Palangoje – pokyčiai dėl vietinės rinkliavos už automobilių statymą | kl.lt

PALANGOJE – POKYČIAI DĖL VIETINĖS RINKLIAVOS UŽ AUTOMOBILIŲ STATYMĄ

  • 3

Ketvirtadienį Palangos savivaldybės taryba apsisprendė dėl vietinės rinkliavos už automobilių statymą nustatytose apmokestinamose kurorto vietose pokyčių. Jie priimti Palangos rinkliavų centro siūlymu.

Atkreiptinas dėmesys, jog svarbiausia žinia atostogautojams bei į Palangą atvykstantiems turistams – automobilių statymas Palangoje bei Šventojoje nebus branginamas ir nuo gegužės 15 d. iki rugsėjo 15 d., kai jis apmokestinamas, kainuos tiek pat, kiek ir pernai ar net sąlyginai pigiau. Priklausomai nuo zonos, viena valanda kaip ir pernai kainuos nuo 0,8 euro geltonojoje zonoje iki 2,2 euro arčiausiai jūros esančioje žaliojoje zonoje. Raudonojoje zonoje ji sieks 1,6 euro už valandą ir taip pat nesikeis.

Viena iš pagrindinių naujovių – Palanga atsisako automobilių stovėjimo apmokestinimo nakties metu. Tad, palikus transporto priemones tam nustatytose miesto gatvėse, už jų stovėjimą reikės mokėti tik nuo 7 val. ryto iki 24 val. Todėl tie, kurie atvyks į kurortą nakties metu, po vidurnakčio automobilius iki ryto galės palikti nemokamai ir taip nemažai sutaupys.

Dar viena naujovė – apmokestinamose gatvėse centrinėje miesto dalyje numatytos vietos, kur už pirmąją automobilio statymo valandą apskritai nereikės mokėti. Tai aikštelė ties Jūratės ir Vytauto gatvių sankirta, prie vaistinių Vytauto g. 33 ir Plytų g. 9, taip pat pačiame kurorto centre esanti automobilių stovėjimo aikštelė tarp Kretingos g. 1 ir Kretingos g. 7 (prie buvusios autobusų stoties). Tokia lengvata galės pasinaudoti visi vairuotojai, tačiau labiausiai orientuojamasi į vietos gyventojus ir jiems suteikiama galimybė miesto centre susitvarkyti savo reikalus ar nusipirkti medikamentų vieną valandą nemokant už transporto priemonės parkavimą.

Keičiasi bei diferencijuojamas vadinamasis susitaikymo mokestis. Jį tenka susimokėti tiems vairuotojams, kurie, palikę transporto priemonę mokamoje gatvėje, už tai nesumoka nustatytos rinkliavos. Pagal anksčiau galiojusią tvarką, tokiems vairuotojams buvo numatyta 40 eurų dydžio vietinė rinkliava, nepriklausomai nuo tą dieną stovėto laiko ir neatsižvelgiant į tai, kokioje zonoje automobilis buvo paliktas. Siekiant užtikrinti teisingumą bei proporcingumą, dabar šis rinkliavos dydis priklausys nuo zonos, kurioje stovi automobilis: žaliojoje rinkliava išlieka 40 eurų, raudonojoje sieks 30 eurų, o geltonojoje – 20 eurų. Taip pat, vairuotojų patogumui, pailgintas šio mokesčio sumokėjimo terminas – jį bus galima sumokėti iki kitos dienos 24 val., o ne 12 val. kaip buvo iki šiol.

Kita naujovė – penkios arčiausiai jūros esančių žaliosios zonos gatvių atkarpos bus apmokestintos ir pasibaigus karštajam turistiniam sezonui, t.y. nuo rugsėjo 16 d. iki gegužės 14 d. Rinkliava bus imama nedidelėje Vytauto gatvės atkarpoje nuo Kęstučio gatvės iki S.Dariaus ir S.Girėno gatvės (iki botanikos parko), taip pat S. Daukanto gatvės atkarpoje nuo Kęstučio g. iki A.Mickevičiaus g. bei A.Mickevičiaus, Gedimino gatvių atkarpose ir aikštelėje prie Birutės g. 36.

Čia nuo rugsėjo 16 d. iki gegužės 14 d. pastatyti automobilius vienai valandai kainuos simbolinį 1 euro mokestį. Jis bus imamas nuo 8 iki 20 val. Tiems, kas pamirš susimokėti rinkliavą, susitaikymo mokestis bus perpus mažesnis nei aktyviojo turizmo sezono metu ir sieks 20 eurų.

Tokiu kelių miesto senojoje dalyje esančių gatvių atkarpų apmokestinimu siekiama atlaisvinti pagrindinę kurortinę Palangos teritoriją nuo didelių transporto srautų ir palaipsniui pasirengti kurorte formuoti mažos taršos automobilių zonas.

Apsispręsta ir dėl leidimų kainų vietos gyventojams. Pabrėžtina, jog tai pasakytina tik apie tuos kurorto gyventojus, kurie gyvena būstuose, didžiąja dalimi individualiuose namuose, šalia gatvių, kur automobilių parkavimas yra apmokestinamas, ir neturi vietos transporto priemones palikti savo kieme – dėl per mažo kiemo ar juose įrengus, pavyzdžiui, lauko pavėsines ir pan. Pernai tokių leidimų buvo išduota tik 37.

Šie leidimai bus tik elektroniniai, o vietinės rinkliavos dydis nuo gegužės 15 d. iki rugsėjo 15 d. už visą šį laikotarpį žaliojoje zonoje sieks 40 eurų (ne aktyviojo kurortinio sezono metu – 20 eurų), raudonojoje – 30 eurų, geltonojoje – 20 eurų. Leidimas statyti elektromobilį metams kainuos 15 eurų, jis galios visose zonose.

Reguliuojant leidimų kainas siekiama, kad gyventojai peržiūrėtų savo kiemų užstatymą laikinais statiniais ir rastų galimybių savo transporto priemones sutalpinti prie namų, o ne paliktų juos miesto gatvėse.

Vairuotojams reikėtų atkreipti dėmesį, kad keičiasi kai kurių gatvių ir jų atkarpų priskyrimas zonoms. Todėl Palangos rinkliavų centras prašo atidžiau stebėti kelio ženklus, kurie nurodo vietine rinkliava apmokestinamas gatves ar jų atkarpas. Atkreiptinas dėmesys, kad itin judrioje centrinėje Vytauto gatvės dalyje, nuo J. Basanavičiaus iki Kęstučio gatvių, automobilių statymas apskritai bus draudžiamas.

Susimokėti rinkliavą bus galima pasinaudojus parkomatu, SMS žinutėmis per savo mobilųjį operatorių bei net keturiomis mobiliosiomis programėlėmis: „uniPark“, „Flowbird“, „carOne“ ir „ParkMan“, o taip pat ir Palangos rinkliavų centro savitarnos svetainėje tiesiogiai bankiniu pavedimu.

Išsami informacija apie automobilių statymo Palangoje apmokestinimą skelbiama Palangos miesto rinkliavų centro tinklalapyje pmrc.lt.

Papildoma informacija:

Palangos miesto vietų, kuriose už automobilių statymą mokama vietinė rinkliava, padalijimo zonos:

Žalioji zona – Palangos miesto centrinės dalies teritorija nuo Vytauto g. sankirtos su Klaipėdos pl. pietuose iki Jūratės g. šiaurėje, nuo Vytauto g. rytuose iki Meilės al. vakaruose, atkarpa nuo Jūratės g. pietuose iki Neringos g. sankirtos su Šermukšnių g. šiaurėje ir nuo Neringos g. rytuose iki Naglio al., automobilių stovėjimo aikštelė, esanti tarp Kretingos g. 1 ir Kretingos g. 7 iki J. Janonio g., Šventosios seniūnijos centrinės dalies teritorija nuo Kopų g. pradžios šiaurėje iki Topolių g., Topoliu g. iki Gubojų g., Gubojų g. iki sankirtos su Šventosios g. rytuose bei rytuose Žuvėdrų g. iki sankirtų su Mokyklos g. ir Mėguvos g., Mėguvos g. pietuose iki pajūrio vakarų pusėje.

Raudonoji zona – Palangos miesto centrinės dalies teritorija likusi už Žaliosios zonos ribų, nuo Klaipėdos pl. 7A pietuose iki Klaipėdos pl. 67 įvažiavimo, miesto kapinių pietinio apvažiavimo, Vanagupės g. ir pėsčiųjų tako asmenims su negalia link jūros šiaurėje, nuo Klaipėdos pl. rytuose iki Vytauto g., Neringos g. ir Naglio al. vakaruose bei Šventosios seniūnijoe nuo Elijos g. pietuose iki Jonpaparčio g. šiaurėje, Miško tak. rytuose iki Šventosios g., Šventosios g. į rytų pusę iki Liepojos pl., Liepojos pl. iki Jonpaparčio g., vakaruose iki priekopės tarp Jonpaparčio g. ir Elijos g.

Geltonoji zona – Palangos miesto dalies teritorija nuo Vanagupės g. pietuose iki Kontininkų g. ir nuo Vytauto g. rytuose iki Naglio al. vakaruose, Kontininkų g. atkarpa nuo Paliepgirių kel. iki sklypo Kontininkų g. 9A, Užkanavės g. atkarpa nuo Kontininkų g. iki Užkanavės g. sankirtos su dviračių taku šiaurėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Poetas

Buvo gražuole Palanga dabar plėšike Palanga

Anonimas

Ar tokia pati kaina elektromobiliams be leidimo?

Žverys ten

Ar yra zonu be apmokestinimo?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS