Pavakarę ir naktį girdėsis šūviai | kl.lt

PAVAKARĘ IR NAKTĮ GIRDĖSIS ŠŪVIAI

Netrukus pajūryje prasidės kasmetinės karinės pratybos „Gintarinė strėlė 2015”. Pirmą kartą Lietuvos kariuomenės istorijoje kariai atliks keturis šūvius su „Stinger“ ginkluote.

Netrukus pajūryje prasidės kasmetinės karinės pratybos „Gintarinė strėlė 2015”. Pirmą kartą Lietuvos kariuomenės istorijoje kariai atliks keturis šūvius su „Stinger“ ginkluote.

Oro gynybos bataliono kariai jūriniame poligone, apie 3–5 kilometrai nuo Juodkrantės, šaudys iš laivo „Jotvingis“ denio. Dieną šūviai aidės apie 16–18 val. Naktį jie kartosis nuo 23 val. iki pirmos valandos po vidurnakčio.

„Jei pasiruošimas vyks sklandžiai, atliksime du šūvius dieną ir tiek pat naktį. Tuomet, ketvirtadienio rytą, pratybos jau būtų baigtos. Vieną parą pasilikome atsargai, jei kažkas nepavyktų“, – tikino Lietuvos kariuomenės oro pajėgų, oro gynybos bataliono operacijų skyriaus viršininkas, kapitonas Ovidijus Pilitauskas.

Su „Stinger“ ginkluote kariai treniruojasi pirmą kartą. O. Pilitausko teigimu, pratybų metu gali kilti ir trikdžių – pavyzdžiui nepasileisti taikinys ar pamaišyti oro sąlygos.

„Taikos metu pirmoje vietoje yra karių saugumas, todėl būtina laikytis griežtų apribojimų. Šūviai gali būti uždrausti dėl per didelio vėjo. Tačiau atsižvelgę į dabartines prognozes manome, kad pratybos vyks sklandžiai“, – svarstė pašnekovas.

Šūvių gaudesys girdėsis ir gyventojams, tačiau pastarieji bus nedideli ir trumpi. Juos atliks keturi kariai. Iš viso, įskaitant ir aptarnavimo komandą, kuriai patikėta prižiūrėti įrangą, treniruosis 25 kariai. Taip pat prisidės ir karinės jūrų pajėgos.

Koviniai šūviai nuo laivo denio bus atliekami jūriniame poligone, nes Lietuvoje nėra karinio poligono, tinkamo atlikti kovinius šūvius iš „Stinger“ sistemų sausumoje. 

„Stinger“ operatoriai šaudys į Kauno technologijų universiteto mokslininkų pagamintus raketinius taikinius ir penkis Kosmoso technologijų instituto sukurtus nuotoliniu būdu valdomus taikinius.

Pasak O. Pilitausko, taikiniai naikinimo metu skries vidutiniškai 700 kilometrų per valandą greičiu,.

„Sudėtingiausia yra saugumo, techninių reikalavimų išpildymas, nes reikia apsaugoti jūrų erdvę, kad į ją neįplauktų laivai. Pats šūvis sunkumų neturėtų sukelti, kariai daug treniravosi ir yra tam pasirengę. Daugiausia dėmesio reikalauja taikinio paleidimas. Jis labai greitas – skrieja 700 kilometrų per valandą greičiu, todėl taikytojas, grubiai tariant, turi tik dešimt sekundžių“, – apie oro gynybos ypatumus kalbėjo pašnekovas.

Jei mokomoji operacija praeis sklandžiai, kariai į krantą grįš ketvirtadienį paryčiais. Tuomet, kapitono žodžiais, kovinio šaudymo pratybų paskutinysis etapas bus baigtas. Kitos lauko taktinės karių pratybos vyks spalį. 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

to VYTAUTAS p

Pasaku ne pasakok!As rusakalbis esu baiges lietuviu 7 mokykla.

VYTAUTAS p

Jis prisimena gėlytę iš automato,o neprisimena,kad atėję rusai,neleido su jais net kalbėti lietuviškai.Aš turėjau mokintis rusiškai,o ne jie lietuviškai.

Pavojau eik igyk issilavinima geriau kartu su visais pritari

Sovietu sajungoj, karikaturos.... Idiotas tu tikriausiai :) sovietu sajunga vienas ziauriausiu rezimu istorijoje ,o jis mini apie taika rasant... Taika uztikrina ginyba ir pasiruosimas. Hitleri dar paminek, kad su vaikais nuotraukoje stovedavo, geras zmogus tikriausiai.... idiotu ant kiekvieno kampo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS