Miesto centre – bebro medžioklė | kl.lt

MIESTO CENTRE – BEBRO MEDŽIOKLĖ

Klaipėdoje aidėjo šūviai. Pačiame miesto centre lėtai važinėdami lengvuoju automobiliu nežinomi piktadariai apšaudė čia priklydusį bebrą ir jį sužeidė. Įbaugintas ir sužalotas gyvūnas iš paskutiniųjų bandė gelbėtis. Šio naktinio incidento liudininko teigimu, bebrą esą galėjo pribaigti gamtosaugininkai.

Pamanė, kad šaudo į šunį

Klaipėdietis Viktoras (vardas pakeistas – A.D.) tapo žiauraus elgesio su gyvūnu liudininku.

Ketvirtadienį maždaug 21.15 val. vyras, būdamas savo namuose Gluosnių skersgatvyje, staiga lauke išgirdo šūvius.

Tą vakarą miestą gaubė tirštas rūkas.

Išbėgęs lauk Viktoras pamatė, kad po gatvę važinėja baltas ar pilkas lengvasis automobilis (valstybinis numeris žinomas – HUT XXX) ir persekioja kažkokį gyvūną.

"Mačiau du jaunus vyrus. Jie važinėjo lėtai ir vienas jų šaudė pro mašinos langą į kažkokį juodą gyvūną, kuris bandė slėptis, spraudėsi prie namų, prie tvorų ir iš paskutinių jėgų mėgino pasprukti nuo persekiotojų. Dar pagalvojau, kad kažkas tokiu žiauriu būdu sumanė atsikratyti šunimi", – pasakojo Viktoras.

Ryžosi sekti šaulius

Klaipėdietis įžiūrėjo, kad tai kažkoks vandens gyvūnas – ūdra arba bebras.

Vyras ryžosi sekti automobilį, kuris važiavo gana lėtai upės link ir vis šaudė į jau kraujuojantį gyvūnėlį.

Tie šūviai nesiliovė, Viktoras vis tiek toliau ėjo paskui tą mašiną, bet gyvūno persekiotojai jį pamatė, tada apsisuko ir nurūko Bangų gatvės link.

"Nedrįsau tų šaulių sudrausminti, juk nežinojau, gal jie ir į mane šaus. O sužeistas gyvūnas bandė nusigauti prie upės. Bandžiau prie jo prieiti. Prie upės pamačiau dvi merginas, kurios irgi matė kraujuojantį bebrą ar ūdrą ir girdėjo šūvius. Paprašiau, kad jos iškviestų policiją, nes išgirdęs šaudymą, skubėdamas iš namų, nepasiėmiau savo telefono", – teigė klaipėdietis.

Gatvėje – kraujas ir gilzės

Vyro pasakojimą vakar rytą dar liudijo kruvina šliūžė asfalto paviršiuje ir besimėtančios smulkaus kalibro kovinio ginklo gilzės. Viktoras tikino girdėjęs 7 ar 8 šūvius.

Policija atvyko po keliolikos minučių. Nusikaltėlių, kurie šaudė miesto centre, suprantama, jau nebeaptiko.

 

"Policininkai iškvietė gamtosaugininkus. Tie buvo optimistiški, sakė, kad laukiniai gyvūnai gajūs ir šitas turbūt išgyvens. Paaiškėjo, kad tai bebras baugščiai spraudėsi prie betoninės krantinės. Baisu buvo į jį žiūrėti – kruvinas, išsigandęs, užvaikytas. Mane tikino, kad viskas bus gerai ir, palikęs sužeistą žvėrelį gamtos saugotojų globai, grįžau namo", – prisiminė Viktoras.

Gyvūną pribaigė lazda?

Vis dėlto klaipėdiečiui bloga nuojauta nedavė ramybės ir jis neilgai trukus nusprendė grįžti prie upės pažiūrėti, kaip klostosi bebro likimas.

"Nuojauta neapgavo. Tai, ką pamačiau, labai sukrėtė. Policininkų jau nebebuvo, o vienas gamtosaugininkas kaip tik ėjo mašinos link vienoje rankoje nešdamas lazdą, o kitoje – maišą, kaip spėju, su negyvu bebru. Jis garsiai pasigyrė, kad pagaliau "užtvatijo tą gyvį". Nors prieš tai policininkams jie aiškino, kaip žiauriai kažkokie niekdariai pasielgė su gyvūnu, tačiau tai, ką patys padarė, ne mažiau šlykštu", – baisėjosi klaipėdietis.

Gyvosios gamtos inspektorius Vitalis Marozas pripažino, kad pats buvo incidento vietoje.

Dienraščiui pasiteiravus, ar teisybę liudininkas pasakoja, gamtosaugininkas paklausė: "O ką jis pasakoja? Nenoriu per daug išsiplėsti. Kriminalistai vykdo tyrimą. Medžioti mieste negalima. Bebras nugaišo, mes paėmėme jo kūną. Uždaužėme lazda? Negali būti. Gal tam liudininkui pasigirdo? Gyvūnas buvo mirtinai sužeistas, jis nusibaigė maždaug per valandą, nuvešime jo maitą į zoologijos sodą".

"Tegul jie neneigia, aš žinau, ką girdėjau ir ką mačiau. Atpažinčiau tą, kuris gyrėsi, kad jį uždaužė. O juk prašiau gyvūno neskriausti, gal būtų išgyvenęs. Jie pasielgė labai negarbingai. Aišku, nedrįsau jiems moralizuoti, buvau vienas tamsiame užkampyje prieš tris vyrus. Tragiškai pasibaigusi bebro istorija mane labai sukrėtė", – pripažino klaipėdietis.

Bemigruodamas pasiklydo

Bebrų mieste pasitaiko ne taip ir retai.

Pajūrio regioninio parko ekologas Erlandas Paplauskis teigė, kad pavasarį iš bendruomenės išvyti suaugę patinai ieško, kur įsikurti. Ir tų vietų šiems gyvūnams nėra tiek ir daug, nes jų populiacija labai išplito ir visiems sutilpti tapo problema.

"Jie ieško bet kokio vandens telkinio. Vienas eigulys pasakojo, kad net bombų išraustoje duobėje bebras mėgino įsikurti. Pavasarį šie gyvūnai migruoja, ir šis veikiausiai pasiklydo. Tik labai žiauru, kad tokiu brutaliu būdu jis gavo galą", – apgailestavo E.Paplauskis.

Nelaimingai į Klaipėdą užklydęs bebras buvo suaugęs. Jei ne sužvėrėję brakonieriai, gyvūnas turbūt būtų pasiekęs upę ir atokesnėje vietoje, toliau nuo žmonių lankomų vietų gal būtų susikūręs sau naujus namus.

Tačiau viskas baigėsi maiše.

Piktadariams mina ant kulnų

Šauliams, surengusiems nesankcionuotą bebro medžioklę miesto centre, gresia baudžiamoji atsakomybė.

Pasak Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininko Gintauto Mačiulaičio, už tokius dalykus numatytas laisvės atėmimas iki trejų metų.

Uostamiesčio kriminalistai dėl šio incidento pradėjo ikiteisminį tyrimą. Dienraščio duomenimis, pagal žinomus automobilio valstybinius numerius pareigūnai jau apsilankė mašinos savininko namuose, tačiau durų jiems kol kas niekas neatidarė.

Beje, šio asmens vardu nėra registruota jokio šaunamojo ginklo. Tačiau, liudytojo teigimu, šaudė ne vairuotojas.

"Tokių šaudymų mieste jau seniai neprisimenu. Neįsivaizduoju, kas tų žmonių galvose darosi. Negaliu suvokti, kaip galima taip elgtis. Atliksime tyrimą, bus aiškiau", – teigė G.Mačiulaitis.

GALERIJA

  • Miesto centre – bebro medžioklė
  • Miesto centre – bebro medžioklė
  • Miesto centre – bebro medžioklė
Rašyti komentarą
Komentarai (28)

Baisu kas darosi

Mažvaikių "žaidimai" už kuriuos kažin ar bus nubausti. Durnumui ir naglumui kai kurių visgi ribų nėra.

Vidmantas

Nei patys žmoniškai gyvent mokam,nei bebrams-bebriškai.Paklydūsiam kelią parodyk,padėk...O čia..-atmorozai,kažkokie...Netikiu kad kas šioje ist.bus nubaustas...visi užsiėmę svarbesniais reikalais !?...Bjauru ir tiek...Policija?-Nieko nedarys,neieškos...O BEBRO iš ties gaila...

Galimai linksminosi ir surengė atrakciją pašaudyti iš kovinio ginklo į vargšą niekam blogo nepadariusį gyvūną...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS