Klaipėdos senamiesčio pastatų fasadų tvarkymas: meras kviečia startuoti | kl.lt

KLAIPĖDOS SENAMIESČIO PASTATŲ FASADŲ TVARKYMAS: MERAS KVIEČIA STARTUOTI

  • 5

Klaipėdos senamiesčio pastatų savininkai jau dabar kviečiami planuoti fasadų atnaujinimo darbus. Savivaldybės parama vienam pastatui gali siekti iki 30 tūkst. eurų ir sudaryti iki 70 procentų sąmatinės vertės. Tokiai mero Arvydo Vaitkaus iniciatyvai praėjusiame posėdyje pritarė savivaldybės taryba – patvirtintas tvarkos aprašas, atlikti reikiami pakeitimai strateginiame veiklos plane.

„Nuo rugpjūčio 1 dienos jau skelbiame paraiškų priėmimo pradžią. Tad dabar pats metas susiplanuoti darbus, pasirūpinti reikiamais dokumentais. Kilus bet kokiems neaiškumams kviečiame kreiptis į savivaldybę ir konsultuotis su paveldosaugos specialistais. Tikiuosi, kad senamiesčio pastatų savininkai bus aktyvūs – juk tai, kaip atrodo reprezentacinė Klaipėdos dalis, rūpi mums visiems, tad kviečiu startuoti“, – sako meras Arvydas Vaitkus.

Į finansavimą pastatų fasadų tvarkymui gali pretenduoti visų senamiesčio zonoje esančių pastatų savininkai, nepriklausomai nuo to, ar pastatas yra saugomas kultūros paveldo objektas, ar ne. Pasinaudoti galimybe gauti finansavimą bus paprasčiau – ne visais atvejais bus reikalinga turėti statybą leidžiantį dokumentą. Pavyzdžiui, leidimo ir sudėtingo projekto nereikės paprastajam fasado remontui – fasado perdažymo, nutrupėjusio tinko sutvarkymo darbams, kai nekeičiama pastato išvaizda ir pastato vertingosios savybės.

Paraiškos bus priimamos nuo rugpjūčio 1 iki sausio 8 dienos. Finansavimas skiriamas 2024 metams. Skaičiuojama, kad ateinančiais metais fasadų atnaujinimo priemonei prireiks mažiausiai 150 tūkst. eurų, sulaukus daugiau paraiškų iš Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojų, finansavimas ateityje galėtų būti peržiūrėtas.

Daugiau informacijos apie paraiškų teikimą čia: https://www.klaipeda.lt/lt/administracija/kulturos-paveldas/fasadu-tvarkymo-remimas/11668/.

Siekiant sudaryti kuo daugiau galimybių atnaujinti savo statinius, lieka galioti ir kita tvarka, pagal kurią galima gauti finansavimą Klaipėdos senamiestyje ir naujamiestyje esančių saugomų kultūros paveldo pastatų tvarkybos darbams. Pagal šią priemonę finansavimas skiriamas darbams, susijusiems su kultūros paveldo objekto išsaugojimu. Iki šių metų liepos 10 dienos skelbiamas papildomas paraiškų priėmimas. Tai galimybė, prisidedant savivaldybei, suremontuoti arba restauruoti saugomo pastato pamatus, fasadus, stogą.

Savivaldybės skiriamų lėšų dalis projekto arba atskiro etapo įgyvendinimui sudaro iki 90 tūkst. eurų, gali būti finansuojama iki 50 procentų sąmatinės vertės, o medinės ir fachverko konstrukcijos objektų tvarkybos darbams iki 70 procentų. Daugiau informacijos: https://www.klaipeda.lt/lt/administracija/kulturos-paveldas/tvarkybos-darbu-dalinis-finansavimas/3812/.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

klp

gerai daroma, namas turi savo projektą ir turi atrodyti kaip ten numatyta, manau senamiestyje esančių statinių planuose turėtų būti numatyta ir pastato stlva, bei medžiagos is ko jie pagaminti, kad būtų durys ir langai iš medžio

Klpd.

Reikėtų senamiesčio pastatus rimtai renovuoti. Todėl kad ne tik byrančius žemyn fasadus reikia tvarkyt, bet ir vidų remontuoti. Pritaikykit kokią paveldosauginę programą, kuri nuimtų didžiules išlaidas gyventojams ir miestui - valstybė tikrai privalo (ir gali, niekams išmetami milijonai..) pasirūpinti unikaliais savo šalies senamiesčiais ir kt. Paveldu. Kaip vienetiniais, saugotinais artefaktais atėjusiais iš Istorijos...Žydų getams visoje Lietuvoje ir nereikalingoms atminimo vietoms, paminklams įrengti išleidžiami didžiuliai pinigai, todėl ir šitam reikalui turi jų atsirasti..Ir ne tik savivaldybėj ar gyventojo kišenėj. P.S. Šaip ar taip ačiū Vaitkui kad neužmiršta ir ,,judina" ypač svarbią problemą

Pagaliau

Labai geras sprendimas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS