Labrenciškėse jau rūšiuoja atliekas | kl.lt

LABRENCIŠKĖSE JAU RŪŠIUOJA ATLIEKAS

Labrenciškių kvartalo gyventojai noriai įsijungė į atliekų tvarkymo eksperimentą. Tai paaiškėjo vakar ištuštinus prieš porą savaičių jiems išdalytus 200 antrinių žaliavų surinkimo konteinerių.

Vakar, pirmąkart išvežant išrūšiuotas šiukšles, Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) darbuotojai atidžiai žiūrėjo, ką vežėjai ras gyventojams išdalytose dėžėse ir buvo maloniai nustebinti, nes tik vieno namo savininkas į rūšiavimo dėžę buvo išmetęs ir komunalines atliekas.

Visi kiti elgėsi taip, kaip buvo prašyti: į šių dėžių apačią sudėjo stiklo atliekas, o virš jų į atskirą maišą išrūšiavo pakuotes – plastiką, popierių, skardines.

Maža to, sąmoningi gyventojai, sukaupę daugiau rūšiuojamų atliekų, nei tilpo į konteinerius, maišus su tinkamomis perdirbti atliekomis padėjo šalia dėžių.
Tas vienintelis pažeidėjas savo konteinerį turės perrūšiuoti ir atskirti pakuotės atliekas nuo mišrių komunalinių atliekų. Kol jis to nepadarys, atliekų vežėjai jo konteinerio netuštins.

Pasak KRATC specialistų, ne visi žmonės dar skiria, kas yra pakuotės ir kuo jos skiriasi nuo pavojingų atliekų. Pavyzdžiui, prie stiklo šukių kažkas buvo išmetęs dienos šviesos lempą, kuri turi gyvsidabrio, todėl ją derėtų gabenti į atliekų surinkimo aikštelę – ten iš gyventojų nemokamai priimamos buityje susidarančios pavojingos atliekos.

Pastebėta, kad prie plastiko atliekų žmonės deda ir cheminių priemonių pakuotes, kuriose likę valiklių, skiediklių. Iš jų išsilieję pavojingi chemikalai užteršia ir kitas perdirbti dar tinkamas atliekas, todėl chemikalų pakuotės taip pat turi būti nuvežtos į surinkimo aikšteles.
Panašių nesklandumų būta ir rūšiuojant popierių  – kažkas prie makulatūros išmetė maišelius su panaudotu tualetiniu popieriumi ar kosmetinėmis servetėlėmis. Tokios atliekos netinka perdirbti.

KRATC darbuotojai pataria pasitikslinti, kaip derėtų rūšiuoti atliekas internetinėje svetainėje www.kratc.lt.
Konteinerių, skirtų privačių namų gyventojams, įsigijimą ir pakuotės atliekų tvarkymą finansuoja viešoji įstaiga "Žaliasis taškas" bei Pakuočių tvarkymo organizacija.

Planuojama, kad Klaipėdoje visi individualių namų gyventojai tokiais rūšiavimo konteineriais bus aprūpinti iki 2015 metų pabaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS