Kraujo donorystė – pagrindinėje Klaipėdos aikštėje | kl.lt

KRAUJO DONORYSTĖ – PAGRINDINĖJE KLAIPĖDOS AIKŠTĖJE

Trečiadienį Klaipėdoje paminėta dar viena atmintina Pasaulinė kraujo donorystės diena. Ta proga Atgimimo aikštėje įsikūrė Nacionalinio kraujo centro palapinė, žmonės galėjo duoti kraują.

Birželio 14 dieną gimė Nobelio premijos laureatas, mokslininkas Karlas Landšteineris, sukūręs kraujo grupių sistemą.

Vidurdienį pradėję darbą po ketvirčio valandos donorystės centro darbuotojai jau buvo paėmę aštuonių donorų kraujo. Ligoninėms nuolat reikia kraujo

Paprastai žmogus turi nuo 4,5 iki 5 litrų kraujo, priklausomai nuo sudėjimo, vienu kartu paimama iki dešimtadalio jo kiekio.

Dabar visi donorai aukoja savo kraują neatlygintinai. Žmonės, kurie kraują davė 40 ir daugiau kartų bei 10 metų propagavo donorystę ir skatino kitus įsitraukti į šią šventą misiją. Jie turi teisę kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją gauti antros pakopos valstybinę pensiją, o tai dabar yra 136 eurai.

Klaipėdoje yra nemažai žmonių, kurie kraują yra aukoję 80 ir daugiau kartų.

„Visada prašome, kad donorai ateitų pasiruošę – pavalgę, gausiai atsigėrę vandens ir pailsėję. Kraujo davimas prilyginamas labai aktyviam sportu, kai netenkama daug energijos. Donorus patikrina mūsų gydytojai, kiekvienas jų užpildo donoro kortelę. Kadangi donorystė dabar nealygintina, žmogui nėra tikslo nuslėpti kokią ligą ar negalavimą“, – tikino donorų organizatorė Rūta Ramanauskienė.

Pasak jos, jauni žmonės būna ypač motyvuoti ir pilietiški. Dažniausiai donorai teigia taip norintys padėti žmonėms, antra pagal gausumą donorų grupė – teigiančių, kad po kraujo davimo jie geriau jaučiasi, trečioje vietoje tie, kurie patys susidūrė su nelaime ir patys ar jų artimieji buvo išgelbėti.

GALERIJA

  • Kraujo donorystė – pagrindinėje Klaipėdos aikštėje
  • Kraujo donorystė – pagrindinėje Klaipėdos aikštėje
  • Kraujo donorystė – pagrindinėje Klaipėdos aikštėje
  • Kraujo donorystė – pagrindinėje Klaipėdos aikštėje
  • Kraujo donorystė – pagrindinėje Klaipėdos aikštėje
Ryčio Laurinavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Liaukitės

savo xibarom ir kitais šiukšlyno statiniais bjauroti mūsų centrinę aikštę. Neįsivaizduoju koks savivaldybės idiotas išdavinėja tokius leidimus? Kodėl negali įsikurti kur prie turgaus? Ar nykioje Mažvydo al? Reikės kokius piketuotojus užsiundyt ar pačiam suorganizuot miestiečių ekspediciją į Liepų 11 pasižiūrėt į tą genijų

SUSIJUSIOS NAUJIENOS