau, o už 15 arų gyvenamosios paskirties žemės – 3,7 Eur daugiau. Tikslus žemės mokestis priklausys nuo Registrų centro nustatytos žemės vertės konkrečioje žemės verčių zonoje. Turintiems pramonės ir sandėliavimo paskirties žemę už 1 ha teks sumokėti maždaug 20,5 Eur daugiau, o mokestis už hektarą komercinės paskirties žemės per metus pakils vidutiniškai 62,2 Eur.

Mėgėjų sodų žemės sklypams žemės mokesčio tarifas nesikeis.

Turto grupė

Tarifų pokyčių palyginimas

2023 m.

2024 m.

Žemės mokesčio tarifo vidurkis

Vidutinė mokesčio suma

Žemės mokesčio tarifo vidurkis

Vidutinė mokesčio suma

Žemės ūkio paskirties žemė (suma už 1 ha)

0,12

5,3

0,16

7,0

Mėgėjų sodų žemė (suma už 6 arus)

0,16

12,2

0,16

12,2

Gyvenamųjų teritorijų žemė (suma už 15 arų)

0,09

14,9

0,12

18,6

Pramonės ir sandėliavimo žemė (suma už 1 ha)

0,15

53,8

0,21

74,3

Komercinės paskirties žemė (suma už 1 ha)

0,07

91,6

0,11

153,8


Taip pat 2024-iems metams nustatomi ir neapmokestinamieji žemės sklypų dydžiai fiziniams asmenims, kurių šeimose mokestinio laikotarpio pradžioje nėra darbingų asmenų (prie darbingų asmenų nepriskiriami mokyklų mokiniai ir aukštųjų mokyklų studentai, studijuojantys pagal dieninės ir nuolatinės studijų formų programas) ir kuriems nustatytas 0–40 procentų darbingumo lygis arba kurie yra sulaukę senatvės pensijos amžiaus ar yra nepilnamečiai. Gargždų ir Priekulės miestuose neapmokestinamas žemės sklypo dydis – 0,15 ha, o kaimo vietovėje – 3,3 ha.

Atkreipiame dėmesį, kad nuo 2024 metų apleista visų paskirčių žemė bus apmokestinama padidintu 4 proc. tarifu, o nenaudojamiems, apleistiems žemės sklypams lengvata dėl neapmokestinamųjų žemės sklypų dydžių nebus taikoma.

GALERIJA

  • Klaipėdos rajono naujienos
  • Klaipėdos rajono naujienos
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS